Gira på hytte- til hyttetur? Ta en SignaTUR og opplev de aller flotteste fjellområdene og vandrerutene i Ryfylkeheiene. En langtur som lar deg oppleve hele den mektige Lysefjorden og noen av de aller flotteste fjellområdene Ryfylkeheiene, eller søren heller, hele Norge har å by på! I løpet av seks dager og 70 kilometer tar Lysefjorden rundt deg med gjennom alle varianter av vestlandsterreng og forbi de tre store ikonene i fjorden: Flørlitrappene, Kjerag og Preikestolen. Turen krever god fysisk form, men du har jo trent godt i det siste har du ikke? Meld deg på- dette blir en opplevelse for livet!
Tirsdag 01 juli - Preikestolhytta – Bakken Gard (8t, 12km)
Onsdag 02 juli – Bakken Gard – Sundmorkvatn (4t, 5km)
Torsdag 03 juli – Sundmorkvatn – Lysebotn (4t, 7km)
Fredag 04 juli – Lysebotn – Langavatn (8t, 13km)
Lørdag 05 juli – Langavatn – Flørli (10t, 18km)
Søndag 06 juli – Flørli – Vinddalen (8t, 14km)
Tirsdag?
Vi starter ved Preikestoen basecamp, hvor vi finner «hestastien» opp til Preikestolen. Fra Preikestolen går turen videre mot Hengjandenibbå før vi må klatre rundt en bratt klippe omtalt som «the wall of death» av den britiske reisebloggeren Pete Hawkins. Herfra fortsetter vi mot Hoppet, Bratteli før vi til slutt ender opp på Bakken gard.
Onsdag
Dagen starter med frokost og utvask. Fra Bakken gard så går turen opp Skurvedalen forbi husmannsplassen «myra» gjennom Skurvedalen naturreservat, forbi Paradis, hvor vi tar en rast om været tillater det. Etter Paradis fortsetter vi mot Songesandstølen hvor vi krysser elven (her er det mulig vi må vade) før siste stykke mot Sundmorkvatn turisthytte.
Torsdag
Dagen starter med utvask og frokost. Etter morgenens gjøremål tar vi turen fra Sundmorkvatn mot Songesand ferjekai. Turen går nordøst for Stølsknuten mot Langmoen og Stigatjørna forbi Bustetjørna før den fortsetter bratt ned Sundmorkbrekka mot asfaltert vei, vi følger veien ned til Songesand ferjekai, hvor vi tar ferje inn til Lysebotn. I Lysebotn blir vi gjenforent med de som går sør - nord for felles middag og bytte av bilnøkler.
Fredag
Vi får transport fra Lyesbotn til Øygardstøl. Ruten starter ved Øygardstøl (parkeringsplassen til Kjerag på Lysevegen). Herfra bærer det bratt oppover blankskurte berg for den første oppstigningen på veien mot Kjerag. Her er det montert kjetting for ekstra støtte (kun i sesong); underlaget kan være glatt, spesielt i våte forhold. Godt merket, og godt brukt, sti følges mot Kjerag. Etter passering av Kjerag nødbu og nedstigning til dalen, skiller løypen til Langavatn lag med løypen til Kjerag. Ruten fortsetter slakt oppover den frodige Stordalen på vestre siden av Rundavatnet til veidelet mellom Flørli (i fortsatt samme retning), og Langavatn mot sørøst. Videre gjennom Varmekroheia og bratt ned mot turisthytta i den sørvestlige enden av Langavatnet.
Lørdag
Dagen starter med frokost og utvask. Det bærer oppover og nordover fra hytta til to påfølgende veideler mot Øygardstølen. Ruten mot Flørli fortsetter vest- og sørover og ned mot Låtervikvatnet som passeres på vestiden. Fra Låtervikjuvet dreier løypen vestover og fortsetter gjennom småvokst fjellbjørkeskog og langs små, idylliske vann. Videre i kupert høyfjellsterreng til Skansen og Kobbaskjerkvæven og bratt ned Kvernafjellets glatte svaberg. I den nordvestlige enden av Stora Flørvatnet er det løypedele, her fortsetter vi anleggsveien mot sør rundt Troppekosnuten frem til vi treffer stiskillet fra rallarveien ned mot Flørlistøen. Herfra følger vi skogsstien frem til turistsstasjonen. PS! Denne etappen er lang og krevende, det må påberegnes vading i enden av Låtervikvatnet. Vi får servert mat på Cafe 4444 i den gamle kraftstasjonen etter ankomst.
Søndag
Fra kaien i Flørli følger løypen Flørlineset opp mot Kallaliklumpen (alternativ Flørlitrappene om været og stemningen tilsier dette). Herfra videre til vi treffer skogsstien og stiskillet mot Flørlistølen(utleiehytte STF). Turen fortsetter jevnt oppover i lettgått men kupert terreng mot Sauatjørna og videre vestover i åpent høyfjellsterreng på sørsiden av Kvernavatnet og Kvernafjell. Anleggsveien «Svenskeveien» er sprengt inn i berget, sikret med bolter og steinsatt og ble brukt tidlig på 1900-tallet for å montere kraftlinjer i forbindelse med bygging av Flørli kraftstasjon. Videre sør for Skåpnuten og forbi Gamle Skåpet (utleiehytte STF). Herfra en halv km ned lia til hytteanlegget på Skåpet ved Soddatjørna. Fra Skåpet er det bare nedoverbakke ned mot Vinddalen, hvor bilene venter og retur mot Stavanger.
Planleggingsmøte
Tirsdag 24. juni kl. 17 i Stakken møterom, i STFs gamle tursenter i undergrunden v/ parkering jernbanelokket.
Turledere:
Rune Evjeberg (48266002), Kjersti Stangeland
Transportmiddel
Vi samkjører i private biler og kostnad for privatkjøring kommer i tillegg, kr 3,50/km pluss bomavgift og parkering som deles på alle inkludert sjåføren. Hvem sine biler vi bruker blir avtalt på planleggingsmøte. Vi prøver oss på bildelingsprinsipp: gruppe 1 kjører til Vinddalen, gruppe 2 til parkering ved Preikestolen basecamp, gruppe 1 og 2 bytter nøkler i Lysebotn underveis på turen og motsatte grupper kjører bilene tilbake til Stavanger.
Prisen dekker
Turledelse, overnatting, felles frokost og middag. Inkludert 2-retters middag både i Lysebotn og på Kraftstasjonen i Flørli. Det er ikke proviantlager på Bakken gard, Sundmorkvatn og Flørli turiststasjon, derfor må deltakerne regne med å være med å bære felles mat. Det vil si at frokost, kaffe og middag til disse hyttene blir fordelt på deltakerne.
Pakkeliste
Av sikkerhetsmessige årsaker må deltaker ha egnet utstyr og bekledning for årstiden. Sjekk ut DNTs pakkeliste for sommer slik at du er godt forberedt til fellesturen. Se også DNTs video med tips om hvordan pakke sekk.
Niste/lunsj og snacks til alle dager må deltakerne ha med selv. Husk førstehjelp til eget bruk (evt tabletter), pakk i stor sekk (med ekstra plass til felles mat) og ta med vanlig turutstyr, hodelykt (med nye batterier), termos, sengetøy (lakenpose/tynn sovepose) og godt fottøy (fjellstøvler, ikke joggesko).
Kjekt å ha med
Ta gjerne med sandaler eller crocs, staver om du har, det kan være fint å ha ved vading av elver. Badetøy og håndkle. Det det dere ellers måtte ønske å drikke til/etter middagen.
Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.
Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter eller leie fra Frilager.no.
Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger
Følg oss på Facebook og Instagram!
Turer for voksne Stavanger Turistforening
langtur
hytte- til hyttetur