Go Norsk Friluftsliv to main content
28. juni 2025

Gjennom Femundsmarka (vs25)

Mer informasjon
Gjennom Femundsmarka (vs25)
IconSted
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Oslo og Omegn
Icon Kontaktperson

Villmarka over alle villmarker - Femundsmarka - er et vidunderlig turområde. Furutrærne i fantastiske utforminger er bare de verdt besøket her. Vann og elver, nydelige bo-plasser, masse historie, flotte dyr og fugler,  og vakre blomster. I seks dager skal vi vandre i dette fabelaktige villmarksmiljøet.

Vi går nordover, på godt merkede stier, og ender opp i Unesco-byen Røros. Denne turen vil du ikke gå glipp av.

Program:

Lørdag 28/6: Oppmøte Hamar stasjon. Fottur Elgå-Svukuriset, ca 8 km.

Deltakere og turledere møter på Hamar stasjon kl. 11.00. Derfra blir det ekstrabuss til Elgå hvor vår fottur starter ca 14.00

Fotturen gjennom åpen og deilig furuskog og videre over Gråvola, der det kun står et par trær og hilser oss, er en fin og koselig tur inn i villmarka.

Svukuriset er DNT Oslo og Omegn sitt flaggskip i Femundsmarka, og vi ser fram til deilig middag på denne trivelige plassen. Høyeste punkt på turen denne dagen er ca 860 moh.

Søndag 29/6 Svukuriset-Røvollen (ca 720 moh), ca 18 km/6-7 timer
Idag smører vi en god matpakke til frokost, fyller termosen og møtes på tunet med sekk på ryggen og klare for vår neste etappe. Vi fortsetter i typisk landskap for området, med forvridde fjellbjørk og godt merket sti. Etterhvert kommer vi over bjørkebeltet og opp til dagens høyeste punkt over Falkfangerhøgda, ca 960 moh. Vi får god utsikt utover Femunden og resten av etappen vår videre mot Røvollen. Vel framme på hytta finner vi oss til rette og koser oss med middag fra proviantlageret. I dette området trives reinsdyra, og kanskje dere får besøk av disse i sommerkvelden.

Mandag 30/6 Røvollen-Ljøsnåvollen (ca 760 moh), ca 25 km/ca 8-9 timer
Idag kommer den lengste, og kanskje den vakreste, etappen på hele uka. Det er lurt å få i seg en god frokost og smøre med seg en stor nistepakke.
Vi følger T-merket sti videre nordover, og starter igjen gjennom skogbeltet, forbi Langeggtjønnan (ca 760 moh) og opp mot dagens høyeste punkt, Gråvola nr 2, ca 880 moh. Videre passerer vi Muggsjøen, med hvite sandstrender og friskt vann. Dette er en naturlig raste- og badeplass for svette kropper. Vi titter innom Muggsjølia, gammel seter. Seterbua ble satt opp av gammelt tømmer av Statens Skoger i 1982, og er et fint lite krypinn med 6 sengeplasser.

Vi vandrer videre og kommer etterhvert fram til idylliske, privatdrevne Ljøsnåvollen. Det er alltid godt å komme fram til denne nydelige vollen, med deilig mat på bordet og varme i stua. Nyt kvelden og stemningen på denne vakre plassen.

Tirsdag 1/7 Ljøsnåvollen-Fjølburøsta (691 moh), ca 12 km/ca 4 timer
Vi bruker god tid på frokosten før vi starter på dagens etappe. Den blir en walk-in-the-park i forhold til gårsdagens lange tur.  Turen vår i dag går ut av selve nasjonalparken og inn i et område der tømmerfløtingen var sentral på 1700-1900-tallet. På 1990-tallet ble rennene og dammene restaurert som en viktig del av verdenskulturminnet i Røros. Vi passerer den lengste av tømmerrennene når vi krysser Langtjønnbekken. Vi tar en avstikker til Langtjønnbu, som er den eldste fløterbua i Femundsmarka fra 1890-åra. Vi vandrer videre på historiske stier, og på deler av de siste 4 km er det grusvei inn til Fjølburøsta. Fjølburøsta ligger på en gammel seter med samme navn. DNTs selvbetjente hytte åpnet i 2021 og ligger på den historiske vandreruta, "Malmveien".

Onsdag 2/7 Fjølburøsta-Marenvollen (795 moh),  ca 14 km/ca 5 timer
En nydelig tur venter oss idag også, der vi går mye i høyden, bl.a. over Gjetsjøhøgda på 900 moh. En kupert og spennende tur som ender på DNT Oslo og Omegn flotte selvbetjeningshytte, Marenvollen. Her er det godt å bo, med vid utsikt og gode senger.

Siste kveld på en selvbetjeningshytte på denne turen innbyr kanskje til en real pannekakefest. Uansett, valget er deres. 

Torsdag 3/7 Marenvollen-Røros, ca 18 km/ca 6-7 timer
Nyt roen og den myke utsikten fra Marenvollen, for nå bærer det mot sivilisasjonen igjen. Dagens etappe byr på mye; gamle gruveområder, Skåkåsstenen, Skåkåsfjellet (900 moh) og etterhvert utsikten mot bergstaden Røros.

Vel framme på Røros Hotell, tar vi en velfortjent dusj før vi spiser en felles middag på hotellet. Det er bestilt bord til alle, men det er opp til hver enkelt å bestille og betale for maten og drikken denne kvelden.

Husk å ta med badetøy. Det er gratis tilgang til bad og velværeavdeling på Røros hotell for gjestene.

Fredag 4/7 Hjemreise
Vi takker for turen etter frokost, og bruker dagen som vi ønsker, enten i Røros eller på reise. Toget fra Røros går via Hamar til Oslo.


Med forbehold om endring i programmet! Det er turlederne, som etter å ha tatt hensyn til føre, væremelding og i samråd med bestyrere og deltakere, beslutter om dagens tur lar seg gjennomføre som programfestet.

Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.

Om "Malmveien"


PRAKTISK INFO

Pris:Kr  8.900,- fra Hamar/til Røros
Ikke-medlems-tillegg: Kr 1.500
Bli medlem

Turpakken inkluderer:Overnatting, turledere, ekstrabuss, alle måltider (betjente hytter: frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), 
Unntak
Første dag kun middag - Ta med niste på reisen.
Middag og drikke på Røros hotell: Betales av hver enkelt.
Siste dag kun frokost 

Maks antall deltakere8

VelkomstbrevSendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turenKrevende
Det er viktig at du setter deg inn i graderingen på turen. Vær særlig oppmerksom på om det stilles krav til ferdigheter og bruk av utstyr. Vurder deretter egen deltakelse på bakgrunn av informasjonen som oppgis i aktivitets-/turbeskrivelsen.

OvernattingDeltakerne bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose på Svukuriset. På selvbetjeningshyttene er det andre romtyper.

På Fjølburøsta og Marenvollen har vi booket alle bookbare senger, men det dekker ikke opp for alle deltakerne. Hyttene har flere senger enn de som er book-bare, så soveplass blir det til alle.

HytteneSvukuriset
Røvollen
Ljåsnåvollen
Fjølburøsta
Marenvollen
Røros Hotell- dobbeltrom m/oppredd seng

Du kan benytte lakenpose i sengene på hyttene. Sovepose kan ikke benyttes. 

MatallergierGi beskjed ved påmelding!

Adkomst/reiseveiMed offentlig transport fra Oslo:
Tog fra Oslo S til Hamar. Se rutetider på entur.no eller VY.no (Rutetidene 120 dager i forveien er ofte ikke klare.)
Hjemreise: Tog fra Røros via Hamar til Oslo (Bestill billetter i god tid)

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Verken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen.

Kart og ruteinformasjonTurkart Femunden Nord 1:50 000 og Turkart Røros 1:50 000
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vårt Tursenter i Storgata 3 i Oslo, eller på Nettbutikken

UtstyrAv sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer


Viktig informasjon om DNT-turer "Viktig informasjon - fellestur"


Vilkår for deltakelse på DNT-turI påmeldingsskjemaet finner du link til vilkår for deltakelse på DNT-tur.
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene.

Husk å tegne egen reiseforsikring gjennom et forsikringsselskap.

TurledereVåre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

Ofte stilte spørsmålSe vår faq om fellesturer.

vs25 fjell25

Icon Oppmøtested