Go Norsk Friluftsliv to main content
09. aug. 2025

Norge på tvers - over Saltfjellet

Mer informasjon
Norge på tvers - over Saltfjellet
IconSted
Meløy
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Rana og omegn
Icon Kontaktperson

Bli med på en liten ekspedisjon og et stort eventyr, fra Meløy i vest til Junkerdal i øst - rett og slett Norge på tvers! 

Dette er en fantastisk tur som er stappfull av historie, går i variert terreng og lover opplevelser for livet.


Pris: bindende, ikke refunderbar. Dette dekker fellestransport med minibuss til og fra Mo.
Mat må de enkelte beregne, ordne og bære med seg selv.
Overnatting skjer på DNT-hytter, dette kan hver enkel deltaker betale for i etterkant. Pris er avhengig av om man er DNT-medlem eller ei. Sengeplass bestiller vi på forhånd til alle sammen.


Oppmøte:

Vi møtes på parkeringsplassen til Extra Gruben kl. 5:30. DNT Rana og omegn arrangerer fellestransport derifra til startpunktet for turen (som er på Glomfjellet, på parkeringsplassen ved Storglomvassdammen i Meløy kommune) med minibuss. Forventet tid på reisen er ca. 5 timer (4t 40min uten pause).


Fysisk form:

Dette er en krevende tur, så dersom du blir med så må du være i god fysisk form. Vi anbefaler å gjennomføre et par treningsturer med tung sekk i forkant av turen, både for å justere ryggsekken og for å bli vant til belastningen på kroppen. Gåstaver er sterkt anbefalt å ta med da de gir ekstra støtte ved vading og på bratte nedoverbakker, men også når belastningen på føtter og rygg kjennes altfor stor.


Miljø:

DNT er opptatt av sporløs ferdsel, noe vi legger stor vekt på på fellesturene våre. Dette innebærer bl.a. at søppel som ikke kan brennes i vedovn skal bæres med hjem igjen.


Mobildekning:

Store deler av turen foregår i områder utenfor mobildekning. Turlederne tar med nødpeilesender, samt kommunikasjonsutstyr som er uavhengig av mobildekning.


Overnatting:

Alle hyttene vi skal overnatte i er utstyrt med sengetøy, men alle må ha med enten lett sovepose eller lakenpose for å sove i. Vi anbefaler lakenpose da den tar betydelig mindre plass i sekken og veier mindre. DNT Rana og omegn forhåndsbestiller sengeplass til hele gruppa i hver hytte, men turdeltakerne har selv ansvaret for å skrive seg inn i hytteprotokollen ved ankomst hytta og for å betale for oppholdet i etterkant. Vi anbefaler å få gjort dette via Hyttebetaling-appen. De ulike oppgavene rundt hytteopphold (vann- og vedhenting, fyring i vedovn, risting av tepper og kosting av gulv, oppvask, vask av hytta osv.) fordeler vi mellom oss og rullerer fra dag til dag slik at alle får bidratt og får en fin opplevelse. Mer om dette på bussturen til startpunktet.


Hund:

Det er mulig å ta med egen hund på turen, men dette må avklares med turlederne (mtp. hyttebooking) og de andre turdeltakerne (mtp. eventuelle allergier) på forhånd. Vi minner også om båndtvangen. Det er stor sannsynlighet for at vi treffer på reinsdyr eller sau på sommerbeite, og hundene skal være i bånd til enhver tid.


Bekledning:

Sommeren i Nord-Norge kan by på solfylte, varme dager så godt som sludd og kulde, og været kan skifte fort. Vi må dermed være forberedt på det meste. Når det kommer til fottøy så anbefaler vi gode, inngåtte Gore-tex turstøvler eller fjellsko. I tillegg er det lurt å ta med crocs for vading og som innesko.


Sekk:

Husk å pakke fornuftig og tenk nøye gjennom hva du tar med utenom det som står på pakkelista (som du skal få tilsendt i forkant av turen). Vi skal til tider gå i kupert og utfordrende terreng, og du må regne med lange dager på fjellet, så sekken bør ikke veie mer enn 15-16 kg. Anbefalt volum: 65 l.


Mat:

Hvor mye mat de enkelte trenger varierer fra person til person, og alle har ansvaret selv for å teste ut og kjenne på behovet sitt og ta med tilstrekkelig mat på turen. Det er vanlig at forbrenningen øker etter noen aktive dager på fjellet, så ta gjerne med mer mat enn det du tenker er ytterst nødvendig. Som frokost anbefaler vi havregrøt, gjerne med tørket frukt og nøtter. Dette er mat som metter i et par timer og gir energi for en god start på dagen. Du kan lage din egen blanding av havregryn, tørrmelk, sukker, kanel, rosiner osv., men det fins også mange gode smaksfulle og velbalanserte varianter på markedet. Hver kveld spiser vi middag i lag. Dette er både koselig og nødvendig da vi får da anledning til å dele erfaringer fra dagen som har vært og gå gjennom neste dagens etappe og plan. For å spare vekt så anbefaler vi Real Turmat som middag eller en tilsvarende frysetørket middagsrett.

Når vi er ute på tur så tar vi korte pauser hver time-annenhver time, samt en lengre lunsjpause hver dag rundt kl. 12-13. De korte pausene er for å justere bekledningen og skoene, drikke litt og fylle opp drikkeflaska med vann, spise noe lett tilgjengelig som gir rask energi og evt. kjøle ned føttene i en bekk eller vann. Siden dagene blir lange og belastningen på kroppen stor så er det viktig å passe på væske- og elektrolyttbalansen, samt at man ikke går tom for energi. Det er derfor kjempeviktig å benytte pausene til å drikke og få i seg litt saltede nøtter, tørket frukt, sjokolade, turmiks, proteinbar, tørrfisk e.l. Siden vi skal bære med oss all mat vi trenger på turen fra starten av, så er det viktig at man velger ting som veier forholdsvis lite, gir lite søppel og tar opp lite plass i sekken. Som lunsj anbefales dermed polarbrød eller knekkebrød med pålegg som tåler sommervarme (f.eks smøreost, nugatti, spekepølse, makrell i tomat, syltetøy, peanøttsmør osv.).

Lurt å ta med både drikkeflaske for vann og termos. Sistnevnte kan vi fylle på med varm drikke eller varmt vann på morgenen før vi forlater hytta. Solbærtoddy, 3 i 1-kaffe eller Rett i koppen suppe/kakao smaker fortreffelig i lunsjen, mens energidrikk-pulver oppløst i kaldt vann gir både rask energi og påfyll av nødvendige elektrolytter (forebygger muskelkrampe osv.).


Etappene:

Vi går hele veien på veletablerte/merkede stier. Det er ingen utsatte eller teknisk vanskelige partier på turen der en trenger å klatre/klyve, men vi kommer mest sannsynlig til å støte på noen snøskavler og krysse et par bekker, samt at vi må tilbakelegge en bratt nedstigning til Beiarstua den andre dagen (som en gang - etter sigende - holdt på å ta knekken på selveste Lars Monsen) og komme oss gjennom en lang steinete dal på dag 4, så gode fottøy med ankelstøtte er å anbefale.


På deler av turen følger vi fotsporene til sabotørene fra Operasjon Muskedunder (som NRK har laget en spennende dokumentar om), mens på en annen del av turen følger vi Nordlandsruta (som Zdeno Dvorak har laget en nydelig kortfilm om).

Vi anbefaler å kjøpe kart og studere ruta vår på forhånd. Da blir det enklere å tolke terrenget mens vi går. Trenger du kart må du gjerne ta kontakt med DNT Rana og omegn sitt kontor.

De ulike etappene er som følger:

Dag 1: Storglomvatn - Gråtådalstua, ca. 17 km. Vi starter turen sent på formiddagen på ca. 600 moh., og går inn i Lahko nasjonalpark der vi betrakter de spesielle mønstrene i marmoren som finnes her. Vi spiser lunsj ved gamma i Kvitsteindalen og nyter utsikten mot Svartisen som ligger på andre siden av Storglomvatnet. Vi fortsetter turen inn i Skavldalen og går inn i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark der vi når dagens høyeste punkt, som er ca. 900 moh. Her begynner nedstigningen mot Gråtådalstua, som er dagens mål.

Dag 2: Gråtådalstua - Beiarstua, ca. 16 km. Vi starter dagen på ca. 600 moh. og stiger sakte men sikkert opp til høyeste punkt som er ca. 900 moh. Er vi heldige med været får vi fin utsikt mot Vegdalen og brearmene som henger ned fra Simlebreen på andre siden av dalen. Fra høyeste punkt går terrenget gradvis nedover til vi møter tregrensen. Her blir terrenget en del brattere og nedstigningen mer krevende, men da er det godt å vite at snart er vi ved dagens mål. Beiarstua er utstyrt med både strøm og badstu - rene luksus. Ikke å snakk om den nydelige badekulpen som ligger 50 m unna hytta vår.

Dag 3: Beiarstua - Saltfjellstua, ca. 27 km. Dette er turens fineste, men lengste etappe, så vi legger opp til tidlig avgang. Fra Beiarstua som ligger 120 moh. går det gradvis oppover mot dagens høyeste punkt som ligger på 900 moh. Herifra får man fin utsikt over Saltfjellet i fint vær og kan nyte en deilig lunsjpause før man setter i gang med nedstigningen mot Tollådalen på ca. 600 moh. Derifra fortsetter ferden vår videre gjennom et frodig fjellterreng mot Bukkhaugfossen og til slutt mot dagens mål, som er en av de koseligste hyttene DNT Rana og omegn har: Saltfjellstua.

Dag 4: Saltfjellstua - Lønsstua, ca. 23 km. Vi starter på ca. 600 moh. og passerer (fra avstand) det nydelige fiskevannet Søndre Bjøllåvatn før vi går inn i Steindalen. Når dette øde månelandskapet er lagt bak oss passerer vi Lønstinden. Derifra er det vannstanden som avgjør om vi velger en rute med eller uten kryssing av Kjemåbekken. Vi følger stien videre mellom Kjemåfjellet og Kjemåvatnet til Lønsdalen og dagens mål, Lønsstua, som ligger ca. 500 moh.

Dag 5: Lønsstua - Graddis, ca. 15 km. Vi krysser E6 og går inn i den gamle urskogen i Dypen Naturreservat. Vi passerer Vestre Viskisvatnet før vi setter kursen østover til svenskegrensen og Graddis. Høyeste punkt er Litlfjell 725 moh., her får vi fin utsikt mot Stor-Graddis og Junkerdalen nasjonalpark som ligger rett foran oss. Lett nedstigning til Graddis fjellstue hvor vi avslutter turen. 


Hjemreise: Vi blir hentet fra Graddis fjellstue en gang ila. ettermiddagen og kjørt hjem igjen til Mo i Rana med minibuss. Forventet reisetid: 2 timer (1 time 45 min uten pause).

Pakkeliste: De som melder seg på turen kommer til å få tilsendt detaljert pakkeliste etter hvert. Ellers så er det lurt å sjekke ut DNT sin pakkeliste og bruke den som utgangspunkt: https://www.dnt.no/turtips/turvett/artikler/pakkeliste-for-sommerturen/

Mer informasjon om fellesturer: https://www.dnt.no/aktiviteter/organiserte-turer/Hva-er-fellesturer/

Ta ellers kontakt hvis du lurer på noe.

Vi gleder oss! 

Hilsen turlederne, Melinda Papp og Ellny Frøysa

Bilder: Melinda Papp

Icon Oppmøtested