Økosystemet i Oslofjorden har store utfordringer. Hovedårsakene mener man er overfiske av rovfisk (som torsk), høy tilførsel av nitrogen fra avløp og jordbruk, og nedbygging og utfylling av strandsone og strandnære oppvekstområder for bla. fiskeyngel.
Samlet har dette blitt for stor belastning, noe som har skapt et økosystem i ubalanse.
I mars 2021 la regjeringen derfor frem «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv». Planen er offensiv og har fokus på gjennomføring av tiltak. Den viser til 63 forbedrende tiltak og 19 tiltak for kunnskapsinnhenting, fordelt på syv innsatsområder. Dette involverer mange, både sektormyndigheter og alle kommuner i hele nedbørsfeltet for Oslofjorden. Det får også direkte konsekvenser for oss vanlige innbyggere.
Alle er vi tatt inn i en stor snuoperasjon for å redde fjorden.
Nå er planen kommet mot slutten av første prosjektperiode. Mediene fylles med oppslag og debatt omkring totalfredning av alt fiske i Oslofjorden, og om kommunes krav til kostbare nitrogenrenseanlegg.
Hvilke tiltak er satt i gang? Og begynner man å se en positiv effekt? Er det håp for Oslofjorden?
Sigrun Børresen er fagsjef for vanngruppa hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, og sitter i sekretariatet for planen som rapporterer direkte til statsråden for klima og miljø og KLD
Enkel bevertning. Arrangementet er gratis.
Sted/Parkering:
Foredraget finner sted på Besøkssenter våtmark Ilene. Senteret ligger en rusletur langs Grevestien fra parkering ved Aulielva (ca. 15 min) eller Korten (ca 20 - 25 min). NB! Husk hodelykt! Bevegelseshemmede kan kjøre til døren. Se kart på www.ilene.no/kart
Besøkssenter våtmark Ilene, Besteforeldrenes Klimaaksjon Vestfold og DNT Tønsberg og Omegn har alle som formål å formidle om natur. Derfor har vi slått våre gode krefter sammen for å arrangere naturforedrag. Det blir tre foredrag høsten 2025, og tre våren 2026.
Velkommen!
?
kode: læringifriluft