- velg tilgjengelige steder
- informer om tilgjengelighet der arrangementene blir annonsert
- tenk på mulige samarbeid som kan få flere i disse gruppene med på arrangementene
For personer med funksjonsnedsettelse kan muligheter for å delta i friluftslivet være begrenset. Samtidig har vi alle funksjonsvariasjoner. Her er noen noen enkle grep dere kan ta for å gjøre aktiviteter tilgjengelig for flere.
Valg av sted
Velg gjerne et sted for arrangementet som er lett fremkommelig med både barnevogn, sykkel og rullestol. For mange med en funksjonsnedsettelse er muligheten å parkere i nærheten viktig. Aller best er at samlingsplass er noenlunde flatt, med fast og jevnt underlag, og med god plass til å bevege seg. Viktig for svært mange er tilgang til toalett, så dette er absolutt ønskelig å ha.
Funksjonsnedsettelse kan være så mye forskjellig, og man må ikke tro at dette gjelder kun rullestolbrukere. Mange funksjonsnedsettelser er usynlige. Barn og voksne med utviklingshemming kan delta på mange av åpne arrangement uten noen spesielle tiltak. Og selv om arrangementet finner sted en plass som ikke er «trillbart», eller uten HC-toalett, er det veldig mange med bevegelseshemming som kan delta likevel.
Informasjon
For å føle seg trygg på å delta på arrangement er det avgjørende med informasjon om noen viktige punkter. I informasjon på nettet, evt. trykkede plakater, fortell noe om:
- Toalettfasiliteter - er det toalett i det hele tatt? trinnfritt? Inne/ute? HC?
- Adkomst for barnevogn / rullestol – eventuelle bratte bakker og smale eller ujevne stier bør nevnes
- Avstand fra parkering til samlingsplass, evt. om det er mulig å kjøre helt frem for funksjonshemmede med parkeringsbevis
Oppgi kontaktinformasjon og inviter folk til å stille spørsmål dersom de trenger mer informasjon om tilgjengelighet og ellers om arrangementet
Det er ikke sikkert vanlige kanaler vil nå ut til denne målgruppen. Mulige måter å nå flere kan være å:
- Tipse noen lokale brukerorganisasjoner eller skoler med tilrettelagt klasse og invitere / dele infoplakat om arrangementet. Legg det frem som en mulighet å prøve ut nye aktiviteter. Kanskje noen vil til og med være med og arrangere en aktivitet?
- Høre med frivillige om de kjenner noen i nettverket sitt som kan spre ordet?
Holdninger
Noen er skeptiske til å invitere personer med funksjonsnedsettelse til arrangement – hva om vi ikke har tilrettelagt godt nok? Ikke vær redd for å prøve – de fleste vil være glad for at vi har prøvd å gjøre det mer tilgjengelig. Være åpen og nysgjerrig – med den rette holdning og litt kreativitet så løses det meste!
Aktiviteter
Mange enkle friluftsaktiviteter og leker kan veldig lett tilpasses de fleste. Noen generelle punkter om hvordan gi flest mulig anledning til å delta:
- Legg opp slik at minst halvparten (helst de fleste) av aktivitetene er tilgjengelig med barnevogn / rullestol
- Husk at fast og jevnt underlag, god plass, og plassering av redskap, poster o.l. i en høyde som kan nås av personer som sitter, vil gjøre at flere kan være med.
- Natursti – legg gjerne langs en turvei eller «trillbar» sti. Postene skal stå maks 1m fra stien, og ikke for høyt opp, slik at rullestolbrukere og barn i vogn kan se / lese. Man trenger ikke begrense seg til bare en lettgått løype. Bruk gjerne to sett med identiske poster og legg to løyper – en lettgått og en mer krevende. Sørg for at eventuelle premiering er likt uansett hvilken løype man har gått.
- Grilling – plassering av bålpanner og grill på flatt terreng der det er mulig å komme til med barnevogn / rullestol, og uten snublefeller. Benker i nærheten er kjærkommen for de som trenger å hvile seg eller sette fra seg maten.
- Leker – mange uteleker kan lett tilpasses ulike funksjonsnivå, og det kan forventes at familier vil finne ut av det selv. Det er plasseringen (tilgjengelig med hjul) og holdningen til de som eventuelt bemanner aktiviteten som er viktigst!
Husk – å tilrettelegge for at personer med funksjonsnedsettelse kan delta betyr ikke at alt skal være perfekt! Det er heller ikke forventet at ansatte og frivillige er ekspert på dette. Fortell at vi ønsker alle velkommen, vær imøtekommende, nysgjerrig og kreativ så løses det meste.
Kilde: DNT