Go Norsk Friluftsliv to main content

Veileder med tips for arrangører

Her finner du råd om arrangementer for arrangører og informasjon om hva du kan legge til i aktivitetskalenderen til Friluftslivets år.

Importerte aktiviteter har fått forbedring nå for plassering i riktig kommune. Vi er også avhengig av at sted registreres godt hos NJFF, DNT og Norges sopp- og nyttevekst i felter de har for sted. 

I forhåndsvisning kan formattering av tekst se rart ut. Dette rettes opp før publisering av nettredaktør. 

Får du feilmelding? Sjekk dette: 
Dersom du legger noe i felt for lenke, så må det være en fungerende lenke, og ikke tekst. 

Spørsmål? Kontakt bjornar@norskfriluftsliv.no

Aktiviteter som er, eller skal opprettes i kalenderne til DNT, NJFF og Norges sopp- og nyttevektstforening trenger ikke å registreres. Vi henter inn aktiviteter derfra automatisk én gang i døgnet. 

Faste aktiviteter som allerede ligger inne på Ungfritid.no trenger ikke å legges til her. 

Bruk av aktivitetskalenderen for Friluftslivets år 

Vi setter stor pris på om du legger til arrangementer relatert til friluftsliv, og som er åpne for alle. Denne aktivitetskalenderen for Friluftslivets år blir markedsført gjennom kampanjer. 

Kalenderen er for arrangementer og aktiviteter i regi av frivillige organisasjoner, lag, foreninger, ildsjeler og kommuner. Kommersielle arrangementer fra bedrifter blir ikke publisert. 

NB. Registrering av aktivitet avsluttes ved å velge Send inn. Du sendes da tilbake til forsiden. Aktiviteten blir synlig på nettsiden i løpet av dagen etter at nettredaktør har godkjent den. 

Tips og råd til arrangører

 

  • en god beskrivelse av aktiviteten, kanskje noen aldri har vært med på noe slikt før?
  • hvem aktiviteten passer for, slik som om den er egnet for nybegynnere, og de med funksjonsnedsettelse (se flere tips om tilrettelegging nederst på siden)
  • møteplassen/ oppmøtested: all informasjonen du har om dette. Velg gjerne steder som også passer for de med rullestol eller barnevogn.
  • transport: hvordan er det å komme seg dit
  • tilrettelegging: hvordan er det å delta med rullestol, krykker, barnevogn eller annet som kan gjøre fremkommelighet utfordrende? Synligjør en kontaktperson deltakere kan kontakte om de har spørsmål om tilrettelegging knyttet til arrangementet
  • klær, sko eller utstyr: Hva trenger deltakere å ha med? Kople gjerne behov for utstyr med lokale utlånssentraler som BUA og Skattekammeret 
  • hvis matservering: en beskrivelse av dette, og om dette tilrettelegges for ulike behov (vegetar osv)
  • om du må melde deg på, og hvordan det gjøres
  • om det er begrenset antall plasser 
  • om det er gratis
  1. Personlig og varm mottakelse: Sørg for at noen møter familiene med et smil og tar seg tid til å hilse på og introduserer dem for andre i gruppen hvis det er mulig. Ha kanskje en introduksjon hvor dere raskt forklarer hva som skal skje og forsikrer dem om at de er på riktig sted.

    Bruk tydelig og enkel kommunikasjon, gjerne visuell, og tilby informasjon på flere språk om mulig. Skilt, brosjyrer eller velkomsthilsener på deltakeres morsmål kan bidra til at de føler seg mer velkomne.

    Rekrutter gjerne frivillige eller ambassadører som kan møte og veilede de som besøker arrangementet. De frivillige bør ha ulik sosial og kulturell bakgrunn og kan bidra til å bygge bro mellom ulike kulturer.
     
  2. Lav terskel for deltakelse: Skap aktiviteter som er enkle og tilgjengelige for alle nivåer, uten krav til forkunnskaper eller spesialutstyr. Ha gjerne en stasjon med utlån av sitteunderlag, kopper eller varme pledd. Hvis noen aktiviteter krever spesialutstyr, ha dette tilgjengelig på stedet, og tilby hjelp til å justere og bruke det.

    Forstå og respekter de ulike kulturelle bakgrunnene til deltakerne. Vær bevisst på tradisjoner og normer som kan påvirke hvordan de deltar i aktiviteter. Dette kan for eksempel inkludere hensyn til kleskoder, matpreferanser og ulike nivåer av erfaring med friluftsliv.
     
  3. Veiledning og støtte: Ha tilgjengelige frivillige eller guider som kan hjelpe og gi tips underveis, spesielt hvis det er noe nytt for deltakerne. Dette kan bidra til å bygge selvtillit, hindre at deltakerne blir bekymret for å ikke mestre aktivitetene og å få med også de som ikke ville tørre å spørre om hjelp eller informasjon. 

    Det er fint om de frivillige for eksempel har refleksvester eller annet som gjør dem enkle å identifisere. 
     

  4. Inkluderende aktiviteter: Planlegg aktiviteter som er tilpasset ulike aldersgrupper, ferdighetsnivåer og fysisk form, slik at alle barna, uansett alder, finner noe de liker. Planlegg gjerne også for aktiviteter som barn og voksne kan gjøre sammen.

    Legg til rette for uformelle samtaler og gruppeaktiviteter som fremmer samhold og vennskap mellom deltakerne. Dette kan øke sjansen for at de kommer tilbake.
     
  5. Mat og drikke: Tilby gjerne enkel servering som kakao, kaffe eller mat alle kan spise uavhengig av allergier, kultur etc. Mat gir et sosialt samlingspunkt og kan gjøre at familier føler seg mer avslappet. Mange lokale matbutikker kan være interesserte i å sponse matvarer.
     
  6. Gode fasiliteter: Sørg for at det er tilgjengelig toaletter og enkle fasiliteter for skift om nødvendig, slik at folk føler seg komfortable med å være ute en stund. Eller vit hvor besøkende kan finne fasiliteter hvis dere ikke selv tilbyr dem.
     
  7. Gi tilbakemelding og invitasjon til neste gang: Vær åpen for spørsmål og gi rom for tilbakemeldinger. La deltakerne føle at deres tanker og ønsker er velkomne, slik at de opplever en tilhørighet til arrangementet. Vurder om du bør dele ut enkle evalueringsskjemaer og bruk anledningen til å invitere dem til fremtidige arrangementer. 
  • Lokasjon må være gjennomtenkt.
  • Ved større arrangement må lokasjon være godkjent av kommunen og grunneier. Se mer om dette under. 
  • Ivareta hensyn til sporløs ferdsel på en sikker og naturvennlig måte. 
  • Unngå å samle mange mennesker i sårbar natur. Ta hensyn til dyreliv med tanke på støy.   
  • Følg retningslinjer for bålbrenning.    
  • Inviter gjerne lokalt brannvesen eller sivilforsvaret lokalt som samarbeidspartner. 
     

Du må få lov av grunneier

Det er lurt ved arrangementer å innhente grunneiers tillatelse i forkant, da arrangement har potensiale til å samle relativt mange mennesker på samme plass. 
Selv om du tenker at arrangementet i utgangspunktet er lite nok til at du ikke trenger tillatelse, kan det likevel være lurt å avklare med grunneier for å unngå konflikt.  

Se også Må jeg spørre grunneier om tillatelse? (miljodirektoratet.no)

Videre er dette to knagger for når du trenger tillatelse:

  • hvis du skal sette opp en sperring, samle folk, ha start eller innkomst
  • der hvor sammenstimling av folk kan medføre nevneverdig skade eller ulempe

Hvordan finne ut hvem som er grunneier?
Bruk Kartverkets Se eiendom. Der kan du søke opp adresser, eller gå inn på Norgeskart. 

Oppskrift for å finne grunneier gjennom Norgeskart.no

  1. Søk opp eller zoom inn på stedet du ønsker å informasjon om. 
  2. Velg "Se eiendomsinformasjon"
  3. Velg "Vis mer informasjon"
  4. Velg "Vis grunnboken" - logg deg på og du vil finne informasjon om grunneier 

Ta gjerne med sted i tittelen, slik som 

  • Hele Norge båler - Voss
  • Hele Norge båler | Voss
  • Hele Voss båler

Hele Norge båler - verktøykasse og tips for arrangører

Bål som tar hensyn til naturen: Inkluder gjerne hensyn du må følge ved sporløs ferdsel og bålbrenning med tanke på blant annet plassering, ved, slukning og opprydding. 

Hent ut informasjon herfra eller legg inn lenke: Slik får du fyr på bålet

  • velg tilgjengelige steder 
  • informer om tilgjengelighet der arrangementene blir annonsert
  • tenk på mulige samarbeid som kan få flere i disse gruppene med på arrangementene 

For personer med funksjonsnedsettelse kan muligheter for å delta i friluftslivet være begrenset. Samtidig har vi alle funksjonsvariasjoner. Her er noen noen enkle grep dere kan ta for å gjøre aktiviteter tilgjengelig for flere. 

Valg av sted
Velg gjerne et sted for arrangementet som er lett fremkommelig med både barnevogn, sykkel og rullestol. For mange med en funksjonsnedsettelse er muligheten å parkere i nærheten viktig. Aller best er at samlingsplass er noenlunde flatt, med fast og jevnt underlag, og med god plass til å bevege seg. Viktig for svært mange er tilgang til toalett, så dette er absolutt ønskelig å ha.

Funksjonsnedsettelse kan være så mye forskjellig, og man må ikke tro at dette gjelder kun rullestolbrukere. Mange funksjonsnedsettelser er usynlige. Barn og voksne med utviklingshemming kan delta på mange av åpne arrangement uten noen spesielle tiltak. Og selv om arrangementet finner sted en plass som ikke er «trillbart», eller uten HC-toalett, er det veldig mange med bevegelseshemming som kan delta likevel.

Informasjon
For å føle seg trygg på å delta på arrangement er det avgjørende med informasjon om noen viktige punkter. I informasjon på nettet, evt. trykkede plakater, fortell noe om:

  • Toalettfasiliteter - er det toalett i det hele tatt? trinnfritt? Inne/ute? HC?
  • Adkomst for barnevogn / rullestol – eventuelle bratte bakker og smale eller ujevne stier bør nevnes
  • Avstand fra parkering til samlingsplass, evt. om det er mulig å kjøre helt frem for funksjonshemmede med parkeringsbevis

Oppgi kontaktinformasjon og inviter folk til å stille spørsmål dersom de trenger mer informasjon om tilgjengelighet og ellers om arrangementet

Det er ikke sikkert vanlige kanaler vil nå ut til denne målgruppen. Mulige måter å nå flere kan være å:

  • Tipse noen lokale brukerorganisasjoner eller skoler med tilrettelagt klasse og invitere / dele infoplakat om arrangementet. Legg det frem som en mulighet å prøve ut nye aktiviteter. Kanskje noen vil til og med være med og arrangere en aktivitet?
  • Høre med frivillige om de kjenner noen i nettverket sitt som kan spre ordet?

Holdninger
Noen er skeptiske til å invitere personer med funksjonsnedsettelse til arrangement – hva om vi ikke har tilrettelagt godt nok? Ikke vær redd for å prøve – de fleste vil være glad for at vi har prøvd å gjøre det mer tilgjengelig. Være åpen og nysgjerrig – med den rette holdning og litt kreativitet så løses det meste!

Aktiviteter
Mange enkle friluftsaktiviteter og leker kan veldig lett tilpasses de fleste. Noen generelle punkter om hvordan gi flest mulig anledning til å delta:

  • Legg opp slik at minst halvparten (helst de fleste) av aktivitetene er tilgjengelig med barnevogn / rullestol
     
  • Husk at fast og jevnt underlag, god plass, og plassering av redskap, poster o.l. i en høyde som kan nås av personer som sitter, vil gjøre at flere kan være med.
     
    • Natursti – legg gjerne langs en turvei eller «trillbar» sti. Postene skal stå maks 1m fra stien, og ikke for høyt opp, slik at rullestolbrukere og barn i vogn kan se / lese. Man trenger ikke begrense seg til bare en lettgått løype. Bruk gjerne to sett med identiske poster og legg to løyper – en lettgått og en mer krevende. Sørg for at eventuelle premiering er likt uansett hvilken løype man har gått.
       
    • Grilling – plassering av bålpanner og grill på flatt terreng der det er mulig å komme til med barnevogn / rullestol, og uten snublefeller. Benker i nærheten er kjærkommen for de som trenger å hvile seg eller sette fra seg maten.
       
    • Leker – mange uteleker kan lett tilpasses ulike funksjonsnivå, og det kan forventes at familier vil finne ut av det selv. Det er plasseringen (tilgjengelig med hjul) og holdningen til de som eventuelt bemanner aktiviteten som er viktigst!


Husk – å tilrettelegge for at personer med funksjonsnedsettelse kan delta betyr ikke at alt skal være perfekt! Det er heller ikke forventet at ansatte og frivillige er ekspert på dette. Fortell at vi ønsker alle velkommen, vær imøtekommende, nysgjerrig og kreativ så løses det meste. 

Kilde: DNT

List gjerne opp hva dere trenger hjelp til i informasjon om arrangementet, så det er enkelt for deltakerne å bidra. 

Du kan også legge ut oppdrag på frivillig.no for å få flere frivillige til ditt lokale lag.