Go Norsk Friluftsliv to main content
22. juli 2025

Prosjekt Nordlandsruta - Fellestur II (av 5 planlagte)

Mer informasjon
Prosjekt Nordlandsruta - Fellestur II (av 5 planlagte)
IconSted
Mo I Rana
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Oslo og Omegn frivilligorganisert aktivitet
Icon Kontaktperson

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Stiftelsen Norges Høgfjellsskole). Det gjør vi her, INN i villmarka langs Nordlandsruta. Nordlandsruta er en 650 km lang merket tursti som går i grensetraktene gjennom Nordland med avstikkere inn i Sverige. Nordlandsruta har en rekke innfallsporter som gjør at man kan gå en eller flere etapper av gangen. Ruta går fra Susendalen like nord for Børgefjell, gjennom tre nasjonalparker, Laponia verdensarvområde, sju reinbeitedistrikt, seks samebyer og gjennom en rekke naturreservat, til Bjørnfjell mellom Narvik og Abisko. Nordlandsruta ble etablert i årene 1988 - 1992. På norsk side drives ruta i samabeid mellom 8 turistforeninger/turlag. 26 av hyttene på norsk side er DNT-hytter, mens 9 drives av private. Svensk del av ruta drives av Nordbotten len. Tre av hyttene i Sverige drives av Svenska Turistföreningen (STF) og fire av samebyene selv.

Nordlandsruta er delt i 43 etapper med overnattingsmuligheter mellom hver etappe, der etappene er gruppert i 8 deler med veiforbindelse vet start- og endepunkt. Ytterligere presentasjon av Nordlandsruta kan du laste ned her

Fellesturene som Nordlandsruta deles opp i, forholder seg til turbeskrivelsen fra sør mot nord. Detaljert rutebeskrivelse  finnes i denne. Hver fellestur i Prosjekt Nordlandsruta vil bli utlyst etter samme mal som du leser nå, men med fokus på utlyst del/utlyste deler, oppdatert mht mer detaljert informasjon før hver påmeldingsfrist.

Nordlandsruta anses av turlederne ikke som ekstrem på noen måte, men skiller seg fra vanlige fellesturer i DNT Oslo & Omegn ved at det er forholdsvis langt unna Oslo og vil i hovedsak gå på ubetjente DNT-hytter (inkl svenske og finske tilsvarende) med forholdsvis få EXIT-punkter. Dette medfører bla bæring av egen mat. Se også video.

Alle fellesturene vil ha tidlige påmeldingsfrister slik at den enkelte kan planlegge sommeren med relativt stor sikkerhet.

Se video om Nordlandsruta her, laget av Salten Friluftsråd.


Generell del: 

Nordlandsruta I (gjennomført 17-27 juli 2024 - 8/42 etapper): Del 1 Gjennom Hattfjelldal (93 km) + Del 2 Langs Okstindan (49 km). 9 dager (inkl hviledag på Stekvasselv gård) + transport.

Nordlandsruta II (7/42 etapper): Del 3 Gjennom Ranas fjellverden (73 km) + Del 4 Over Saltfjellet (54 km). 10 dager inkl transport. Nordlandsruta II skiller seg fra Nordlandsruta I for de som var med der, ved at det IKKE er mulig å sende mat for deponering, og at turen hovedsakelig vil benytte DNT-hytter for overnatting. Videre er det i motsetning til Nordlandsruta I, kun ett exit-punkt (Bolnastua) på Nordlandsruta II, der det er mulig å hoppe av turen pga skader etc. NB Bolna jbst er nedlagt, slik at her blir det evt taxi til Mo i Rana evt Lønsdal.

Nordlandsruta III (7/42 etapper): Del 5 Gjennom Junkerdalen (86 km). 8 dager + transport. Dette blir mulig en vinteretappe fra Lønsdal til Sulitjelma.

Nordlandsruta IV (9/42 etapper): Del 6 (+) Gjennom Laponia (135 km). 8 dager + transport. Her går vi inn i Sverige og Padjelanta NP. De fleste som går Norge på Langs velger denne ruten siden Norge er svært kupert her. For å unngå en 24 t reise til Ritsem i Sverige via Stockholm, + båt til Vajsaloukta, går inn i Norge via Gamma i Nuortakrågge, til Hellmobotn, og derfra hurtigbåt og buss til Narvik. Reisen fra Hellmobotn til Narvik alene tar nærmere 12 t. Her kan deltagerne faktisk også smykke seg med at de har gått Norge på Tvers.

Nordlandsruta V (11/42 etapper): Del 7 (-) I grenseland (65 km) + Del 8 Gjennom Narvikfjellene (95 km). 13 dager (inkl hviledag) + transport. Her starter vi som Nordlandsruta IV ble avsluttet, med fly til Evenes, buss og hurtigbåt til Hellmobotn for så å koble oss innpå Nordlandsruta igjen ved Gamma i Nuortakrågge, der Norge er på sitt smaleste.

Antall deltagere: Antall deltagere kan variere etter antall sengeplasser på minste hytte. 

Hvem egner turen seg for? Total gradering av turen er KREVENDE. Enkelte etapper i turen ligger på  EKSTRA KREVENDE. Turen skiller seg fra Vandregruppa sine turer i Sør-Norge ved at det ikke er mat på hyttene. Maten må dermed bæres selv. Turen egner seg derfor for litt viderekomne deltagere som har erfaring fra friluftsliv. Turen er forholdsvis lang i lengde og tid, men er på ingen måte ekstrem. Potensielle deltagere må ha god erfaring fra fjellet. Den enkelte bes sette seg inn i Nordlandsruta nøye via linkene i denne turbeskrivelsen.

Alle deltagere må beherske norsk og være medlemmer i DNT.

Transport: Det planlegges med rimeligst mulig transport, som kan innbefatte privatbil(-er) til startpunktet og tog/buss tilbake til bilen(-e) fra endepunktet, eller kun off.kom. Transportene vil bli lagt opp rimeligst mulig med off.kom som utgangspunkt. 


Nordlandsruta II - Fellesturen som utlyses nå:

23-26 juli (Umbukta Fjellstue-Bolnastua): Denne delen av Nordlandsruta er samlet 73 km. Vi går i åpent høyfjellsterreng og det meste går i en høyde mellom 600 moh. og 1000 moh. Høyeste punkt er 1081 moh. Delens laveste punkt er ved start i Umbukta (534 moh.) De tre overnattingshyttene underveis ligger ved vann. Ved Virvatnet krysser Nordlandsruta en turrute som går fra Krokstrand i vest til Ammernäs i øst. Denne heter Vindelvaggileden. I Ammernäs kan man koble seg på Kungsleden.

26-29 juli (Bolnastua-Lønsstua): Denne delen av Nordlandsruta er samlet 54 km. Her går vi i åpent høyfjellsterreng og det meste går i en høyde mellom 600 moh. og 1000 moh. Høyeste punkt er 1080 moh. Etappen går gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Strekningen som går gjennom Bjøllådalen er også en del av den historiske vandreruten Telegrafruta.

Alle hyttene unntatt Bolnastua og Lønsstua, har 12 V anlegg. Bolnastua og Lønsstua har derimot innlagt strøm (220V). 

Turbeskrivelsen er laget så enkel som mulig med lenker til mer detaljerte beskrivelser av etapper og overnattingssteder. Turen starter på Umbukta Fjellstue 22 juli 1900 og slutter på DNT Lønsstua 29 juli 2000.

Dag for dag:

22 juli: Reise (se "Transport"). Fra Mo i Rana vil vertene ved Umbukta Fjellstue transportere oss til Umbukta der vi etter en felles middag, overnatter. Overnatting bestilles og betales av hver enkelt. Middagen regner jeg med alle blir med på, og betales av hver enkelt.

23 juli: Frokosten spiser vi på fjellstua og smører lunsj. Dette betales av hver enkelt. Litt utpå formiddagen går vi 12 km fra Umbukta til Sauvasshytta (9 sengeplasser). Her må minst én person ligge på sofa.

24 juli: Vi går 16 km fra Sauvasshytta til Kvitsteindalstunet (16 sengeplasser).

25 juli: Vi går 22 km fra Kvitsteindalstunet til Virvasshytta (16 sengeplasser).

Denne delen av ruta er dekket av denne videoen. Sett deg ned og nyt...

26 juli: Vi går 26 km fra Virvasshytta til Bolnastua (15 sengeplasser).

27 juli: Vi går 26 km fra Bolnastua til Krukkistua (12 sengeplasser).

28 juli: Vi går en kort etappe på 5 km fra Krukkistua til Saltfjellstua (20 sengeplasser). Dette er turens "hviledag" etter 2 lengre etapper, og før den siste etappen på 24 km i delvis steinete terreng til Lønsdal.

29 juli: Vi går 24 km fra Saltfjellstua til Lønsstua (33 sengeplasser) for middag og klargjøring for avreise (se punktet "Transport").

30 juli: Se punktet "Transport".

Antall deltagere: 8 - Det må påregnes en samtale mellom turleder og hver enkelt deltager før turen starter, for å sikre at alle har tilstrekkelige ferdigheter for turen. Dette er et krav på turer merket "krevende" eller "ekstra krevende".

Påmelding Nordlandsruta II: Påmelding nederst på siden.

Avmeldingsfrist Nordlandsruta II: 25 mai 2025. Ved evt avmelding etter 25 mai refunderes ingen utgifter.

Overnatting: Den enkelte bestiller og betaler selv overnatting på Umbukta Fjellstue (se Umbukta Fjellstue) og DNT-hyttene (se www.ut.no) i god tid før turstart. Rana og Bodø turistforeninger har ingen felles booking for fellesturer. Utfra den enkeltes form/tilstand vil turlederne gjøre en prioritering av sengeplasser på tvers av den enkeltes bestillinger, dersom dette er nødvendig.

Sykdom: Ved evt sykdom under turen vil den/de syke bli isolert på eget/egne rom, og kan ikke delta i forberedelser eller etterarbeid etter måltider. En evt EXIT fra turen må gjøres av den enkelte i samråd med turlederne. Det er i praksis kun ett EXIT-punkt under turen ved Bolnastua like ved E6. Bolna jbst er nedlagt, og det er ingen kjente off.kom midler fra Bolna til Mo i Rana eller Fauske. Reiseforsikring anbefales.

Transport: Selv om selve turen starter på Umbukta Fjellstue 22 juli 1700 og slutter på DNT Lønsstua 29 juli 2000,  vil det være lagt opp transportforslag med utgangspunkt i start og slutt i Oslo.

22 juli: Oslo - Umbukta Fjellstue: 
Fly DY340 OSL (Oslo lufthavn Gardermoen)-BOO (Bodø lufthavn) 22 juli 0900-1030. Vi går til Bodø jbst 30 min. Tog 472 Bodø jbst-Mo i Rana jbst 1227-1542
Vi blir hentet på Mo i Rana jbst av vertene på Umbukta Fjellstue 22 juli 1545. De som velger andre transport må være på Mo i Rana jbst 22 juli 1545.

30 juli: Lønsdal jbst (ca 500 m fra Lønsstua) - Oslo: 
Tog 475 Lønsdal jbst-Bodø jbst 0717-0905. Vi går til Bodøs kulturhus "Stormen" og spiser en lunsj på feks PåPir eller Bofisk. Husk at det er ca 30 min å gå fra Bodø jbst til BOO for å nå fly DY347 BOO-OSL 1530-1700, evt et senere fly om noen har tenkt å utforske mer av Bodø, feks ut på Landegode fyr eller andre ting i Bodø-området.

Tidene som er satt opp i turbeskrivelsen er hentet fra rutetabell for Nordlandsbanen gyldig 15 des 2024-13 des 2025, og www.norwegian.no.

Hver enkelt deltager bestiller og betaler transport selv, unntatt transporten fra Mo i Rana jbst til Umbukta Fjellstue. Det lønner seg å bestille billetter i god tid.

En tanke... Om vi/noen kjører bil og parkerer feks på Lønsdal stasjon, kan vi bruke noen dager på veien sørover (for de fleste) og få med oss Helgelandskysten sør for Sandnessjøen (Kystriksveien).

Forhåndsbetaling: Kr 350,-. Betalingsfrist er 15 mai 2025. Dette går til å betale transporten fra Mo i Rana til Umbukta Fjellstue samt felles forrett (supper) underveis. Det planlegges ikke med andre fellesutgifter. Kr 350,- betales til VIPPS 415 19 571 eller konto 9820 59 46004.

Vilkår for deltakelse: Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som du finner her

Proviant (bæres av den enkelte for hver dag på ubetjent hytte):

  1. Frokost: Havregrøt lages felles for de som ønsker dette. Hver enkelt tar med havregryn. Evt individuelle tilpasninger (smør, rosiner, sukker, nøtter etc) tas med av den enkelte.
  2. Lunsj: Brød, knekkebrød, pålegg etc som tas med av den enkelte. Dersom den enkelte baserer seg på REAL-turmat el.l til lunsj, må termos med varmt vann fra siste hytte selv medbringes.
  3. Middag: Suppe (felles) + REAL-turmat el.l. Beregn minimum 1 x REAL-turmat el.l. pr dag + 2 i reserve. Velg varianter med høyt kaloriinnhold. Reservene kan evt spises på tilbakereisen etter turen siden det ikke er mulighet til å kjøpe inn noe fra Lønsdal.

Varmt vann vil bli tilgjengelig på hyttene om morgenen og til middag. Husk å sette frem termosene om kvelden slik at frokostgjengen kan fylle dem med varmt vann.

Til frokostene og REAL-turmat middagene på DNT-hyttene tar vi sikte på å bruke tallerkner og bestikk fra hyttene slik at det ikke er nødvendig å ha dette i sekken.

Betaling av overnatting og evt servering: Gjøres av hver enkelt på overnattingsstedet.

Utstyr (i tillegg til Pakkeliste for sommerturen): 

  1. Kart og Kompass (anbefalt). Papirkart kan enkelt lages selv fra Kartverket. En god kart app er Sweden Topo Maps. Den dekker både Norge og Sverige og er nyttig siden Nordlandsruta senere går på begge sider av grensen.
  2. Sovepose sommer
  3. Sitte- eller liggeunderlag
  4. Riktig bekledning ut ifra værforholdene. Se gjerne værmelding her: www.yr.no.

Hver enkelt må påregne å bære noen suppeposer til felles forretter.

Arbeidsfordeling: Det er viktig at alle får lov til å bidra, så vi setter sammen team og har lister for arbeidsoppgavene. På de ubetjente hyttene blir det:

  1. Frokostgjeng til å lage havregrøt og fylle termoser (1-2 personer). 
  2. Oppvask etter frokost gjeng (1-2 personer).
  3. VVS (varme, vann, sanitær) gjeng (1-2 personer avhengig av værforhold)
  4. Utvask av de ubetjente hyttene (2 personer).

Dersom det blir felles middag(-er) tilkommer:

  1. Gjeng til å lage middag (2 personer)
  2. Gjeng til å vaske opp etter middag (2 personer).

Om våre turledere: Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og/eller instruktørkurs og har mye erfaring med denne type turer. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om hvem våre turledere er her. Siden turen går utenfor DNT Oslo & Omegn sitt hyttenett dekkes ingen utgifter for turlederne, og turlederne leder turene utelukkende på frivillig basis. Her kan du kan lese mer om den dugnadsbaserte Vandregruppa i DNT Oslo. 

Husk å lese Viktig informasjon fellesturer. Dette er en frivillig drevet tur, der turlederne selv har laget turopplegget. Dette er ikke en pakketur og er ikke omfattet av lov om pakkereiser.

Turledere for turen er Astri J. Meen og Lars Norseth.

Icon Oppmøtested