Go Norsk Friluftsliv to main content
27. juli 2025

SignaTur: Tafjordfjella på langs

Mer informasjon
SignaTur: Tafjordfjella på langs
IconSted
Fjord
Icon Tid
Icon Arrangør
DNT Sunnmøre
Icon Kontaktperson

Om du virkelig vil bli kjent med Tafjordfjella, er dette turen du skal gå. Den går innom de fleste av DNT Sunnmøres hytter i området og gjennom variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Der er mange fine topper i området med Puttegga på 1999 moh. som den høyeste. Det er også Møre og Romsdals høyeste fjell.

Turen er på tilsammen ca. 6 mil og dagsetappene varierer fra 7 til 13,2 km. På etappen mellom Vakkerstøylen og Pyttbua må man også ro over Ulvådalsvatnet, så det skal ikke mangle på variasjon.

Hyttene varierer fra selvbetjente hytter med innholdsrike proviantlager, til Reindalseter hvor kokken disker opp med hjemmebakt brød og tre-retters hjemmelaget middag.

Det vil i løpet av turen gis historisk påfyll om området som turen går gjennom. Turen går gjennom Reinheimen nasjonalpark, et av de største urørte høyfjellsområdene i Sør-Norge, der villmark med spor etter gammel fangstkultur preger fjellområdet.  Her er mye krigshistorie og spor etter den, og området var tidlig ute med kraftutbygging med historie over hundre år bakover. 

Dag 1: Tunga - Vakkerstøylen
Vi møtes i Valldal. Vi har ordnet gratis parkering der bilen kan stå hele turen. Derfra tar vi minibuss til Tunga via Trollstigen.

Vakkerstøylen er et gammelt tømmerhus som er laftet ned, og satt opp her inne i 1928. I de første årene var hytta betjent, men den fungerer nå veldig godt som en selvbetjent hytte.

Dag 2: Vakkerstøylen-Pyttbua
Dagen starter med ca. ti minutters rotur over vannet. Det blir flere turer for å få alle deltakere over, og til slutt passer vi på at det ligger en båt på hver side, slik at andre også kommer seg over, uansett hvilken vei de skal gå.

Deretter er det bratt og tungt opp langs Tungegrova, men stigningen går ganske fort. Det er lagt ut tau her til å holde seg i om noen skulle trenge det. På stiens høyeste punkt er det storslagen utsikt mot Tafjordfjellas giganter, Puttegga(1999) og Karitinden(1983). Deretter er det lett ned til Pyttbua, som er en stor selvbetjeningshytte med 51 sengeplasser. Denne turen tar 4-5 timer.

Dag 3: Pyttbua- Veltdalshytta

Vi kommer nå inn i hjertet av Tafjordfjella, og den ville Veltdalen har en rik historie.

Fra Pyttbua går turen opp forbi Radiovatnet. I Veltdalen ligger snøen lenge, og etter Radiovatnet er terrenget mye en blanding av snø og stein. Det er en kort, men bratt kneik ned det siste stykket til Veltdalshytta med 50 sengeplasser. Her besøker vi både Veltdalsmuseet og Fieldfarehytta. Turen tar ca. 5 timer.

Dag 4: Veltdalshytta
Denne dagen har vi fri og kan gjøre hva man vil. Kanskje noen vil slappe av og lese en bok, gå en topptur til for eksempel Karitinden, fiske i Veltdalsvatnet eller utforske krigs- og kraftutbyggingshistorien i Veltdalen. 

Dag 5: Veltdalshytta-Reindalseter
Denne dagen går vi nedover en fantastisk vestlandsdal, og utsikten ned i Reindalen tar pusten fra de fleste. Ca. 4 timer tar denne turen, som går fra det golde høyfjell til frodig furuskog. Reindalseter er betjent, så det er bare å glede seg til 3 retters middag, og kald drikke på verandaen. Det er torsdag, og Reindalseter sin berømte potetball står på menyen.

Dag 6: Reindalseter-Danskehytta
Vi skal opp i høyden. Etter en god frokost starter vi fra Reindalseter og får en tøff motbakke opp til Daurmålshaugen. Her flater det ut, og blir småkupert langs vannet. Vi kommer virkelig opp i høyfjellet på 1500 moh. Tidligere var det kinkig å passere Landversbreen, men i dag er breen borte, og det er trolig bare en snøfonn igjen ovenfor oss. Fra toppen her ser vi dagens mål hvis det er fint vær. Turen ned til Heimste Vikvatnet er lett, og bakken opp til Danskehytta er ikke så bratt og lang som den ser ut til. Vi bruker 7-8 timer denne dagen.

Dag 7: Danskehytta-Kaldhusseter
Dagen starter med den eneste oppoverbakken på turen. Den er slak og går bort til Reindalshola. Etter dette går det kun ned, i frodigere og frodigere terreng. Stort sett er turen lettgått, men det er noen kneiker innimellom som må en hyggelig avveksling på turen. Etter hvert kommer vi ned til den bratte grusveien som leder ned til Kaldhussætra. Derfra går sjarmøretappa langs asfaltveien de siste par kilometerne bort til hytta. Her blir det dusj, skift og en bedre middag som avslutning på turen. Klær har vi sendt med på starten av turen, så vi slipper å bære dem hele veien. Turen tar ca. 6 timer.

Dag 8:Kaldhusseter-Valldal
Vi har leid minibuss tilbake igjen til Valldal. Vi sover litt frampå før frokost, og hentes av minibuss kl 10.30. Bussturen til Valldal tar ca. 45 minutter.

Deltakernes kvalifikasjoner
Turen vil bli gjennomført i jevnt, rolig tempo, og med gode pauser. Vi regner med å bruke mellom 4 og 7 timer på turene. Deltakerne må være forberedt på allslags vær og føreforhold. Turen går over mange dager, og deltakerne må være trent for det. Underveis vil turen gå både i myr, mye steinur og snø.

Prisen inkluderer:
alle overnattinger i forhåndsbooket seng
- fullpensjon på Reindalseter
- mat fra proviantlager / innkjøpt mat på de andre hyttene. 
- transport med minibuss fra Valldal over Trollstigen til Tunga første dag
- transport med minibuss fra Kaldhusseter til Valldal siste dag er også inkludert i prisen.

På Kaldhusseter ordner arrangør med mat.

Proviantlagrene på selvbetjeningshyttene innholder hermetikk/posemat og tørrvarer som knekkebrød, havregryn samt syltetøy, tubeost og lignende pålegg. Der er også et utvalg kjeks, nøtter, desserter og kanskje også sjokolade. Utvalget varierer mellom hyttene. Gi beskjed ved påmelding om du har allergier det må tas hensyn til.

Pakkeliste for sommerturer finner du her.
Husk å ta med lakenpose til bruk på hyttene. På Reindalseter kan du få oppredd seng mot et tillegg i prisen. Ta i tilfelle kontakt med Reindalseter selv før avreise.

Det gis mulighet for innlevering av liten pose med "sivile" klær og sko ved start, denne blir fraktet til siste hytte og ligger klar der når gruppen kommer dit.

Forbehold
Det må være nok deltakere påmeldt for at turen skal gjennomføres.
Ved problematisk vær kan ruten bli endret.

Medlemmer i DNT støtter sin lokale forening i drift av hytter, ruter og aktiviteter for de aller fleste. Melder du deg inn, får du rabatt ved overnatting på alle DNT-hytter i Norge, på aktiviteter og i tur- og nettbutikk. Du får også friluftsmagasinet Fjell og Vidde 5 ganger i året og en rekke andre medlemsfordeler. Her kan du lese mer om medlemskap og melde deg inn.

"Turkatalog2025"

Icon Oppmøtested