En undersøkelse gjennomført av Ipsos for Norsk Friluftsliv (2022) viste at hele 48 prosent av nordmenn hadde prøvd seg på sanking av ville vekster – altså ikke sopp og bær, men planter, blomster og urter. Interessen vokser, særlig blant kvinner og eldre, og det merkes også i byene.
– Det er stadig flere som får øynene opp for naturen som matfat. Nå er det ikke bare de godt voksne som møter opp på våre kurs og turer, sier Pål Karlsen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF).
Du bor midt i matfatet
Kokken Andreas Viestad minner oss om at du ikke trenger dra langt for å finne noe spiselig i naturen. Han driver med det han kaller «ekstremnærsanking», og har funnet både sopp og urter midt i byen.
– Det ekstreme er ikke at jeg finner mat i byen, men at vi bor midt i matfatet og ikke bruker det, sier Viestad.
Nikolai Kolstad fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening er enig:
– På hvilken som helst grønn flekk kan det vokse noe spiselig. Bare se etter – men husk å unngå forurensede områder eller steder med mye hundelufting.
Tre spiselige ville vekster du kan sanke i mai
Mai er en flott måned for nybegynnere. Du trenger ikke kunne mye, og det finnes trygge planter å starte med – uten forvekslingsfare. Her er tre favoritter du kan begynne med:
1. Løkurt
Smaker mildt av hvitløk, og finnes over store deler av landet. Den har hjerteformede blader og små hvite blomster. Gni et blad mellom fingrene – lukten avslører den.
🟢 Bruk den i: salater, pesto, supper.

2. Russekål
En fremmedart med mild kålsmak. Før blomstring minner den om brokkolini, og når de gule blomstene kommer, kan de pynte både salat og smørbrød.
🟢 Bruk den i: wok, som grønnkål-erstatning, salater.

3. Engkarse
Har en pepperaktig, sennepslignende smak og vakre fiolette blomster. Perfekt i salaten!
🟢 Bruk den i: salater, på smørbrød, som topping.

Start i det små – og ta med barna
Barna våre har i dag mindre kontakt med naturen enn tidligere, og færre voksne har kunnskap om sanking. Derfor er det viktig å begynne tidlig.
Et prosjekt i en barnehage i Finnmark viste at høsting ikke bare gir kunnskap om mat, men styrker tilhørigheten til naturen. Når barn lukter, smaker og kjenner på det de plukker, får de en dypere forståelse for hvor maten kommer fra.
– Jo tidligere barn får slike opplevelser, jo bedre er det for forholdet deres til naturen senere i livet, sier forskerne Inger Wallem Krempig og Kari Wallem Bøe.
Husk dette når du sanker
- Vær sikker på hva du plukker. Begynn med sikre vekster, og bruk gjerne en app eller bli med på en kurskveld.
- Ta bare det du trenger og la tilstrekkelig stå igjen til artens og andre arters livsgrunnlag.
- Allemannsretten gir deg lov til å plukke sopp, bær og ville vekster, men vis hensyn og lær deg lokale regler – multer er for eksempel fredet enkelte steder i Nord-Norge.
- Hvis sankeområdet befinner seg i et verneområde må du finne ut hvilke lover og forskrifter som gjelder (se hvordan under).
- Unngå forurensede områder og private hager. Plukk heller i parker, skog og veikanter med lite trafikk.
- Sjekk kalenderen på soppognyttevekster.no og bli med på turer over hele landet i regi av sopp- og nyttevekstforeningene.
Bærekraftig sanking (pdf)