Go Norsk Friluftsliv to main content

Hele Norge båler i januar 2026

Her får du pakkeliste, oppskrift på hvordan lage bål og andre tips til hvordan lykkes med en båltur.

Foto: Helene Rønningstad Halsos
Foto: Helene Rønningstad Halsos

Bål er avslappende, åpner for gode samtaler og skaper en følelse av fellesskap. I Friluftslivets år 2025 gjorde åpningsmarkeringen "Hele Norge båler" at små og store samlet seg rundt bål i hver bygd og by fra sør til nord. Dette ble så vellykket at markeringen videreføres i januar 2026, uten at vi setter en bestemt dato denne gang. 

Tenk på om du vil lage et eget bål for noen rundt deg, arrangere et større arrangement der flere kan delta, eller finne et arrangement du kan være med på som deltaker.   

Hvordan lykkes med en båltur?

  1. Inviter med noen ut 
    Kanskje har du en venn, nabo, kollega eller familie du kan invitere? Er du alene kan du invitere med en du ikke kjenner så godt enda. Det kan også finnes felles bålarrangementer i ditt nærområde du kan bli med på, eller invitere noen med på. 
     
  2. Planlegg en liten tur på beina, eller på ski til en bålplass
    Dere trenger ikke å gå langt. Tenk på hvor det er fint å gå på beina, og være, når det er vinter. Nær bebyggelse tråkkes mange stier opp, også når det er snø. Du kan også planlegge en kort skitur eller trugetur til et sted dere kan lage bål.  
     
  3. Finn en egnet bålplass
    Du kan finne fine bålplasser med utsikt, ved et vann, ved sjøen og et lunt sted i skogen. Velg et sted og et underlag der du ikke gjør skade på naturen. 

    Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Informasjon om godkjente bålplasser finner du vanligvis på kommunens egne nettsider. Du finner dette også inne på kartet på UT.no eller i appen UT. Velg "turmål" og filtrer på "etablerte bålplasser" for å finne en bålplass nær der du er eller skal planlegge å gå tur.   


Ta hensyn til naturen

Å samles rundt bål krever hensyn til naturen, dyr, grunneier og hverandre. Det er viktig at naturen er like fin som før der dette arrangeres, og at folk samles på egnede steder. 

  1. Ta med brensel og fyrstikker 

    Ved: Ta gjerne med ved hjemmefra. Du kan også bruke tørre og døde kvister du finner. Gjør ikke skade på friske trær. La også døde trær være i fred, både de som står og de som ligger på bakken. 

    Opptenningsutstyr: Bruk en god kniv og kutt fliser fra en vedkubbe, eller bruk tennbriketter. Husk fyrstikker eller lighter. 
     
  2. Ta med noe å sitte på
    Liggeunderlag, sitteunderlag eller reinsdyrskinn er gull. Hvis snø kan dere grave en snøsofa. Etablerte bålplasser kan ha noe å sitte på. 
     
  3. Ta med noe varmt å drikke

    Ta med kakao, kaffe, te eller solbærtoddy på termos, eller varm dette i en egnet kjele på bålet. 
    Tips: Oppskrift på meksikansk kakao (turmat.no)
     

  4. Noe digg å spise: Du kan ta med noe hjemmebakst som boller eller kanelboller. Du kan også varme mat ved hjelp av bålet. Finn inspirasjon på turmat.no
     
  5. Pledd og tepper: Det er fint å krype sammen under et stort teppe mens dere nyter varmen fra bålet.
     
  6. Annet som kan være lurt å ha på og med på båltur

    Klær: Kle på dere etter lag-på-lag-prinsippet, bruk ullsokker, gode tursko og tøy som tåler gnister. En ekstra ullgenser eller dunjakke er lurt å ha med.

    Ekstra lys: Lommelykt eller hodelykt 

    Førstehjelpsutstyr: Alltid kjekt å ha i sekken på tur.
  1. Husk bålforbudet mellom 15. april og 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål, hvis det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter mye snø eller nedbør. Les mer om bålreglene her.
  2. Ta med ved hjemmefra, eller bruk døde greiner og kvister du finner på bakken. Det er ikke lov å gjøre skade på friske trær for å skaffe brensel til bålet. La også døde trær være i fred, disse er hjem for mange arter og verdifulle for naturen. Ta med deg ved hjemmefra hvis du ikke vet at du kan finne tørre greiner og kvister. I nasjonalparker og andre verneområder er det egne regler, og noen steder er det også forbudt å sanke død ved.
  3. Velg et sted der du ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, så du ikke gjør skade. Bruk eventuelt steiner som underlag og avgrensning for å bevare underlaget. Aldri tenn bål på berg eller svaberg. Berget kan sprekke av varmen fra bålet, og det gir varige skader på naturen.
  4. Sjekk vær- og vindforhold – og ha vann tilgjengelig. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og sjekk brannfarevarselet der du er. Tenk også over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne.
  5. Brenn kun ved, papir og annet brennbart materiale. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, fordi det avgir farlige gasser og ikke er brennbart. Legg det heller i søppelposen du har med på tur, og ta det med deg hjem igjen.
  6. Slukk godt og rydd etter deg. Slukk bålet godt, og aldri forlat glørne før de er helt sluknet. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, og brukt, i naturen.
  1. Legg et lag med vedkubber på et brannsikkert underlag. Det kan være en godkjent bålplass, hardtrampet snø eller lignende.* Du bør begynne med den våteste, dårligste veden i bunnen, da får den tid til å tørke av bålet som skal jobbe seg nedover.
  2. Legg et litt kortere lag med kubber på tvers av de kubbene du la først.
  3. Fortsett med å legge lag på lag med kubber oppå hverandre, og på tvers av hverandre.
  4. Bygge så en liten pyramide med småkvist og tørr ved øverst. Det er denne pyramiden på toppen av bålet du til slutt tenner på.
  5. Tenn bålet fra toppen av. Et bål bør nemlig være toppfyrt, i alle fall hvis det er mer enn ti cm snø på bakken. Da har du bål i en times tid, uten at du behøver å legge på en eneste pinne.
  6. Vær ditt eget vindskjold. Av og til kan været gjøre at det blir litt vanskelig å få tent bålet. Det er ikke bare snø som kan by på utfordringer. Hvis det blåser mye kan det ofte være vrient å tenne på bålet og få fyr. Løsningen kan være at du bruker deg selv som et skjold mot vinden. Legg, eller sett deg ned og «rundt» bålet, slik at du skjermer både fyrstikken og bålet for vinden. Tenk også over om du kan plassere bålet et sted der det er naturlig ly.
  7. To ting som kan hjelpe deg å få fyr, og holde liv i bålet er never og kvae. Never, som er barkelaget på bjørketrær, er supert å bruke når du skal tenne på bålet. Den du finner på død bjørk er å foretrekke, for da unngår du å skade levende trær. For å holde liv i bålet du nettopp har tent kan du bruke Kvae fra grantrær. Det er heller ikke vanskelig å finne. Kvaen oser ofte ut fra sår i grana, for eksempel der hvor en grein har knekt av. Det danner store klumper, og kan ganske enkelt plukkes rett fra treet. Det er klissete saker, så ikke putt det i lomma!

*Pass på å aldri tenn bål på rullestein, svaberg eller berg. Dette fordi stein og berg kan sprekke av varmen fra bålet, og da blir det varige sår i naturen. 

Pyramidebål

Et pyramidebål er den båltypen du gjerne lærer å bygge først. Bålet har form som en pyramide, derav navnet. Mange av de andre båltypene har pyramidebålet som base. 

  1. Start med å bygge bålet innenfra, med en liten, luftig haug med lettantennelig materiale. Det kan være never, tørr mose, trefliser, barkebiter og eventuelt avispapir.
  2. Bygg en pyramide over med små pinner
  3. Fyll på med litt større pinner
  4. Tenn på
  5. Når bålet har tatt fyr, legg på større vedkubber

Pagodebål

Et pagodebål er et fint bål til turbruk, enten du vil lage mat, koke kaffe eller bare kose deg. Pagodebålet er det bålet som passer best om vinteren, helst med kraftig rå ved i bunnen som en beskyttende såle mot det fuktige underlaget. Fordi bålet tennes på i toppen bruker det tid før det smelter ned i snøen.

  1. Start med å legge to av de største vedkubbene parallelt som et slags gulv.
  2. Fortsett med å legge to og to kubber hver sin vei oppover i et par lag, og ha gjerne litt avstand mellom kubbene slik at det kommer luft til.
  3. Så lager du et lite pyramidebål på toppen. Er veden i bunnen fuktig, vil denne tørke underveis fordi bålet brenner nedover.

Jegerbål

Jegerbålet er et bra bål til matlaging. 

  1. Finn to-tre like store, stabile steiner eller solide kubber.
  2. Sett dem tett slik at det går an å sette en gryte oppå dem, men med litt avstand slik at du kan legge ved under. Bruker du kubber, skal de stå på høykant.
  3. Tenn et lite pyramidebål i midten mellom steinene.
  4. Legg flere pinner imellom steinene eller kubbene etter hvert som det tar fyr
  5. Kjelen står stødig og varmen kan enkelt reguleres ved å legge inn småved når det er behov for det. Kjelen kan også enkelt trekkes til side hvis det blir for varmt.
  1. Rolige stunder: Naturen og den knitrende lyden av flammene gir en helt egen ro. Nyt stillheten!
     
  2. Musikk: Syng sammen!
     
  3. Se opp! Hva kan dere se på himmelen? På dagtid kan skyer og lyset være en attraksjon, og når mørket kommer kan stjerner, månen og nordlys dukke opp. 
     
  4. Del interesser og tanker: En rolig atmosfære rundt bålet er fint for å bli bedre kjent. Snakk om reiser, drømmer, morsomme historier fra oppveksten eller fremtidsplaner.
     
  5. Lek, moro og utfordringer: Ha med akebrett eller ski. Bygg noe. Lag en labyrint. Prøv isbading.   
     
  6. Turer i nærområdet: Kombiner bålturen med en liten fottur for å utforske omgivelsene.