Å klatre ute i naturen og bevege seg oppover ekte stein er noe helt unikt. Det krever en del kunnskap dersom du skal klatre trygt ute.
Derfor anbefaler vi deg å ta et kurs i uteklatring før du begir deg ut på egenhånd. Klatreklubbene (klatring.no) rundt om i landet tilbyr slike kurs, og de fleste krever at du allerede har brattkort. Noen steder tilbys kurs der du ikke trenger noe forkunnskap.
Sportsklatring – faste bolter i fjellet
I sportsklatring er det bolter som allerede er festet i fjellet. Du klipper tauet ditt inn i disse boltene underveis med hjelp av hurtigkarabinere (quickdraws). Boltene er permanent installert av erfarne klatrere, noe som gjør det mulig å konsentrere seg mer om selve klatringen – men trygg sikring og gode rutiner er fortsatt helt avgjørende.
Fordeler:
- Du slipper å plassere egne sikringer underveis
- Mange etablerte ruter med faste forankringer
- Godt egnet for å lære tauklatring under kontrollerte forhold
Viktig å huske: Selv om boltene er faste, krever sportsklatring grundig opplæring i sikringsteknikk, bruk av tau og sikringsutstyr, og alltid fokus på sikkerhet – både for klatreren og sikreren.
Utstyr: Tau, sele, hjelm, klatresko, nok quickdraws/ kortslynger, taubrems og skrukarabiner(e). Taupose/ tausekk er nyttig. En børste til å fjerne rusk kan være fint å ha med.
Tradklatring – egne sikringer underveis
I tradklatring setter du inn egne sikringer (som kiler og kamkiler) i naturlige sprekker og formasjoner i fjellet mens du klatrer. Når du er ferdig med ruta, tar du med deg sikringene ned igjen – fjellet forblir uberørt.
Fordeler:
- Mer fleksibilitet – du kan klatre der det ikke er boltet
- Minimal påvirkning på naturen
- Gir stor frihetsfølelse og krever mer erfaring
Utstyr: Alt du trenger for sportsklatring, pluss et rack med kiler/kammer, nøttepirker og god kunnskap om plassering av sikringer. Noen flere slynger og skrukarabinere er ofte også nødvendig.
Alpinklatring
Dette begrepet brukes om klatring i høyalpint terreng – altså bratte fjell hvor du ofte kombinerer klatring, brekryssing og ferdsel i snø/is. Det skjer gjerne i fjell som ligger høyt, er værutsatt og kan være mer utilgjengelige, som i Jotunheimen, Romsdalen eller Alpene.
Kjennetegn:
- Bruk av tau, sikringsutstyr, stegjern og isøks.
- Ofte flere taulengder og klatring i fjell, snø og is på én og samme tur.
- Fokus på rutevalg, sikring og sikker ferdsel i utsatt terreng.
- Krever god vurderingsevne og fjellerfaring.
- Å finne klatreruta kan være vanskeligere og avgjørende