Go Norsk Friluftsliv to main content
14. feb. 2025

Ekspedisjon på Hedmarksvidda

Mer informasjon
Ekspedisjon på Hedmarksvidda
IconSted
Hamar
Icon Tid
Icon Arrangør
Hamar og Hedemarken Turistforening
Icon Kontaktperson

Mange har hørt og lest om Børge Ousland, Sjur Mørdre og Erling Kagge som har gått lange og krevende turer med pulk til Nord- og Sørpolen. Drømmer du om heftige ekspedisjoner, eller ønsker du bare å bli tryggere på overnattingsturer ute om vinteren? En eller annen gang må en begynne, og da er det lurt å trene i trygge rammer. Hva med å starte på ypperlige, kortreiste treningsforhold på Hedmarksvidda sammen med HHT Fjellsport? 

Vi kan gå i relativt kjente omgivelser og utenfor oppkjørte løyper, der det er mulig. Avstand og høydemeter er ikke målet, men vi skal rett og slett trene på å være ute med telt vinterstid.  

Tanken er å ha med telt, pulk, primus, varme klær og mye mat slik at vi kan øve på å gå med pulk, sette opp telt og kunne ha det komfortabelt på tur.  

Turen er litt utfordrende, og du må ha erfaring fra skiturer i fjellet. Det er flere naturreservat på Hedmarksvidda, og det er ikke lov å sette opp telt innenfor disse områdene. Derfor må vi finne egnede og gjerne uforstyrrede plasser utenfor naturreservatene for å slå leir. 

Fredag: Fremmøte kl. 1700 ved St. Olav. Vi går en kort skitur inn til første teltplass ved Stensætra, ca. 660 moh. Terrenget er stort sett flatt, og vi følger oppkjørt løype. 

Lørdag: Stensætra - Appelsinhaugen. Varme vann, spise frokost og finne ut av hvor ting er i teltet. Tørke klær hvis det er solskinn. Pakke ned og begi oss i veg til Appelsinhaugen. Vi legger opp ruta sammen og stopper underveis. Vi er ute for å kose oss og lære. Hva fikk vi ikke til ved teltslaging forrige kveld? Hva kan bli bedre? Terrenget er stort sett flatt, men mot Appelsinhaugen stiger det opp til 740 moh. Vegetasjonen varierer mellom gran og bjørkeskog.  

Søndag: Appelsinhaugen og tilbake til St. Olav. Vi varmer vann og spiser. Så ser vi på ulike rutiner. Hva har vi blitt bedre på og hva kan vi forbedre. Vi legger ruta litt på kryss og tvers tilbake til St. Olav.  

Hva vi kommer til å se nærmere på: 

  • Forskjellige telt, underlag, soveposer, primus, bekledning, pulker, ski og staver. 

Hva vi skal trene på: 

  • Sette opp telt, kuldegrop, primusfyring, bålfyring, leskjerm, litt orientering, bruk av skredsøker og søkestang, ferdsel i terreng, mat og drikke++ 

Ca. 14 dager før tur har vi et fysisk informasjonsmøte for å se på utstyr, og å vurdere turen sammen. Turleder sender ut informasjon om planleggingskveld angående tid og sted.

Utstyr: Det anbefales å følge DNTs pakkeliste for vinterturer: https://www.dnt.no/artikler/turtips/7098-pakkeliste-for-vinterturen. Husk at mye utstyr kan lånes på BUA i Hamar eller Brumunddal.

Minimums-pakkeliste: 

* Fjellski med stålkanter 

* Skifeller/skismurning 

* Staver med store trinser 

* Telt med vinterplugger (kan deles mellom to deltagere)

* Vindsekk 

* Varm sovepose 

* Liggeunderlag, gjerne to  

* Nok varme klær

* Solbriller/alpinbriller og solkrem 

* Hodelykt 

* Snøbørste, dopapir 

* Termos, tallerken, bestikk

* Primus og drivstoff (forbruk 2,5 dl bensin/parafin per døgn. Gass kan også brukes, men må være egnet for vinterforhold). 

* Skredsøker, søkestang og spade. Dette er mulig å låne av HHT. Ta kontakt god tid i forkant. 

* Husk drikkeflaske, nøtter, sjokolade o.l. lett tilgjengelig under skituren. 

Ta gjerne kontakt med turleder hvis du har utstyrsspørsmål. Turledere vil gi et innføringskurs i bruk av skredsøker og søkestang. 

Fremmøte: Fredag kl. 17.00 på St. Olav. NB. Det er bom ved Gåsbu som betales via app.  

Deltageravgift: DNT-medlem kr. 150,- og ikke-medlem kr 300,-. BLI MEDLEM HER.     

Reise til St. Olav og hjem, proviant og drikke må deltakerne dekke selv.  

Viktig info om vilkår: les dette.

Påmeldingsstart: 6. januar kl. 10.00. Dersom det blir fulltegnet, kan man sette seg på venteliste. HHT vil administrere ventelista, og man vil få beskjed på e-post dersom det åpner seg en plass.

Maks antall deltagere: 12

Turledere: Tore Leirvik, tlf 970 34 749 og Reina Jochems, tlf. 908 27 104 

Icon Oppmøtested