Go Norsk Friluftsliv to main content
08. aug. 2025

Fra fjell til fjord

Mer informasjon
Fra fjell til fjord
IconSted
Lom
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Finnskogen og Omegn
Icon Kontaktperson

Turrute: Sognefjellshytten-Fannaråkhytta-Skogedalsbøen-Vettismorki-Hjelle 

Fra dato:                      8. august 2025 kl. 18:00

Til dato:                        12. august 2025 kl. 13:30

Oppmøtested:             Sognefjellshytta

Bli med og opplev kontrasten mellom høyfjellet på Sognefjellshytta til fjordlandskap innerst i Sognefjorden. På denne fire-dagers-turen vil du oppleve bre, en totusen-meter, frodige daler, ville elver og fantastisk natur. 

Turen starter på Sognefjellshytta, hvor vi får en tre-retters middag med nydelig mat og drikke, og fantastisk utsikt over Sognefjellet. Tidlig dag 2 går vi mot breen opp mot Fanaråken og der blir vi møtt av breførere som tar oss opp til Nord-Europas høyestliggende hytte hvor man kan både få servert mat og overnatte; Fanaråkhytta. Her har vi utsikt til alle kanter og kan se både Hurrungane, Jotunheimen og Breheimen, og er været bra kan du også oppleve nydelige solnedganger og soloppganger. Et skikkelig bra minne for Instgram. Etter en god natts søvn fortsetter vi mot Skogadalsbøen, en betjent fjellhytte som har tilbudt overnatting til fjellfarere siden 1870! Hytta ligger i et av Norges mange områder for villrein og er vi heldig kanskje vi får se en flokk.  Fra Skogadalsbøen går turen videre til Vettismorki hvor vi har leid en hytte ikke langt fra DNT-hytta med samme navn. Fra Vettismorki går turen ned til Hjelle og deretter Øvre Årdal og så hjem.  

Dag 1 (transportdag)

Sognefjellshytta. 

Transportdag, med endepunkt Sognefjellshytten. Vi starter turen med treretters meny om kvelden. Sognefjellshytta kan nås enkelt fra både øst og vest. Den ligger nordvest i Jotunheimen midt på Sognefjellet, rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55) på 1400 meter over havet. Sognefjellshytta er en turisthytte i særklasse, spesielt kan man nyte naturen inn i de klare åpne vinduene til storstua.

Dag 2

Sognefjellshytta – Fannaråkhytta (breføring 2.068 moh og 13 km).  

Første etappe av ruta går Sognfjellshytta til Fannaråkhytta via Fannaråkbreen. Ruta over breen er umerket og krever breføring. 

Stien starter i sydenden av P-plassen ved Sognefjellshytta. Etter ca 1,5 km deler ruta seg til henholdsvis Skogadalsbøen og Fannaråken. Vi tar veien mot Fannaråken og følger stien videre langs sørøstsida av Prestesteinsvatnet og opp til brekanten. Elven Tavla krysses på sommerbru som ligger ute når Fannaråkhytta er åpen. Hit er ruta lettgått og uten store høydeforskjeller. Fannaråkbreen er dekket av snø, men under overflaten beveger ismassene seg, slik at det er nødvendig å gå i tau med fører. Vi møter breføreren ved brekanten og denne fører oss trygt opp til hytta som ligger 2068 moh. Herifra har man en fantastisk utsikt over Hurrungane, Smørstabbreen og Jostedalsbreen. Fannaråken er kjent for sin fine soloppgang med 360 graders utsikt og mulighetene er mange til å skape skikkelig minneverdige insta-moments.

Dag 3

Fannaråkhytta – Skogedalsbøen. (13 km)

Dag 3 starter med bratt nedstigning fra Fannaråken på vestsiden av breen og deretter videre ned gjennom Keiserpasset til Skogadalsbøen (833 moh). Total er dette 1200 høydemetre nedover og nydelig utsikt mot Utladalen hele veien. Dagens etappe tar 5 time. Skogadalsbøen er kanskje en av våre flotteste hytter, og den ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind. Den ligger langt fra absolutt alt, på en nydelig plass. 

Allerede rundt år 1870 kom de første turistene og tindebestigerne til Skogadalsbøen. I begynnelsen fikk de overnatte i selet som var i drift på sommerstid. Etter hvert oppdaget flere turister dette vakre området og dermed ble Skogadalsbøen bygget, som nr.8 i rekken av DNTs hytter. Både finansiering og transport bød på store utfordringer, men sommeren 1888, etter 12 år med arbeid sto den endelig klar til å ta imot gjester. Skogadalsbøen ga raskt ly til flere kjente fjellfolk. De første fjellvandrerne i 1888, blant andre britiske Cecil Slingsby og hans følge av tindebestigere bodde på hytta, det samme gjorde Edvard Grieg – ikke bare èn, men flere somre.  

Skogadalsbøen er stedet for deg som vil oppleve det gode, gamle fjellmiljøet midt i Jotunheimen. Hytta ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken. Skogadalsbøen kommer du definitivt tilbake til.

Dag 4

Skogadalsbøen - Vettismorki (12,5 km)

Fra Skogadalsbøen følger vi stien sørover og krysser etter hvert Skogadøla på helårsbru og finner stidelet til Olavsbu, Gjendebu og Fondsbu på andre sida av elva. Stien går videre til nytt stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. Vi fortsetter sørover og krysser Uradøla på helårsbru og forbi der umerka rute tar ned til Vormeli og så bratt opp mot Friken. Her har vi en fantastisk utsikt mot Hurrungane. Vi følger så stien bratt ned mot Fleskedalen og forbi stidelet til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen, videre gjennom skogen til Vettismorki, hvor det åpnet en ny selvbetjeningshytte i 2022.

Dag 5

Vettismorki – Hjelle ( km) og hjemreise (10 km)

Etappe 3 er 10 km og går fra Vettismorki til Hjelle. På veien passerer vi Vettifossen, som er det høyeste vernede fossefallet i Nord-Europa med et fritt fall på 275 meter. Vettifossen er kåra til Norges vakreste foss – ikke uten grunn!  Vi tar masse bilder før vi fortsetter videre nedover mot Vetti Gard Turiststasjon, som har vært turiststasjon siden 1987. Hit skal Edvard Grieg ha kommet flere ganger, og flere fjellpionerer som William Cecil Slingsby og Fridtjof Nansen har brukt gården som utgangspunkt for sine fjellturer i området. 

Fra Vetti Gard turiststasjon følger vi Vettisvegen, eller Folkevegen som de kaller den i Årdal. Veien går fra gården Hjelle opp Utladalen til de to gårdene på Vetti. Vegen kryssar elva fire stader. Å gå Vettisvegen er ei ”reise” i natur og kultur av de sjeldne.

 

Fra hjelle tar vi buss/minibuss til Øvre Årdal for transport hjem. Vi takker for  turen og ønsker vel hjem.

Mat: Ta med godt med nistemat til transportdagen på tirsdagen, det blir ikke middag før tirsdag kveldkl. 19. Første fellesmåltid er middag på Sognefjellshytta. Det kan være godt å ha med en termos som en kan fylle med varmt vann/kaffe til å ha til lunsj på turen. Dersom noen har allergier eller intoleranser som har betydning for turen må dette opplyses om ved påmelding.

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet. Utstyrslisten vil gjennom gås med en turleder på telefonsamtale før tur. Gåstaver. Lette sko som kan brukes både som innesko anbefales å ha med. Myggmiddel/knottmiddel. Solbriller, solkrem.

Pris: kr 7200,- for medlemmer, kr 7800,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene Sognefjellshytta-Fannaråkhytta-Skogedalsbøen-Vettismorki - 4 netter. Middag og frokost/matpakke/termos f.o.m middag på Sognefjellshytte t.o.m selvsmurt lunsj etter Vettismorki.

Reise til Sognefjellshytta og reise fra Hjelle dekkes av den enkelte turdeltaker. 

Kart: Kart og turutstyr kan en kjøpe i DNT sin nettbutikk. Rabatterte priser for medlemmer. Kart Jotunheimen Vest 1:50.000.

Gradering: Krevende, men i rolig tempo. Gradering på grunn av totalt antall kilometer, høydemeter og antall dager. 49 km fordelt på 4 dager + reise. 1600 høydemeter stigning og ca 3000 høydemeter nedover. Passer for deg som er vant til å gå med tung sekk og er i normalt god form.

 

Turledere: Siv Lillevik 458 49 949 og Magnus Rynning Nielsen

Icon Oppmøtested