Go Norsk Friluftsliv to main content
18. jan. 2025

Kom deg ut dagen på Fløyen i Bergen - Hele Norge båler

Mer informasjon
Kom deg ut dagen på Fløyen i Bergen - Hele Norge båler
IconSted
Bergen
Icon Tid
Kl. 11.00 - 14.00
Icon Arrangør
Bergen og Hordaland Turlag
Icon Kontaktperson
Bergen og Hordaland Turlag
55335810
bht@dnt.no

Velkommen til hele Norges nasjonale utedag "Kom deg ut-dagen"!

Lørdag 18. januar er det Kom deg ut-dagen igjen og "Hele Norge båler"! I 2025 er dette også det store startskuddet for Friluftslivets år. DNT inviterer til turer, aktiviteter og arrangementer over hele landet.

Kom deg ut-dagen på Fløyen i Bergen 18. januar kl. 11–14
Ta med deg familie og venner og ta turen ut og opp til Fløysletten hvor det vil være kjekke aktiviteter og varme griller og bål mellom trærne. Vi popper popcorn på bål, henger i hengekøyer og det blir ansiktsmaling for de minste. Det blir også mulig å snekre din egen fuglekasse. Greier du å gjette hvor mange Turboer som befinner seg i kassen kan du stikke av med en hengekøye fra Ticket to the moon. Vinneren kåres når dagen er omme og vil bli kontaktet så her er det viktig at du skriver navn og tlf på listen!

På Fløyen finner du også fine lekeplasser rett ved Fløysletten, toaletter, kiosk og kafé. 

Arrangementet starter kl. 11.00 og varer til 14.00. 

Gratis Fløibane gratis én vei mellom kl. 9 og 11 for de som deltar på arrangementet på Fløysletten. Se etter en vert fra turlaget ved nedre stasjon.

Denne dagen handler om å skape gode opplevelser med naturen som utgangspunkt for alle som har lyst til å være med. I anledning Friluftslivets år 2025 vil vi på Kom deg ut-dagen som en del av Friluftslivets år, være med på "Hele Norge båler". 

Bli med på Hele Norge båler du også!

Vi håper at hele Norge vil samles rundt et bål den 18. januar for å feire at Friluftslivets år er i gang! Du kan selv velge om du vil delta på et arrangement, eller bare møtes i vennegjengen, familien eller invitere noen du ikke kjenner på en bålprat. Husk å etterlate naturen like fin som før etterpå, og tenn opp bålet på et egnet sted! 

Bålregler og triks

Det er viktig å holde forsvarlig avstand til brennbar skog og mark. Husk at glør fra bålet kan blåse langt bort med vinden før de slukner. Tilpass størrelsen på bålet etter formålet. Et lite kaffebål setter mindre spor i naturen, og er lettere å kontrollere og slukke. Tenk over hvordan du skal greie å slukke om bålet kommer ut av kontroll før du tenner opp.Velg alltid et underlag som ikke kan ta fyr. Steiner, grus og sand er det tryggeste. I populære turområder er det ofte etablerte bålplasser du kan bruke. Ta gjerne med en minigrill, eller en stor stekepanne med rist hjemmefra og tenn bål oppi denne, dette er det mest naturvennlige, da vi unngår å svi vegetasjon som mose, gress, lyng og planter. Ikke tenn bål direkte på nakent fjell eller svaberg. Dette gir stygge merker, og fjellet kan sprekke opp. Ikke skad stående trær hvis det skal sankes ved. Bruk tørre kvister du finner på bakken. Gamle tørrfuruer er viktig for mange fugler og innsekter, og skal aldri brukes som bålved. Før bålet etableres må du tenke over vindretningen og hvor det er fint å sitte med tanke på sol, trekk og terreng. Du kan allikevel føle at røyken kommer akkurat der du sitter. For å motvirke dette kan du for eksempel sette sekken på motsatt side av bålet.

Slik tenner du bål

  • Never fra bjørk har den egenskapen at den brenner forholdsvis langsomt. Den er derfor ideell å bruke til opptenning.
  • Tørt gress, løv og tørre kvister er også fint å bruke til opptenning
    Det skal mye varme til for at bålet skal ta ordentlig fyr så overgangen fra opptenningsbrensel til større vedkubber er ofte en utfordring. Da er det ideelt å ha en solid dose med tørr kvist oppå og rundt neveren, slik at flammene får ordentlig tak.
  • For de fleste er bålkosen viktigere enn villmarksimaget og da er det helt greit å ta med seg tørr ved, litt kull og tennbrikketter hjemmefra. Dette er også mye mer naturvennlig enn at alle skal hogge ned og bryte av greiner på trær og busker, eller sanke brennbart materiale i populære turområder. Tørr ved, ferdig opphogget opptenningsved og kull brenner også mye bedre enn våte/fuktige kvister fra bakken. 

Arrangementet er gratis og krever ingen påmelding. 

Nysgjerrig på Barnas Turlag? Følg med på vår aktivitetskalender eller på vår Facebook side

Har du spørsmål kan du kontakte bht@dnt.no eller ringe oss på 55 33 58 10

Icon Oppmøtested