Go Norsk Friluftsliv to main content
10. juli 2025

Fra Hardangerfjorden via Bergsdalsfjella til Vaksdal

Mer informasjon
Fra Hardangerfjorden via Bergsdalsfjella til Vaksdal
IconSted
Kvam
Icon Tid
Icon Arrangør
Bergen og Hordaland Turlag
Icon Kontaktperson
Bergen og Hordaland Turlag
55+33+58+10
bht@dnt.no

Kun en kort tur unna Bergen, og vips, så har du de ville og vakre Kvammafjella og Bergsdalsfjellene for dine føtter. Her inne har Bergen og Hordaland Turlag flere flotte hytter med fine dagsetapper imellom. Terrenget er veldig variert. Det ene øyeblikket vandrer man over sva og gjennom ur, det andre øyeblikket på myke stier med et frodig landskap rundt. Her inne har de mange sauene det godt til de blir hentet ned fra fjellet i september.  

TURBESKRIVELSE:
 
Torsdag: Fitjadalen 300 moh. – Breidablik 1162 moh. 5-6 km/ca. 3-4 timer
Vi starter fra vakre Fitjadalsvatnet ved Øystese i Hardanger, på ca. 300 moh. Målet for dagen er Breidablik (1162 moh.) via Skrott om været tillater det. Underveis setter oss ned og nyter matpakken med utsikt til Hardangerfjorden, før vi vil komme opp på platået der hyttetunet Breidablik byr på et flott rundskue om værforholdene ligger til rette for det. Friskuser kan ta et bad før middag i badekulpen på tunet som nylig er restaurert. Vel fremme på hytten lager vi middag sammen og nyter skumringstimene i det idylliske hyttetunet.  

Fredag: Breidablik via Glyntabakkane, Austra og vestra Trongasmoget til Gullhorgabu ca. 15 km/ ca. 6-7 timer 
Fredag morgen spiser vi en god frokost, smører nistepakken og starter turen mot Gullhorgabu. Etter pakking og grundig utvask tar vi sikte på å legge i vei ca kl 10.00. Vi går vestover mot Vending, bratt ned fra Geitafjellet, forbi Solheimdalsvatnet til DNT-hytten Vending. Vi tar en god pust i bakken før vi fortsetter nordvest forbi Søyasete, Kjerringadalen og rundt sørsiden av Bjørnaknausen. I nordenden av vestre Trongamog ser vi etterhvert øvre Dukavatnet hvor Gullhorgabu ligger ved nordenden av vannet. På Gullhorgabu finner vi oss godt til rette og nyter en bedre tre-retters fra proviantlageret på hytten.

Lørdag: Gullhorgabu – Høgabu via Bergsbukken (1162 moh.) ca. 4-5 km/ ca 3-4 timer
Etter frokost, smøring av niste, pakking og utvask, starter vi dagens etappe mot Høgabu ca. kl. 10.00. Dette er en relativt kort etappe, så for å gjøre turen ekstra spektakulær, går vi over Bergsbukken på vei mot Høgabu. Vi starter med å gå opp til øvre Gulltjørni, og holder en nordvestlig retning før vi skrår opp på Bergsbukken. Her håper vi på et panorama ut mot øyene i vest og viddene i øst mens vi nyter en god lunsj. Fra Bukken går det lett nedover til hytten. Høgabu er turlagets eldste hytte i Bergsdalen, bygget i 1937. Vi regner god tid til rekreasjon og sosialt samvær inklusive middag på ettermiddag og kveld. Det er fullt mulig med et forfriskende bad i Tjørnadalsvatnet 890 moh.

Søndag: Høgabu – Vaksdal ca. 17 km/ca. 6-7 timer
Etter en god natts søvn, frokost, smøring av nistepakke, pakking og utvask, starter vi sjarmøretappen mot Vaksdal ca kl 10.00. Traséen går sør-vestover i flott fjellterreng på god t-merket sti. Nedover Grønalii er det flott utsikt vestover. Ved Herfangsvatnet må vi krysse noen elver, og ved høy vannføring kan det være nødvendig å vade. Fra Herfangen er det en liten stigning opp mot Varatjødnane før det går jevnt nedover Budalen til vi er i Herfindalen. Her i fra er det grusvei de siste seks kilometerne til stasjonen på Vaksdal.

PRAKTISK INFO

Gradering av turen: Krevende  Det er viktig at du setter deg inn i graderingen på turen. Les mer om gradering av DNT-turer her.
Vær særlig oppmerksom på om det stilles krav til ferdigheter og bruk av utstyr. Vurder deretter egen deltakelse på bakgrunn av informasjonen som oppgis i turbeskrivelsen. 

Krav til deltaker: På denne turen må deltaker kunne bære en sekk på mellom 8 - 10 kg under ferdsel i kupert og bratt terreng og noen motbakker/ stigning/ og nedstigninger i flere dager etter hverandre. Knær må tåle bratt nedstigning.

Utstyr: Du skal på tur i høyfjellet og på Vestlandet... Du må ha på/ med: vindtette og vanntette yttertøy, varmeisolerende mellomlag og ull innerst. Lue og votter må med i sekken. Vi viser også til vår som en rettesnor for nødvendig utstyr på denne turen: pakkeliste for sommerturer.  
 
Kart og turutstyr kan kjøpes i Tursenteret i Marken, Bergen. Rabattpriser til DNT-medlemmer.    

Reisedetaljer og transport: 
Oppmøtested: Bergen busstasjon plattform O bussrute 930 til Norheimsund (Alternativt oppmøtested Øystese kl. 10.30)
Oppmøtetidspunkt: kl. 08:30 avreise kl. 08:55  Ankomst Øystese: kl. 10:35  Ankomst Fitjadalen: ca. kl. 11:15  (deltakere kan møte opp i Øystese kl. 10.35)
Med offentlig transport fra Bergen: Bussrute 930 fra Bergens busstasjon til Norheimsund, bytte til bussrute 925 fra Norheimsund til Øystese. Innleid minibuss fra Øystese til Fitjadalen. Rutebuss er ikke inkludert.   
Se rutetider og andre offentlige rutetilbud på entur.no Bergen og Hordaland Turlag er ikke ansvarlige for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen. 
Hjemreise: Med tog fra Vaksdal stasjon     
Rutetider: Vi tar forbehold om endringer i rutetidene.    

Overnatting: Deltakerne deler rom. Ta med egen lakenpose.     
Hyttene: Breidablik, Gullhorgabu, Høgabu

Mat: Vi lager måltider basert på ingredienser fra proviantlageret på hyttene. Ta med brød, snacks og drikke/ det du ønsker utover dette. Det finnes bare knekkebrød på hytten. Gi beskjed om matallergier ved påmelding. 

Prisen inkluderer: Kost og losji på hyttene, turledelse, sikkerhetsutstyr, innleid transport fra Øystese til Fitjadalsvatnet. 
Rabatt til DNT-medlemmer: Bli medlem få rabatt – les mer om medlemskap og meld deg inn.  

Turledere på denne turen: Elizabeth Gjessing og Linn Eidsvik

Turledere tar kontakt med deltakerne 10-7 dager før avreise. 

Turledelse: Turen ledes av turledere som har solid turerfaring og har gjennomført DNT-turlederkurs. Turlederne i DNT mottar ikke lønn for turer de leder, men gjennomfører sine oppdrag som frivillige. Turavgiften dekker turleders kostnader ved oppdraget som transport, mat og overnatting, samt viktig kompetanseheving som skredkurs, turlederkurs og førstehjelpskurs. Turene utføres på grunnlag av gleden ved å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.

Sikkerhet: Vi har risikovurdert alle våre turer og aktiviteter og jobber kontinuerlig med å redusere risikoen for alvorlige skader og ulykker på våre turer. Likevel vil det alltid være en risiko ved å ferdes i vår natur. Deltakere må lese all informasjon nøye: turbeskrivelse, viktig informasjon til turdeltakere og generelle vilkår og vurdere tur etter evne.



#fjelltur #Vestlandet #Hardangerfjorden #Breidablik #Gullhorgabu #Høgabu #Bergsdalen #Kvammafjella

Icon Oppmøtested