Det er mye gøy og fint vi kan oppleve og sanse i naturen. Samtidig som vi nyter skogen, kysten og fjellet må vi ta vare på naturen og alt som lever der.
Har du lyst å være mer i naturen sammen med andre? Her kan du bli kjent med alt det fine du kan oppleve ute. Se også tips om bål, allemannsrett, sporløs ferdsel og lån av utstyr.
Det er mye gøy og fint vi kan oppleve og sanse i naturen. Samtidig som vi nyter skogen, kysten og fjellet må vi ta vare på naturen og alt som lever der.
Se hva som skjer der du bor. Finn lokale Hele Norge båler arrangement som åpner Friluftslivets år. Bli med på arrangerte turer og aktiviteter fra frivillige organisasjoner, lag og foreninger som tar deg med ut i naturen.
Aktivitetskalender
Å samles rundt bål skaper varme, fellesskap og gode samtaler.
Norges jeger- og fiskeforbund (NJFF)
Organisasjonen har aktiviteter for alle aldre, og foreninger du kan bli med i over hele landet. De deler også tips om jakt og fiske.
Fiske
Fiskeregler
Takket være allemannsretten har du lov til å fiske og høste av naturen i Norge. Det finnes samtidig noen regler for hvor og hva du kan fiske: Slik er fiskereglene i Norge.
Fiskeridirektoratet har samlet all kunnskap du trenger for å være en ansvarlig fritidsfisker i sjøen i appen Fritidsfiskeappen. Den viser verneområder i kart i hele landet med informasjon om hva som gjelder i ditt nærområde. Der kan du også melde fra om mistet og funnet redskap.
NB. I Oslofjorden er det helårsforbud mot å fange torsk. Se kart i Vern av kysttorsk i sør for hvor det er stengt for torskefiske.
Jakt
Du kan ta jegerprøvekurs og få jaktlisens. Det finnes kurs i jaktformer som småviltjakt, storviltjakt og jakt med hund. For å jakte småvilt må du være fylt 16 år, og for felling av storvilt må du være fylt 18 år.
Jakt (njff.no)
Det finnes flere foreninger der du kan bli med på opplevelser ved kyst og vann.
Norges padleforbund organiserer en rekke aktiviteter og tilbud innen padling for alle aldre og ferdighetsnivåer.
Norges seilforbund tilbyr en rekke aktiviteter for å fremme seiling blant barn, unge og voksne.
Norges dykkerforbund ønsker å tilby dykking som friluftslivsaktivitet til alle som ønsker å oppleve trygg og spennende undervannsaktivitet.
Forbundet Kysten har aktiviteter innen seiling, roing og kystkultur.
DNT har flere steder utlån av kajakk og kano, og organiserer padleturer og kurs.
Har du lyst å bli trygg på å være i naturen, lære deg nye ferdigheter og finne frem ved hjelp av kart?
Skiforeningen tilbyr Friluftsglede - et gratis tilbud for barn i Oslo. Her lærer barna grunnleggende ferdigheter, som å bruke kniv, lage bål og bålregler, å orientere seg i ukjent område og hvordan du best kler på deg for ulikt vær. Du blir også kjent med skogens dyr og planter.
Ellers vil alle friluftslivsorganisasjonene kunne lære deg om ferdigheter innen friluftsliv: Se hva organisasjoner tilbyr innen friluftsliv
Det er mange som arrangerer gåturer. Noen tilbyr faste ukentlige turer i nærområdet, og du kan også prøve deg på lange marsjer.
Den norske turistforening (DNT) arrangerer fellesturer med turleder både i nærnatur og som overnattingsturer i fjellet og andre naturskjønne områder i Norge. Turene varierer i vanskelighetsgrad og lengde. Se DNTs nettside med aktiviteter eller kontakt ditt lokale turlag.
Norges turmarsjforbund arrangerer turmarsjer over hele landet, ofte i samarbeid med lokale medlemsklubber. Marsjene varierer i lengde og vanskelighetsgrad, slik at alle kan finne en passende tur uavhengig av fysisk form.
Forbundet Kysten organiserer vandreturer langs kyststier, ofte med fokus på lokal historie og natur. Finn ditt nærmeste lokallag i Forbundet Kysten.
Du kan jo også starte din egen gågruppe der dere utforsker naturen i nærheten.
Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) har lokale foreninger over hele landet. De tar deg gjerne med ut i naturen for å lære om sopp, spiselige ville vekster eller tang og tare. I deres felles kalender på soppognyttevekster.no finner du det du trenger å vite om deres aktiviteter.
Norges Klatreforbund (NKF) tilbyr klatring og buldring gjennom lokale klubber.
Den norske turistforening (DNT) har klatreaktiviteter over hele landet.
KRIK har klatring på flere av sine leire. Disse leirene er for deg mellom 13 og 26 år.
Buldring
Buldring er ofte et fint sted å starte for nybegynnere, siden det krever mindre utstyr og er lett å komme i gang med. Buldring er en type klatring som gjøres uten tau på stein og lave bergvegger. Du kan bruke en matte under for å dempe fall. Du buldrer korte ruter ("problemer") som utfordrer teknikk, styrke og kreativitet.
Tips: Buldrematter kan lånes og leies flere steder.
Klatring
Klatring handler om å bruke hender og føtter til å bevege seg oppover en vegg eller et fjell ved hjelp av grep og steg. Det finnes flere typer klatring, som sportsklatring (med tau og sikringsutstyr), tradisjonell klatring (bruker egne sikringer), og innendørs klatring på kunstige vegger.
Oppdag din nærnatur
Kanskje finnes det en stor, morsom og trygg stein å klatre på nær der du bor? Under forrige istid ble slike steiner med breene rundt om kring. Ved vann og kyst kan du finne steder å klatre hvor du kan falle i vannet. Bare sjekk at det er dypt nok. Det er jo også gøy å klatre i trær. Vet du om et klatretre med kraftige greiner?
Skiforeningen lager skiløyper, gir deg oversikt over hvor det er løyper nå og tilbyr kurs i å gå på ski.
Lyst å prøve noe annet enn pølse på tur? På turmat.no finner du:
Hvorfor Turmat fra hele verden?
Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur, men Norge har blitt mer flerkulturelt og vi ønsker at dette i større grad skal gjenspeiles i hvordan vi bruker naturen.
Gjennom prosjektet Turmat fra hele verden håper vi å inkludere flere til friluftslivet gjennom egen matkultur og å vise fram mangfoldet av mattradisjoner fra alle verdenshjørner. Vi vil bidra til møter mellom kulturer og bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.
Finn oppskrifter på turmat.no.
Visste du at det finnes 48 nasjonalparkene i Norge med det flotteste vi har av natur? Natur har en viktig plass i den norske folkesjelen. Vi kjenner gleden av å bestige små og store fjell, oppleve stillhet og føle kraften fra det uberørte.
Det finnes videre 41 besøkssentre tilknyttet nasjonalparker som venter på å ta deg i mot.
Finn en nasjonalpark nær deg
Ferdsel i verneområder
Har du lyst å prøve en aktivitet som krever noe utstyr? Over hele landet finnes muligheter for å låne dette gratis.
Ved å søke i en søkemotor etter "lån av utstyr + sted" vil du også kunne finne andre utlånssentraler der du bor.