Go Norsk Friluftsliv to main content
26. sep. 2025

Høsttur langs pilegrimsleden fra Ringebu til Ryphusan

Mer informasjon
Høsttur langs pilegrimsleden fra Ringebu til Ryphusan
IconSted
Ringebu
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Oslo og Omegn frivilligorganisert aktivitet
Icon Kontaktperson
Kirsti Magelssen
kimagel@online.no

I juni 2021 startet et nytt turprosjekt i Vandregruppa, Pilegrimsleden fra Bjørvika i Oslo til Trondheim. Det ble først flere dagsturer, så en helgetur og til slutt to femdagersturer, og i høstferien i 2023 nådde vi fram til Ringebu. Etter dette har prosjektet hatt en pause, men nå inviterer vi til å bli med på en drøy ukes tur fra Ringebu til Ryphusan mellom Kongsvoll og Oppdal. Du behøver ikke å ha vært med på de tidligere etappene for å melde deg på!

I første del av turen følger vi østhellinga av Gudbrandsdalen med mye vakkert kulturlandskap før vi kommer opp i fjellet og går over Dovre til Kongsvoll og Ryphusan. Les gjerne mer om Pilegrimsleden her.

Fredag 26.9: Vi møter senest kl. 15.50 på Oslo S og tar ettermiddagstoget til Ringebu kl. 16:02-18:49 (forbehold om endringer i togtidene). Her finner vi et sted å spise middag sammen og overnatter på to 4-mannsrom på Jonsgård seng & frokost. 

Lørdag 27.9: Ringebu til Sygard Grytting (17km). Store deler av denne etappen går på grusveier og gårdsveier. På Hundorp passerer vi Dale-Gudbrands gård der Olav den hellige ifølge sagaen møtte Dale-Gudbrand i 1021. På storgården Sygard Grytting overnatter vi på det største middelalderloftet i Norge. Stedet er brukt som overnattingsted for pilegrimer helt tilbake til på 1300-tallet. Vertskapet tilbyr omvisning for gjestene sine.

Søndag 28.9: Sygvard Grytting til Kvam (22km). Denne dagen har vi noen kraftige stigninger underveis, men får desto flottere utsikt over dalen. Vi passerer gamle husmannsplasser, setre, historiske gårder og flere fornminner og går for det meste på stier og grusveier. De siste kilometerne går på asfalt ned til Kvam. Her overnatter vi i to 3-mannsrom og ett 2-mannsrom på Kirketeigen camping. 

Mandag 29.9: Kvam til Otta (20,5km). Denne dagen er terrenget også tildels ganske kupert, stort sett vekselsvis på grusvei, skogsvei og sti. Vi når utsiktspunktet Sjåheim før vi går nedover til Otta der vi overnatter i hytter på Otta camping og hotell. Vi bestiller trolig taxi fra Pilegrimsleden til campingplassen.

Tirsdag 30.9: Otta til Dovreskogen ((25,5km). Etter frokost tar vi taxi til Pilegrimsleden igjen. De første 14-15 kilometerne denne dagen går flatt på asfalt og grusvei til Nord-Sel der vi kan besøke Jørundgård bygd, opp etter middelaldergården der Sigrid Undset lot Kristin Lavransdatter vokse opp. Etter dette fortsetter vi på sti i mer kupert terreng fram til Dovreskogen og Vollheim camping og hytter der vi overnatter i Raudhuset som har 5 soverom. 

Onsdag 1.10: Dovreskogen til Dovre (14km). Denne dagen blir etappen noe kortere, noe som sikkert kan være godt etter flere dager på vandring. Dette er siste etappe før vi skal over Dovrefjell, og vi følger igjen stier, skogsveier og noe asfaltvei. Vi overnatter i to hytter på Toftemo turiststasjon.

Torsdag 2.10: Dovre til Dovrefjell Lodge (23km). Denne dagen passerer vi en Olavskilde og den gamle kongsgården på Tofte før vi går på grusvei opp til Budsjord gård som består av 18 hus, det eldste fra 1600-tallet. Herfra følger vi Kongeveien 500 høydemeter opp til Allmannrøysa på 1210 moh. Så går det slakere nedover igjen til Dovre Lodge der vi har bestilt to hytter.

Fredag 3.10: Dovrefjell Lodge til Kongsvoll fjellstue (28km). Denne dagen bør vi nok starte ekstra tidlig fordi vi har turens lengste etappe foran oss, men så skal vi også overnatte på Kongsvoll fjellstue når vi kommer fram om ettermiddagen. Det er en storslått etappe gjennom fjellheimen til Kongsvoll via Hjerkinn og Hjerkinnshøe med flott utsikt mot blant annet Snøhetta. På fjellstua bor vi på tre til fire rom.

Lørdag 4.10: Kongsvoll fjellstue til Ryphusan (21km). Denne morgenen bør vi nok også stå opp tidlig fordi vi skal gå 21 km og så ta taxi fra Ryphusan til Oppdal der vi tar toget til Oslo om ettermiddagen. Leden snirkler seg gjennom to trange daler på denne etappen, Drivdalen og Vinstradalen. Terrenget er kupert og på Vårstigen når vi Gudbrandsdalsledens høyeste punkt, omkring 1300 moh. Fra seterhuset Ryphusan som nå er et enkelt refugiom for pilegrimer tar vi taxi ned til Oppdal der vi tar toget kl.17:11 og er tilbake i Oslo kl. 23:08 (forbehold om endringer i togtidene).

Vi har betegnet turen samlet sett for ekstra krevende fordi vi går 8 dagsetapper uten hvildag og fordi to av etappene er på over 25km.

Kostnader / praktisk informasjon: Alle kjøper selv billetter til togreisen til Ringebu og fra Oppdal. På overnattingsstedene betaler hver enkelt for seg ved ankomst. NB! Deltakere som eventuelt må melde avbud mindre enn 3 uker før turen, må regne med å betale for overnattingene selv om de ikke blir med, slik at de som blir med på turen, ikke må betale mer for for eksempel hyttene vi har bestilt på campingplassene. Under følger en oversikt over utgifter på de ulike stedene vi skal overnatte:

Jonsgård seng og frokost: kr. 475,- pr. person inkludert frokost, sengetøy og håndklær
Sygvard Grytting: kr. 350,- per person, sengetøy og håndklær: kr. 145,-, frokost og niste: kr. 140,-, middag: Pilegrimssuppe: kr. 150,- eller 3 retters: kr. 495,-
Kirketeigen camping: kr. 188,- pr. person
Otta camping og hotell: kr. 700,- pr. hytte, sengetøy: kr. 130,-
Vollheim camping: Raudhuset: kr. 2080,- (inkl. rengjøring), sengetøy: kr. 100,-
Toftemo turiststasjon: Kr. 750,- (pluss 150,- for event. rengjøring) pr. hytte, sengetøy: kr. 125,-, frokost: kr. 125,-, nistepakke: kr. 75,-, termos: kr. 50,-. Her kan vi også spise middag på kaféen.
Dovrefjell Lodge: Fullpensjon 2200,- pr. person som inkluderer sengeklær, 3 retters middag, frokost, niste. 
Kongsvoll fjellstue: 1965,- pr person inkl. seng, sengetøy/håndklær, frokost, niste, 3 retters middag 

Vi kjøper ellers inn mat til frokost og middag der vi ikke kan kjøpe dette på overnattingsstedet eller et annet sted i nærheten. Dette spleiser vi på. Det samme gjelder taxier underveis.

Ta med: Klær for alt slags vær, ull og vindtett anbefales. Vi kan risikere kaldt vær i overgangen september/oktober. Gode fjellsko, eventuelt lettere solide joggesko til lettere strekninger på vei. Staver: Er blant annet lurt ved eventuell vading. Ta gjerne med kart og kompass, vi kan gjerne veilede om bruk av kart og kompass til dem som ikke har så mye erfraing med dette fra tidligere. Dersom du ikke ønsker å betale for sengetøy på overnattingsstedene, må du ta med for eksempel silkesengeføy selv. Vi skaffer Pilegrimspass for de om ikke har dette allerede. Les ellers mer om anbefalt pakkeliste i "Viktig informasjon om fellesturer" under. 

?Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Siden turen går utenfor DNT Oslo & Omegn sitt hyttenett, dekkes ingen utgifter for turlederne, og turlederne leder turene utelukkende på frivillig basis. Her kan du kan lese mer om den dugnadsbaserte Vandregruppa i DNT Oslo. 

Husk å lese Viktig informasjon om fellesturer. Dette er en frivillig drevet tur der turlederne selv har laget turopplegget. Dette er ikke en pakketur og er ikke omfattet av lov om pakkereiser.

Turledere for turen er Kirsti Magelssen og Kristin Holseth.

Har du spørsmål om turen, kan du kontakte Kirsti Magelssen på e-epost: kimagel@online.no


Icon Oppmøtested