Go Norsk Friluftsliv to main content
29. aug. 2025

Det beste av Stølsheimen - fra fjellstøler til heimegarder ved fjorden

Mer informasjon
Det beste av Stølsheimen - fra fjellstøler til heimegarder ved fjorden
IconSted
Bergen
Icon Tid
Icon Arrangør
Bergen og Hordaland Turlag
Icon Kontaktperson
Bergen og Hordaland Turlag
55+33+58+10
bht@dnt.no

Stølsheimen har mye flott å by på. Det spesielle med denne turen er av vi starter oppe i fjellet ved Stølsdammen i Modalen, overnatter på Solrenningen, går forbi fjellstølene og ned til til heimegardene ved Sognefjorden til det forhenværende skolehuset, Sylvarnes. Turlederne er godt kjent i dette området og liker å formidle. De vil ta deg med langs gamle stølsveier og du vil få oppleve sammenhengen mellom stølene på fjellet og de gardene som hadde støl på nordsida av høyfjellet. Det er dette som er essensen av Stølsheimen. I tillegg vil du få nyte en en bedre middag laget med sopp og bær vi finner langs stien, vel fremme på Sylvarnes ved Sognefjorden.

TURBESKRIVELSE:
 
Fredag: Stølsdammen – Solrenningen, 6,6 km ca. 3 timer
Vi får felles  innleid transport opp i fjellet til Stølsdammen fra Bergen. Vi går på kloppet og steinsatt sti i tre små timer inn til den selvbetjente turisthytten, Solrenningen. Her er de en fin bekk å ta seg et forfriskende bad i like ved hytta. Vi avslutter dagen med felles middag.

Lørdag: Solrenningen–Sylvarnes over Blånibba ca. 18 km/ ca. 9–10 timer 
Turen neste dag går videre oppover  Vøvringedalen forbi Vøvringen, Hanekamstølen, Storekleivi og kanskje en elvekryssing. Til dels lettgått terreng men stigningen er over 500 meter til høgfjellet, i Storekleivi stiger nok pulsen hos alle. Etter stigningen venter vandring i steinørken og nærkontakt med snø og is. Ved høyeste punkt på Blånibba kan en klar dag by på utsikt over Sognefjorden. Vi nyter utsikten før vi tar fatt på 1200  nedover-meter. Terrenget er fortsatt lettgått, men vi må regne minst ni timer på stien denne dagen. På turen vil du få oppleve artige terrengformasjoner og å krysse mange vegetasjonssoner nedover til vårstølen Vindheim, Hanekambgardene og den idylliske Sylvarnes-grenda hvor Vik Turlag har gjort det gamle skolehuset om til ubetjent (uten mat) turisthytte. Turlederne disker opp med en bedre middag av medbrakt mat og sopp og bær vi har funnet langs stien.

Søndag: Sylvarnes–Ortnevik, 11 km, ca. 6 timer
Etter en god natts søvn, frokost, smøring av nistepakke, pakking og utvask, starter vi på stien og kjerreveien av ulik kvalitet langs fjorden til Ortnevik. Vi går gjennom gårdstun som folk har flytta fra og ser hvor de kom fra - heltene som dro 1200 meter opp i fjellet for å støle om sommeren.


PRAKTISK INFO

Gradering av turen: Krevende. Det er viktig at du setter deg inn i graderingen på turen. Les mer om gradering av DNT-turer her. 
Vær særlig oppmerksom på om det stilles krav til ferdigheter og bruk av utstyr. Vurder deretter egen deltakelse på bakgrunn av informasjonen som oppgis i turbeskrivelsen. 

Krav til deltaker: På denne turen må deltakere være i god form og kunne bære en sekk på mellom 9 - 11 kg under ferdsel i kupert og bratt terreng og en del motbakker/ stigning/ og nedstigninger. Knær må tåle bratt nedstigning. Lørdagens etappe er lang, 18 km, og alle deltakere må kunne bidra med å bære med mat fra Solrenningen til Sylvarnes. Det forventes at deltakere hjelper til med matlaging, oppvask, bære ved/ vatn og utvask på våre fellesturer på selvbetjente og ubetjente turistforeningshytter. 

Utstyr: Du skal på tur i høyfjellet og på Vestlandet. Du må ha på/ med: vindtette og vanntette yttertøy, varmeisolerende mellomlag og ull innerst. Lue og votter må med i sekken. Men det kan bli fint vær! - så husk badedrakt, solkrem og solbriller også. 
Vi viser til pakkelisten som en rettesnor for nødvendig utstyr på denne turen: pakkeliste for sommerturer.  
 
Kart og turutstyr kan kjøpes i Tursenteret i Marken, Bergen. Rabattpriser til DNT-medlemmer.    

Reisedetaljer og transport: 
Oppmøtested: Bergen bussterminal, perrong P (kommenter ved påmelding om du vil hoppe på bussen andre steder langs veien om Romarheim E39)
Oppmøtetidspunkt: kl. 14:15. Avreise med innleid buss kl. 14:30
Kollektiv transport hjemreise båtruter fra Ortnevik og Nordeide: sjekk entur.no, eller skyss.no
Se rutetider og andre offentlige rutetilbud på entur.no Bergen og Hordaland Turlag er ikke ansvarlige for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene og korrespondanse er riktige før påmelding til turen. 
Hjemreise: Nydelig båtreise fra Ortnevik til Nordeide og videre med hurtigbåt til Bergen (mulig med båt i andre retninger også - sjekk entur.no, for korrespondanse, men vær obs på at rutetilbudet kan endre seg til august 2025). 
  
Overnatting: Deltakerne deler rom. Ta med egen lakenpose.     
Hyttene: Solrenningen og Sylvarnes

Mat: Vi lager måltider basert på ingredienser fra proviantlageret på hyttene, noen medbrakte ingredienser til å piffe opp maten og selvplukkede bær og sopp. Ta med brød, ekstra godt pålegg, snacks og drikke/ det du ønsker utover dette. Det finnes bare knekkebrød på hytten. Gi beskjed om matallergier ved påmelding. 

Prisen inkluderer: Kost og losji på hyttene, turledelse, sikkerhetsutstyr, innleid transport helt fra Bergen til Stølsdammen. 
Ikke inkludert: Transport til/fra Bergen Busstasjon og båtreise fra Ortnevik hjem, brødmat, pålegg og snacks. Sylvarnes er ei ubetjent hytte som betyr at den ikke har proviant, så dermed må du ta med det du ønsker av pålegg og brødmat til denne hytta. 
Rabatt til DNT-medlemmer: Bli medlem få rabatt på deltakeravgiften – les mer om medlemskap og meld deg inn.  

Turledere på denne turen: Ivar Hostad og Lars Thomas Sønningdal

Turledere tar kontakt med deltakerne ca. en uke før avreise. 

Turledelse: Turen ledes av turledere som har solid turerfaring og har gjennomført DNT-turlederkurs. Turlederne i DNT mottar ikke lønn for turer de leder, men gjennomfører sine oppdrag som frivillige. Turavgiften dekker turleders kostnader ved oppdraget som transport, mat og overnatting, samt viktig kompetanseheving som skredkurs, turlederkurs og førstehjelpskurs. Turene utføres på grunnlag av gleden ved å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.

Sikkerhet: Vi har risikovurdert alle våre turer og aktiviteter og jobber kontinuerlig med å redusere risikoen for alvorlige skader og ulykker på våre turer. Likevel vil det alltid være en risiko ved å ferdes i vår natur. Deltakere må lese all informasjon nøye: turbeskrivelse, viktig informasjon til turdeltakere og generelle vilkår og vurdere tur etter evne.


#fjelltur #Vestlandet "Stølsheimen" #Sognefjorden "Sylvarnes" "Solrenningen"

Icon Oppmøtested