I hundrevis av bygder og byer fra nord til sør markerte folk åpningen av Friluftslivets år med «Hele Norge båler». Nesten 700 bålarrangementer ble gjennomført. Her får du et innblikk i hva som skjedde.
- Det er overveldende og gøy å se hvordan «Hele Norge båler» har samlet folk over hele landet, og at dette konseptet har fungert så godt, sier Marte Bøhm Nordahl, prosjektleder for Friluftslivets år.
Målet med Hele Norge båler var å skape oppmerksomhet om Friluftslivets år, knytte lokalsamfunn sammen gjennom aktiviteter og samtaler rundt bålet og å få med de som ikke er så kjent med friluftsliv. Lokale lag, organisasjoner og kommuner har skapt mange nye samarbeid for å få til dette.
Medierapporten til Norsk Friluftsliv viser over 800 oppslag fra over 300 medier om Friluftslivets år de siste dagene.
– Det er berre å komme seg ut i naturen. Ein veit ikkje kva ein går glipp av om du sit heime, sier Anna (9) til Bygdanytt.
Hun deltok på åpning av Friluftslivets år ved Husavatnet i Lonevåg i Vestland fylke. Der arrangerte Lonevåg helselag, Lonevåg grendaråd, Osterøy turlag og 4H Osterøy åpningsarrangementet sammen. De hadde fulgt oppfordringen fra prosjektgruppa i Friluftslivets år om å samarbeide på tvers av organisasjoner.
I Bergen var det gratis billett opp til Fløyen for alle som ville delta på åpningen av Friluftslivets år og Kom deg ut dagen i regi av DNT og Bergen og Hordaland turlag på Fløyfjellet. På arrangementet kunne du delta på ansiktsmaling, grilling, quiz, fuglekasse-bygging, gjettekonkurranser og "gjemsel" i skogen med redningshunder.
Norske Redningshunder stilte nemlig med to godkjente redningshunder, og tre unge hunder under utdanning. Den yngste hunden var bare 10 uker gammel og var kjempepopulær.
- Barna fikk leke "gjemsel" i skogen med hundene, og oppleve hvordan det er å bli funnet av en redningshund, samt se hvor fort hundene klarer å lokalisere dem bare ved bruk av nesen sin. Barna synes dette var skikkelig stas, og hundene satte stor pris på all kos og oppmerksomhet, sier hundefører Christine Berntzen i Norske Redningshunder.
Turlaget i DNT anslo at det kom mellom 1000 og 2000 personer på dette arrangementet.
I Rensåsparken i Bodø ble det tent et stort bål som var synlig på lang avstand. Kystruta lå til kai i Bodø og ringte brannvesenet da de så flammer og røyk fra parken.
Arrangørene hadde varslet brannvesenet på forhånd. Likevel tok politiet seg en tur, sånn kun for å ta en sjekk.
– Vi hadde altså varslet, men de tok seg en tur likevel. De syntes det var artig da de så vi hadde full kontroll, forteller Annette Digermul Hals i Salten friluftsråd til Avisa Nordland.
Arrangørene anslår at 400 barn og voksne deltok på denne åpningen.
I Lindesnes og mange andre steder i landet var speidere ansvarlig for å tenne bål og lære bort hvordan få fyr på bålet. Vegard Skogmo (11) var en av dem.
– Vi gjør klart bål sånn at ordføreren kan tenne på det når han kommer, sier Vegard til avisa Lindesnes.
Eidsfoss i Vestfold var et av stedene der bål ble kombinert med isfiske.
- En perfekt kombinasjon, forteller Mette Måge Olsen, leder for Hof Frivilligsentral til Jarlsberg avis. BUA og den lokale jeger- og fiskeforeningen hadde utstyr til de som ikke hadde egen pilkestikke.
– Vi var enige om at dette bør være et årlig arrangement heretter, forteller Måge Olsen. Og fortsetter: – Da tenker vi at friluftslivets år virkelig har hatt en misjon. Prøve ut noe nytt, og finne det så gøy at vi fortsetter med det!
I Oslo var det bålarrangement spredt over hele byen. Det største arrangementet var ved Sognsvann. Der var det mellom fem og ti tusen mennesker. Over 20 organisasjoner tilbydde aktiviteter som isfiske, lær å lage bål, skilek, natursti, aking og mye mer.
H.K.H. Kronprins Haakon er høy beskytter for Friluftslivets år og holdt åpningstale.
- I år håper vi at enda flere skal oppdage nærnaturen sin og bli glad i å være ute. Friluftsliv byr på veldig fine måter å være sammen på. Det er sosialt. Det er hyggelig, det er skjermfritt, det er sunt, det er til å bli glad av. Fint for både hode, kropp og sjel, sa Kronprins Haakon.
Videre hadde han en oppfordring til alle barna:
- Det er ikke alltid så lett å få med de voksne ut. Men det kan dere gjøre noe med. Ikke mas for mye, men dere kan mase litt - og spørre om de kan bli med ut på tur, spille fotball, eller grille pølser i skogen. Jeg er sikker på at de kommer til å synes det er like gøy som dere!
Kronprinsen minnet også om at vi må ta vare på naturen.
- Det vi også skal huske på når vi er ute i naturen, er at når den gir oss så mye – bær, sopp, fisk og fine opplevelser så må vi også gi noe tilbake. Vi må ta vare på naturen. Passe på at den er i god helse og i balanse.
Kronprins Haakon sin åpningstale (kongehuset.no)
Budskapene i Friluftslivets år om å finne sin friluftsglede, senke terskelen for å delta, oppdage og tar vare på nærnaturen, invitere hverandre ut og å prøve friluftslivsaktiviteter har nådd frem. Det viser flere av medieoppslagene fra lokale bålarrangementer.
– Tur trenger ikke være så avansert og langt, det kan være rett utenfor døra. Vi prøver å nå målgrupper som kanskje ikke har oppdaget friluftslivet enda. Finn ditt friluftsliv i 2025, oppfordrer Rikke Holen i Østlandets blad. Holen er aktivitetsansvarlig på Breivoll gård i Ås kommune i Akershus.
Mellom 300 og 400 barn og voksne møtte opp der for natursti, turquiz, å lære å tenne bål, pinnebrødsteking, og hesteskyss og eventyrstund. Dagen ble arrangert av DNT Breivoll gård i samarbeid med Ås Turlag, Barnas turlag og Vinterbro Speidergruppe og med Breivolls venner.
I Finnmark var det planlagt over 30 Hele Norge båler arrangement. Grunnet utfordrende vær ble det for mange vanskelig å gjennomføre. Flere arrangementer måtte avlyses eller ble utsatt. Likevel var det flere som klarte å gjennomføre. Slik som i Tana og i Alta.
Tana Frivilligsentral markerte åpningen av Friluftslivets år to dager tidligere enn de fleste andre steder. De hadde hundekjøring og forfriskninger ved gapahukene under Tana bru. Norske og ukrainske folk koste seg der ved et lite bål som var tent for anledningen. Barn lekte seg i snøen og laget snømenn. Ukrainerne ga uttrykk til avisen Sagat at de likte seg i den nordligste landsdelen.
I Alta ble det fraktet akematter og fatbikesykler fra BUA opp til en grillhytte der Turlaget (DNT), Syklistforeningen i Alta og Alta kommune hadde et åpningsarrangement. Der var det både utebål og innebål, og du kunne få bakverk og varm kakao.
Friluftslivets år 2025 trengte et konsept for åpningsarrangement som var enkelt å gjennomføre i hele landet. I Friluftslivets år 2015 var dette konseptet «Natt i naturen». Da overnattet blant annet over 200 ordførere ute.
På arrangementet «Flerkulturell friluftsfest» på Sognsvann høsten 2023 var det satt opp flere bålpanner. Folk som var nye i Norge fra mange ulike kulturer samlet seg rundt dem. En av deltakerne fikk spørsmål om hva hun syns om det å være ute i naturen.
- Jeg føler meg trygg når vi er mange ute sammen, svarte hun.
Arrangementet var en av flere påminnelser om hvordan bål åpner for gode samtaler og skaper en følelse av fellesskap selv om en ikke kjenner hverandre fra før. Denne erfaringen bidro til forslaget om å lage et konsept med bål for å åpne Friluftslivets år. Hvordan kunne bål bli til et konsept?
Et forslag var at konseptet kunne hete «Hele Norge fyrer». Den var fin, men det kunne høres ut som om vi var inne og fyrte i peisen. Var det en annen måte å si dette på?
- Jeg kom på at Tonje, en jeg kjenner fra Tromsø, fortalte at hun likte å båle i fjæra med venner. I nord er altså det å båle et etablert verb for mange. Slik kom ideen om at konseptet kunne hete «Hele Norge båler», sier Bjørnar Eidsmo, kommunikasjonsrådgiver i prosjektet Friluftslivets år.
Videre ble organisasjoner prosjektet samarbeider med involvert og datoen lørdag 18. januar landet. Samarbeidspartnere kom med gode innspill om hvordan lykkes med åpningen. DNT valgte blant annet å flytte Kom deg ut dagen på vinteren til datoen for Hele Norge båler. Prosjektleder Marte Bøhm Nordahl fortsatte å gjøre Hele Norge båler, årshjul og målsetningene for året kjent gjennom møter, webinarer og konferanser. Det ble sendt ut informasjon til organisasjoner, fylkeskommuner og kommuner.
Høsten 2024 ble markedsansvarlig Linda Øverli Nilsen ansatt og hun utviklet konseptet videre og laget verktøykasse til Hele Norge båler på nettsiden. Kampanjeansvarlig Elin Haukvik la en plan for markedsføring.
Friluftslivsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv, andre organisasjoner, kommuner og andre lokale miljøer koplet seg på konseptet. Frem mot åpningsdagen ble det registrert nærmere 700 bålarrangement i aktivitetskalenderen til Friluftslivets år. Kalenderen ble, og blir, markedsført i nasjonale kampanjer. Kommunikasjonsavdelingen i Norsk Friluftsliv kontaktet medier og sendte ut pressemelding.
Slik var det hele Norge ble med på å samles rundt bål for å åpne Friluftslivets år.
PS. Noen har kommet med kritikk da de mener at å båle er et konstruert ord. Slik prosjektgruppen forstår det er altså det å båle etablert i muntlig tale nord i landet, og verbet nevnes også i ordbøker om det å brenne bål når du er på tur, eller samles rundt et bål.