Er du klar for et tureventyr? Bli med på en hytte- til hyttetur gjennom Rogalands vakreste landskap! Fredag går vi til Melands Grønahei, forbi et gammelt meteorittkrater. Lørdag byr på en episk vandring til Eidavatn, hvor vi krysser fjell og daler, og kanskje møter en og annen fjellgeit. Ikke overbevist enda? Søndag tar oss til Storsteinen, gjennom kupert terreng og forbi historiske hvilesteder. Mandag og tirsdag fortsetter eventyret med spektakulære utsikter og spennende høyfjellsterreng, før vi avslutter med en deilig middag på Stranddalen onsdag kveld. Torsdag runder vi av med en kort og hyggelig tur tilbake til sivilisasjonen. Klar for å pakke sekken til langtur og bli med?
Fredag
Vi møtes på Jernbanelokket STF, og kjører til Kleivaland. Herfra følger vi merket sti i østlig retning fra garden Øvrabø, videre på stølsvei gjennom bar- og lauvskog langs nordsiden av Kleivalandsåna til Øyastølsmyra. For 550 millioner år siden kom en meteoritt fra verdensrommet og traff grunnfjellet her inne. Resultatet ble et nesten sirkelrundt krater, 2,7 km i diameter og 350 meter dypt. Stedet er kjent som Ritlandskrateret. Bunnen av krateret er Øyastølsmyra som er fredet som naturreservat på grunn av sine sjeldne plantesamfunn. Løypen fortsetter videre opp en frodig li til Bjødnabu. Stien opp til Stropastølen, langs Stropastølsvatnet og bratt opp til Austmannasskaret. Herfra over frodige flater forbi Raudkleiv med gamle stølstufter og rundt Nov. Siste del av turen går over det plane grunnfjellet fram til Melands Grønahei. 11 kilometer, 5 timer.
Lørdag
Eidavatn. Ruten følger den gamle drifteveien i nordøstlig regning over flate svaberg og forbi vasskiler. På høyde med Fjellsenden 1101 moh. dreier stien mer mot sør og fortsetter over Rundemannsheia. Videre bratt ned til Grasdalen og nordover til Gamlestølsvatnet og stidelet til Funningsland. Videre bratt opp til Austra Skute. Navnet Skute betyr framskytende berghammer. Rødmerkene leder forbi fyllittområder og bratte skråninger med forvitret fjell. Ruten fortsetter gjennom høyfjellslandskap med et utall større og mindre vatn til nordenden av Eidavatnet og fram til hytta. 19 kilometer, 8 timer.
Søndag
Storsteinen. Ruta går gjennom karrig, kupert og spennende terreng østover fra hytta noen hundre meter til stidelet til Nilsebu. Herfra mot nord til man er øst for Sanddalsnuten og stidelet til Førrevassdammen. Deretter mot øst over Storsteinheia med fin utsikt hele veien. Etter nedstigningen fra Storsteinheia passeres Storsteinen som har gitt heistrekningen navn. Helleren her var i eldre tid overnattings- og hvilested for folk som gikk mellom Bykle i Setesdal og bygdene i vest. Det er også verd å besøke Jensahelleren som ligger sør for stien på nordsida av Årdals-Krymlevatnet. 12-13 km, 6 timer.
Mandag
Hovatn. Følg løypa vestover tilbake til stiskillet for Vassdalstjørn. Videre går ruta sørover mot Storsteinen. Store deler av ruta går gjennom kupert og spennende høyfjellsterreng. Fra bråtet over Gyvatna er det storslått utsikt over Gyvassområdet med den klassiske Heiberghytta. Gyvatna ligger midt i sentrale trekkruter for villrein og er rikt på minner fra tidligere tiders jakt. Hovedtrekkveien for dyra er gjennom Steinbuskaret og på østsiden av Grasdalstjørni. Det er helårs ferdselsforbud gjennom Steinbuskaret så alle må følge den merkede løypa som går utenom dette området. Bekken like ved Storsteinen passeres på helårsbro. 14-15, 7 timer.
Tirsdag
Krossvatn. Ruta går gjennom tørt og lettgått høyfjellsterreng. Først vestover til stidelet til Storsteinen, så mot nord og over elva i nordvestenden av Hovatn over helårsbro. Lange strekk med fin utsikt vestover mot Blåsjø. Fra Vassdalstjørn fortsetter turen i flott, åpent, tørt og fint høyfjellsterreng forbi Skreinuten. Sør for Kreppekvelven vades Pøylåna. Elven kan være stri og kald under snøsmelting og flom. Videre i nordlig retning Krossvasskilane og fram til hytta. 17 km, 8-9 timer
Onsdag
Stranddalen. Fra hytta passeres utløpet av Krossvatnet på helårsbro ved Spranget. Herfra følges ruten i nordvestlig retning mot Nøvletjørna, og vatnet passeres på østlig side. Videre i lett kupert, vilt og karrig høyfjellsterreng fram til Vassdalane og veidelet til Jonstølen. Ruten dreier sørover gjennom Dyralaupskvelven og Urskar. Siste etappe går i lettgått terreng gjennom Venaheia fram til hytta. Vi får servert nydelig mat. 16 kilometer, 8 timer.
Torsdag
Etter en god frokost går vi ned til Øvre Moen. En kort tur på maks 2,5 timer. Vi blir kjørt med buss til bilene våre på Kleivaland. Derfra kjører vi hjem.
Vanskelighetsgrad
Dette er tidvis en krevende tur med tøft terreng, vading av elver og lange dagsmarsjer. Deltakere må være fjellvante, i god fysisk form og vant til å gå lange dagsmarsjer med sekk.
Planleggingsmøte
Tirsdag 22.juli klokken 17.00 i møterom Stakken.
Turledere
Håvard Hansen og Guro Waksvik
Prisen dekker
Overnatting på selvbetjente hytter, felles middag alle dager, kost og losji på Stranddalen, transport, turledelse og administrasjon.
Pakkeliste
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det egnet utstyr og bekledning for årstiden. Sjekk ut DNTs pakkeliste for sommer slik at du er godt forberedt til fellesturen. Se også DNTs video med tips om hvordan pakke sekk.
Frokost, lunsj, snacks og termos for alle dager må man ta med selv. Alle må ha plass til litt fellesmat i sekken.
Vilkår for deltakelse
på fellestur Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i? våre generelle vilkår.
Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter eller leie fra Frilager.no
Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger