Registrer og finn Hele Norge båler arrangement i aktivitetskalenderen til Friluftslivets år
Å båle er et ord mest brukt nord i Norge om å fyre bål og å samles rundt det. Målet med Hele Norge båler er at det i hver bygd og by fra sør til nord fyres opp et bål eller flere, og å samle mennesker til aktiviteter og bålsamtaler.
Det viktigste er å samles
Vi tenker at dette kan gjennomføres uten store kostnader. Deltakere kan for eksempel ta med en kubbe til bålet hver, og en kopp så fyller noen den opp. Deltakere kan også ta med mat og drikke selv.
Ta hensyn til naturen
Å samles rundt bål krever hensyn til naturen, dyr, grunneier og hverandre. Det er viktig at naturen er like fin som før der dette arrangeres, og at folk samles på egnede steder.
Tenk på:
- Plassering av bålplass. Bål skal ikke tennes på berg eller rullestein, eller forstyrre dyreliv. Bruk gjerne kommunens godkjente bålplasser.
- Ta med ved og oppfyringsved som skal brukes til bål, og la død ved få bli liggende i naturen.
- Forberedelser for slukking og rydding.
Formidle kunnskap om naturvennlig bål og sporløs ferdsel i denne sammenheng. Se mer om hva du må tenke på i verktøykassa under, og på nettsiden til Norsk Friluftsliv på sidene Slik får du fyr på bålet og Dette er sporløs ferdsel.
Organisasjoner, lokale lag, foreninger, kommuner og privatpersoner tar lokale initiativ for å invitere innbyggere til å samles rundt bålet på tvers av etablerte miljøer. Dette skal bli en varm og inkluderende møteplass i de mørke vintermånedene og en fin start for Friluftslivets år 2025.
Dette er ment som et lavterskel-tiltak for å inspirere alle i hele Norge, også de som ikke er vant til å delta i friluftsliv, til å komme seg ut i naturen.
Det kan være steder i Norge det ikke egner seg å fyre bål på grunn av vær, eller andre forhold. Da kan dere lage samlinger inne, eller på andre måter, for å bli kjent med hverandre og muligheter innen lokalt friluftsliv.
De sentrale verdiene for arrangementene:
- inkluderende
- involverende
- leken
- nysgjerrig
- respektfull
Hele Norge båler skal være attraktivt for alle aldre og alle kulturer
Forslag til hvordan oppnå dette:
- Planlegg for hvordan deltakere kan bli kjent med de som tilbyr miljøer og aktiviteter innen friluftsliv
- Tilrettelegg for å varme mat på bål og å dele mattradisjoner fra flere kulturer
- Legg til rette for enkle leker som aking, lage pinnebrød, lage ting med snø, rebuser, konkurranser og stafetter som fungerer for alle aldre
- Velg steder som også er tilgjengelig for de med rullestol eller barnevogn, og informer om dette.
- Inkluder å løse oppgaver fra Friluftsknappen (et aktivitetshefte for barn med oppgaver)