Go Norsk Friluftsliv to main content

Satsinger fra organisasjonene i Friluftslivets år

I 2025 har frivillige organisasjoner fått tilskudd til å skape mer aktivitet innen friluftsliv. Her får du oversikt over hva de tilbyr i Friluftslivets år.

Foto: Lars Røraas
Foto: Lars Røraas

Satsinger fra organisasjoner

Hovedsatsing: Hele Norge sanker!

Utvalgte arrangementer i Friluftslivets år 2025

Medlemsforeninger (soppognyttevekster.no)

Kalender med aktiviteter (soppognyttevekster.no)

Følg oss på Instagram: https://www.instagram.com/soppognyttevekster.no/

Følg oss på Facebook: https://www.facebook.com/soppognyttevekster

Tilskudd: 500.000 kr fra Miljødirektoratet til "Hele Norge sanker". 

NKF (Norges Klatreforbund) deltar i Friluftslivets år med prosjektene Buldresprell og Hele Norge klatrer

Buldresprell er et lavterskeltilbud for barn og unge (opptil ca. 13 år), hvor de lærer grunnleggende klatring og friluftsliv. Det innebærer buldring på steiner tilpasset barn, samt leker med naturlige og tilgjengelige ressurser. Aktivitetene skal inkludere alle nivåer, også barn med funksjonsvariasjoner.

22. juni: Hele Norge klatrer: Alle klatreklubber i Norge invitere deg som kanskje har klatret litt før til å utfordre deg på ekte stein utendørs.

I tillegg arrangeres andre friluftsaktiviteter som Mentorordningen, buldrebarna, støtte til utearrangementNordic Youth Camp og mye mer!

Friluftslivsaktiviteter de tilbyr: Topptur på ski, fjellskitur, kiting, fjelltur med overnatting i telt, klatring, havkajakk, kano, stisykling, mat i det fri og fjelløping

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år: Rusfritt område på Ski-VM 2025 i Trondheim og KRIK vil kople seg på Hele Norge – kampanjene i regi av Friluftslivets år.

Hovedaktivitet: Vandringer

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år: Hele Norge Vandrer

Finn lokale lag og foreninger (turmarsjforbundet.no)

Under mottoet «Vern gjennom bruk» inviterer vi deg til å utforske kystfriluftslivet med ro- og seilturer i tradisjonsbåter.

Hvor? Langs hele kysten – finn ditt nærmeste lokallag: Kystlagene på kartet

Finn din ro- og seilglede!  Kystens dag – 7. juni med lokale arrangementer langs hele kysten.

Hvem er vi: Røde Kors' oppdrag er å oppdage, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse. Organisasjonen er en del av et globalt nettverk som virker lokalt gjennom forebyggende tiltak, gjennom å yte bistand og gjennom å påvirke opinionen og beslutningstakere. Vi har ca. 44 000 frivillige på landsbasis som ukentlig møter mennesker i ulike livsfaser og utfordringer. 

Hvor finner du oss: Finn din lokalforening i Røde Kors - Røde Kors

Hvilke friluftslivsaktiviteter kan du prøve hos oss:

Familieaktiviteter: Flere steder arrangerer lokalt Røde Kors ulike lavterskturtilbud for familier i nærmiljøet. Røde Kors har også ferietilbud til lavinntektsfamilier rundt om i landet der mange får prøve nye uteaktiviteter for første gang slik som bål, klatring, kanopadling, langrenn og alpint. Her får familier låne alt av utstyr gratis.    

For voksne: Besøkstjenesten - en stor og mangfoldig aktivitet som flere steder tilbyr tilrettelagte turer og utendørsaktiviteter for personer over 18 som er ensomme, med fokus på sosialt samvær og lett fysisk aktivitet i naturen. Flere lokalforeninger besøker institusjoner og sykehjem og tar med beboere på sykkelturer og turer i nærmiljøet. I tillegg har aktiviteten flere trim-grupper i flere lokalforeninger.  

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år

Seniorferie: Ferier for hjemmeboende eldre i samarbeid med Røde Kors sentrene og besøkstjenesten – 3 opphold á 3 dager med 30 deltakere – aktiviteter og sosialt samvær.

Hvem er vi: Skiforeningen, etablert i 1883, frivillig medlemsorganisasjon med ca. 74 000  medlemmer. Ansvar for ca. 2 200 km med løyper i Oslo-marka. Driver 14 markastuer.

Visjon: Sammen setter vi spor

Hvor finner du oss: Skiforeningen er tilrettelegger for aktivitet i Oslo-marka; Fra Sørmarka og Østmarka i sør/øst, via Romeriksåsen, Nordmarka, Lillomarka, Krokskogen/Bærumsmarka til Vestmarka og Kjekstadmarka i sør/vest.

Skiforeningen har aktive lokalforeninger 

Friluftslivsaktiviteter: Langrennskurs, Barnas Skiskole, Barnas Holmenkolldag, Holmenkollmarsjen, Friluftsglede, Aktivitetsdager (gjennom hele året), Nissetur, Gå-grupper, Kjentmannsmerket, Marka-turer/Marka-buss, Besøk til våre 14 markastuer, Frisbeegolf i Holmenkollen

Skiforeningen.no

Hvem er vi: 4H jobber for et samfunn der alle barn og unge opplever mestring og tilhørighet.  Å lære ved å gjøre er vårt motto.

Hvor finner du oss: 4H der du bor

Hvilke friluftslivsaktiviteter kan du prøve hos oss: I 4H skal barn og ungdom lære ved å gjøre så i 4h er det alt fra fuglekassebygging til fjellklatring. Mye leir og overnatting ute i hengekøyer eller telt.

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år: Under åpen himmel 3.-4. mai. Lokale arrangement over hele landet hvor alle oppfordres til å sove ute under åpen himmel.

I 2025 skal NJFF sine foreninger i hele landet invitere enda flere med ut. Sammen skal vi inspiere flere til å prøve nye jakt- fiske- og friluftsaktivieter - enten du har erfaring med dette fra før, eller er helt fersk. Det blir enda flere turer og arrangemener i hele landet, og det skal være noe for alle. 

Hvor finner du oss: Finn ditt lokallag eller regionlag

Friluftslivsaktiviteter: Jakt, fiske, jakthund, konkurranser skyting, mat, sanking, viltstell, fiskestell, naturopplevelser, båtturer, m.m.

Aktivitetskalender (njff.no)

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år: Hele Norge spiser ute (njff.no) tre-rettes meny utendørs for medlemmer den 19. oktober.   

Visjon: Naturopplevelser for livet

Finn DNT der du er

Friluftslivsaktiviteter: 

  • Fellesturer i all slags natur
  • Aktiviteter i naturen for barn og barnefamilier
  • Friluftslivskurs på alle nivåer
  • Egne aktiviteter for ungdom, seniorer, og mennesker med behov for tilrettelegging 
  • Delingshytter

Aktivitetskalender (dnt.no)
Ut.no - Finn din tur blant tusenvis av turforslag og hytter i hele Norge

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år:

  • Kom deg ut dagen vinter med Hele Norge Båler 18. januar
  • «Hele Norge drar på hyttetur»: kampanje med gratis overnattinger for spesifikke målgrupper
  • DNT-hytte på hjul
  • Tusenvis av lokale aktiviteter i nærnatur (prosjektet Aktiv i nærnaturen med DNT)
  • Samarbeid med Kirkens bymisjon og La Humla suse

Bli frivillig i Friluftslivets år

Hva med å bruke litt tid i Friluftslivets år til å få flere med på tur? Mange av DNT sine medlemsforeninger ønsker seg flere frivillige. 

I 2025 vil DNT ha enda flere aktiviteter, turer og arrangementer i folks nærmiljø som vil trenge frivillige. Det finnes mange ulike oppgaver. Bli med du også, og gjør nærnaturen tilgjengelig for flere. 

Frivillig i DNT

Med over 500 speidergrupper over hele landet, er det stor mulighet for å bli med på moroa. Bli med på spikking, tenne bål, klatre i trær, padle i kano og sov ute. Vi gjør alt i små grupper, hvor barn leder barn og vi mestrer i fellesskap!

Sjekk ut aktivitetskalenderen og søk “speider” for å se lokale arrangement.

Arrangementer

  • 18. januar: Hele Norge båler
  • April-september: Hele Norge speider: Speidertivoli, båling, kanopadling med sankthansbål og landsleir
  • 13.-15. juni: Norgesmesterskap i speiding (nmspeiding.no). Her samles speidere fra hele landet til å konkurrere i ulike speiderferdigheter. I 2025 skal NM i speiding arrangeres på Nordtangen i Gran. 
  • 5.-12. juli: Speidernes landsleir (landsleir.no) 2025 på Gjøvik. Besøk det største friluftsarrangementet i Friluftslivets år! Da fylles jordene på Gjøvik med over 12 000 speidere, og det er åpent for alle besøkende å komme innom på torget for å oppleve en skikkelig speiderleir.
  • 11.-12. oktober: Åpne speiderhytter over hele Norge
  • Hele året: Speidergrupper inviterer folk ut i naturen for å spise sammen
  • Speiderhytteturen (speiderhytteturen.no) - skal bli et nasjonalt konsept. Dette skal være en fin fin, lavterskel turmulighet rundt omkring i Norge. 
  • Lyst til å prøve å lage noen nye spennende matretter på tur? Bli med å teste leirmenyen til Speidernes landsleir (drive.google.com)

Skogselskapets ubeskjedne mål er å gjøre skog til en naturlig del av vår felles allmennkunnskap. Skogen er viktig for helsa vår, for det biologiske mangfoldet, som et av Norges viktigste klimaverktøy, og som en fornybar ressurs i det grønne skiftet. Vi er er en landsomfattende ideell organisasjon med H.M. Kongen som vår høye beskytter.

Hvilke friluftslivsaktiviteter kan du prøve hos oss:

  • Bruk av skogen – lavterskel tilbud
  • Alle mennesker skal oppleve skog som en verdifull kilde til livskvalitet
  • Skog bør være på «grønn resept»
  • 120 minutter i skogen hver uke gir målbar effekt på fysisk og  psykisk helse

Spesielle arrangementer og kampanjer i Friluftslivets år

Uke 2 : Hele Norge båler – Friluftslivets år åpner lørdag 18. januar (Sognsvann + flere arrangement i fylkesskogselskapene) 
Uke 3: Lansering av Skog på timeplanen sammen med Statskog Q1
Uke 12: FNs internasjonale skogdag 21. mars 
Uke 15: Fotosyntesen leveranse - Statskog Q2
Uke 22: Markasamling 27. mai
Uke 24: Den store plantedagen 10. juni
JOB:U sommerjobb i skogen (vår/sommer)
Lærerkurs - Naturen som læringsarena (vår/høst)

Uke 32: Jakt og fiskedagene 7. – 10. august 
Uke 37: Friluftslivets uke 6. – 14. september (Natt i naturen: lørdag 6. sept. Friluftslivets dag: søndag 7. sept., Turmat fra hele verden: onsdag 10. sept., Tur med Mening: 12.-14. sept.)
Uke 37: Dyrskun 12. – 14- september 
Uke 38 - 43: Barnas Skogdag landet over 16 arrangement Statskog Q3
Uke 39: Kongle for en dag
Uke 39: Hurdagene | HJEM 19. – 20. september 
Uke 39 - 43: Skog og folkehelse. Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober www.verdensdagen.no/ og «Hele Norge på tur» Norsk Friluftsliv 
Uke 44-50: «Er du fake eller hel ved?» Holdningskampanje i forbindelse med julen – treffe en nerve gjennom juletreet

Norges Orienteringsforbund (NOF) er en organisasjon som fremmer orienteringsidretten og friluftsliv med kart og kompass i Norge. Visjonen er orienteringslede for alle.

Hvor finner du oss: Vi har over 300 lokallag i hele Norge. Du kan finne en oversikt over lokale lag og foreninger på NOFs nettside: Klubber

Friluftslivsaktiviteter:

  • Kurs i kart og kompass
  • Turorientering både sommer og vinter
  • Aktivitetsdager med ulike friluftslivsaktiviteter
  • Sommerferieaktiviteter
  • Fellestreninger med kart og kompass
  • Konkurranseaktivitet med kart og kompass

Arrangementer i Friluftslivets år : Under friluftslivets år har vi kampanjene Hele Norge Orienterer, som inkluderer: 

  • "Hele Norge Orienterer" - opplæring i kart og kompass
  • "Naturens Pusterom" - turorientering for kreftpasienter
  • "TurO High Five" - nytt konsept innenfor turorientering

Aktivitetskalender: Søk etter dette i aktivitetskalenderen ved å bruke "High five" eller "kurs orientering"

Friluftslivets år 2025 (orientering.no)

Syklistforeningen arrangerer Hele Norge Sykler 2025. Det er planlagt fem hovedarrangementer i mai og juni, som avholdes i tett samarbeid med kommuner og lokale krefter.  

Syklistforeningen skal turnere rundt med ferdighetsløype, sykkelservice, lynkurs i sykkelmekking og kurs for de som ikke kan sykle. I tillegg skal blir det sykkelturer til lokale perler og severdigheter fra arrangementsområdet. I tillegg til hovedarrangementer blir det minst 20 mindre arrangementer spredt rundt i hele landet.

Syklistforeningens portal SykkelNorge.no er en kartløsning hvor foreningen har samlet mange sykkelturer i Norge.

Syklistforeningens mål er å spre sykkelglede, og oppdage sykkelens fortreffelighet, som billig og enkel transport. Samtidig gir sykling en friluftsopplevelse i seg selv.

Norges Seilforbund, Norges Padleforbund og Norges Dykkeforbund samarbeider om "Kysten er klar" 22. juni. 

Da åpner seil-, padle- og dykkerklubber over hele landet dørene for alle som vil prøve våre aktiviteter – helt gratis. Dette er en enestående mulighet til å vise frem gleden ved livet på, ved og under vann, og rekruttere nye medlemmer til klubbene.
 


Kysten er klar rettes spesielt mot dem som i dag har begrenset tilgang til, eller lite erfaring med friluftsliv ved vannet.

Satsing: Aktiv Rehabilitering med Naturen som mestringsarena

Friluftslivets år (sunnaasstiftelsen.no)

Satsing: Natur og friluftsliv for de som trenger det mest!

Under Friluftslivets år skal Kirkens bymisjon øke kompetanse, utvikle tilbud og ikke minst dele erfaringer om hvordan man enkelt kan få friluftsliv inn i organisasjonens tiltak.

Lavterskel aktiviteter i regi av Skattkammeret
I 2025 skal vi øke tilbudet vårt av aktiviteter knyttet til nærnatur og friluftsliv, slik at enda flere kan få muligheten til å oppleve mestring, fellesskap og naturglede.

Våre Skattkamre rundt om i landet vil være utgangspunktet for de aller fleste aktivitetene og arrangementene. Hos oss er alle velkommen, men gjennom Friluftslivets år skal vi satse særlig på å nå ut til lavinntektsfamilier, flyktninger og mennesker med psykiske helseutfordringer.

Hovedsamarbeidspartner: Den Norske Turistforening.

Kirkens Bymisjons rolle i Friluftslivets år

Satsing: «Et naturlig møte» og markering av Friluftslivets år

Hvorfor markerer Redd Barna Friluftslivets år?
Flere av barna vi møter på aktivitet har av ulike årsaker mindre erfaring med friluftslivsaktiviteter. Det kan for eksempel være på grunn av manglende kjennskap til turområder og aktivitetstilbud i nærområdet, eller av språklige eller økonomiske årsaker.

Redd Barna kan bidra til å bryte ned slike hindringer ved å invitere barn, unge og familier til friluftslivsaktiviteter i nærnaturen. Aktiviteter i natur og friluft kan for mange dessuten gi et viktig pusterom og bidra til bedre psykisk helse. Man trenger ikke gå på topptur for at en tur skal være meningsfull – det er vel så viktig å tilrettelegge for lavterskelsaktiviteter i nærnaturen. Friluftsliv er uansett godt for helsa!

I Redd Barna ønsker vi å legge til rette for at barn, unge og familier vi møter i arbeidet finner sin friluftsglede og deltar i fellesskapet som finnes i naturen.

2025 er Friluftslivets år (reddbarna.no)

Hovedsatsning: Kløvertur gjennom fire årstider

Om Kløvertur
Å holde seg i fysisk aktivitet gjør godt for hodet og kroppen. Kløvertur er en lavterskel aktivitet der vi går ut på tur. Turen kan gjennomføres som en rusletur, tur med rullator eller en trimtur, passer for alle og skal være åpnet for at også eldre som bor på bo-/servicesenter eller sykehjem kan delta.

Aktiviteten tilpasses de som deltar. En kløvertur gir ikke bare frisk luft og sosialt samvær, men det er også godt for helsen.

Hovedsatsning: Ti på topp for alle

Ti på topp er et godt tilrettelagt landsdekkende turtilbud hvor du, familie, venner eller kolleger kan få påfyll og oppleve noe av det beste naturen i ditt nærmiljø har å by på.  

Vi har turer for alle, uansett fysisk form. Både lavterskel og for fjellgeita. I appen Ti på topp ligger turbeskrivelser, løypekart og bilder.   

Konkurranseelementet er litt hva du gjør det til selv, gå én, noen eller alle turene flere ganger. Logg turene eller bare nyt.

Den viktigste premien? Det er å finne turgleden. Om du gjør det, har vi lykkes med vårt mål. Å få flest mulig ut på tur.

FL jobber for å forsterke samarbeidene mellom frivilligheten, kommunene og friluftsrådene.

Friluftsrådenes planlagte aktiviteter for friluftslivets år 2025 er organisert innen fire innsatsområder:

  • Friluftslivsaktiviteter rettet mot barn og ungdom 
  • Friluftslivsaktiviteter åpne for alle grupper i befolkningen 
  • Organiserte friluftslivsaktiviteter rettet mot særskilte grupper/personer som sjelden deltar i friluftsliv 
  • Andre tiltak som bidrar til økt friluftslivsaktivitet 

Friluftslivets år 2025! Vi inviterer til fest! (friluftsrad.no)

Hovedsatsning: Friluftsfesten - fra nord til sør

I forbindelse med Friluftslivets år 2025 har flere av speideregruppene i Frikirkens Speiderkorps gått sammen om å skape Friluftsfesten – med støtte fra Miljødirektoratet.

Les om arrangementene til FRIBU

Bli kjent med naturvennlig friluftsliv
Sammen skal vi bruke året til å kjenne på hvor viktig det er at vi tar vare på naturen rundt oss. Naturvernforbundet inviterer til et felleskap som består av dyktige fagpersoner, engasjerte frivillige og sterke allianser med grupper i alle livets faser.

Bli med på Friluftslivets år (naturvernforbundet.no)

Finn din friluftsglede og bli med

Frivillighet Norge vil bidra til å øke oppmerksomheten om friluftsliv og å øke deltakelsen i det organiserte friluftslivet i alle deler av befolkningen. Vi vil synliggjøre friluftslivets mangfold og verdi for den enkelte og for samfunnet - invitere inn til det fellesskapet friluftslivet er, og inspirere flere til å prøve nye aktiviteter og dele sine erfaringer.

Med midler fra Miljødirektoratet skal Frivillighet Norge mobilisere og samarbeide slik at nasjonale kampanjer og lokal aktivitet inviterer nye med i organisasjonene. Frivillighet Norge oppfordrer alle organisasjoner til å invitere med dere noen dere ikke har spurt før i Friluftslivets år 2025. Vårt store ønske er at flere skal få muligheten til å ta del i meningsfulle felleskap i frivillige organisasjoner - enten som deltaker eller frivillig.

Sammen får vi flere inn i foreningene i Friluftslivets år (frivillighetnorge.no)

Hovedsatsning: Humler på tur

Humler på tur - Hva rører seg langs stien?
Hvordan kan vi kombinere friluftsliv med spennende naturopplevelser? Med prosjektet «Humler på tur» ønsker La Humla Suse å inspirere barn og unge til å utforske naturen samtidig som de lærer om viktige pollinatorer.

Gjennom samarbeid med Den Norske Turistforening (DNT), vil vi arrangere humlevandringer der barna får mulighet til å lære om humler, fange og identifisere dem med insekthåv og samleglass, og registrere funnene sine i Artsdatabanken. Dette skaper en engasjerende og meningsfull turopplevelse som gir økt forståelse for naturens mangfold og betydningen av pollinatorer.

Kurs for instruktører: Vi utdanner frivillige turledere i DNTs Turboklubber og Barnas Turlag, slik at de kan holde humlevandringer lokalt.
Humlevandringer for barn og unge: En lærerik turaktivitet hvor barn kan bli kjent med naturen gjennom artsjakt.
Eget aktivitetshefte: Et naturdagbok-inspirert hefte med rom for egne observasjoner og tegninger.
Unge humleforskere: Barnas funn blir registrert i Artsdatabanken og gir viktig kunnskap om humlenes utbredelse.

Les mer om Humler på tur (lahumlasuse.no)

Hovedsatsning: Grip dagen - ut i naturen - nå er det vår tur

Pensjonistforbundet ønsker å bidra til at flere eldre kommer seg ut og kan delta på ulike friluftsarrangementer og aktiviteter i 2025.

Vi oppfordrer våre lokalforeninger til å samarbeide med lokale friluftsorganisasjoner. Ta kontakt med kommunen og eldrerådet for å høre hvilke planer de har for 2025, og inviter dere inn til et samarbeid om “Friluftsliv for alle”.

Les mer om Pensjonistforbundet oppfordring for Friluftslivets år (pensjonistforbundet.no)

Tilskudd til satsninger i Friluftslivets år

Miljødirektoratet har tildelt 25 millioner til 25 organisasjoner, og Gjensidigestiftelsen har tildelt 50 millioner kr til ni organisasjoner. 

Miljødirektoratet sine tilskudd går til organisasjoner med satsinger som blir gjennomført i store deler av landet gjennom regionale og lokale lag. Formålet er å holde oppe og helst øke deltakelsen i friluftsliv i alle grupper i befolkningen.

Målet med utlysningen til Gjensidigestiftelsen er å styrke allerede etablerte friluftslivstilbud, etablering av nye tilbud og få flere til å engasjere seg som frivillige.

Begge tilskuddsordningene bygger opp under Friluftslivets år sine målsetninger og budskap som oppdag og ta vare på din nærnatur, inviter hverandre ut og prøv nye friluftlivsaktiviteter. 

- Vi håper at alle nå er nysgjerrig på hverandres satsinger og tar kontakt med andre lokale lag og foreninger for mulige samarbeid, sier Marte Bøhm Nordahl, prosjektleder for Friluftslivets år. 
 

"Kysten er klar" skal fornye interessen for friluftsliv langs kysten

Norges Seilforbund, Norges Padleforbund og Norges Dykkeforbund samarbeider om tiltaket "Kysten er klar". Tiltaket er tildelt 2 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 400.000 kr fra Miljødirektoratet. 

Dette er en landsdekkende kampanje med aktiviteter langs hele kysten. Den skal rettes spesielt mot dem som i dag har begrenset tilgang til, eller lite erfaring med friluftsliv ved vannet.

– Gjennom bruk av utstyr som alle våre medlemsforeninger eier vil vi vise at padling, dykking og seiling ikke er så vanskelig tilgjengelig som mange tror. De fleste av oss bor i nærheten av vannet, og vi ønsker å fremme et friluftsliv som kan utøves i og ved sjøen, sier Per Christian Bordal, leder i Norges Seilforbund.

Kystenerklar.no

Den Norske Turistforening (DNT) ønsker lokale samarbeid 

DNT har fått 9 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 7 millioner kr fra Miljødirektoratet til "Aktiv i nærnaturen med DNT".

- Friluftslivets år må være det året alle finner sin friluftsglede. Det gjør at folk kommer til å fortsette med friluftsliv, også i 2026 og årene som kommer, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Organisasjonen ønsker å gjøre Friluftslivets år til en ekte og inkluderende folkefest i naturen. For å få til det oppfordrer DNT kommuner, lokalt næringsliv, skoler, barnehager og alle slags lag og foreninger om å bli med gjennom ulike samarbeid. DNTs medlemsforeninger og turlag står klare for samarbeid om turer, aktiviteter og arrangementer i nærnaturen det kommende året.

Samarbeid med oss i Friluftslivets år (dnt.no)
Friluftslivets år (dnt.no)

4H Norge – Hele Norge blir med 4H på tur

4H Norge får 1,5 millioner kr fra Miljødirektoratet til å invitere ikke-organiserte barn (8-10 år) til 150 gratis arrangement i hele landet. Målet med tiltaket er å inkludere barn med interesse for dyr, naturbruk og friluftsliv slik at de kan finne sin friluftsglede, og bli en del av fellesskapet ved friluftslivet. 

Norsk Friluftsliv og prosjektet Friluftslivets år 

Miljødirektoratet har tildelt 5 millioner kr til prosjektet Friluftslivets år. Midlene vil disponeres til blant annet Friluftsknappen. Friluftsknappen er et oppgavehefte om friluftsliv først og fremst for barn, og de rundt barna. Ved å løse noen av disse oppgavene kvalifiserer du til å få Friluftsknappen. I tillegg ser prosjektet på "Finn din friluftsglede", som er digitale løsninger for å lede deltakere fra kampanjer til aktiviteter og miljøer lokalt gjennom en nettside. Dette kan blant annet skje gjennom en intelligent friluftslivstest og en kalender som henter data fra andre kalendere. 

Friluftsrådenes Landsforbund (FL)

Friluftsrådenes Landsforbund er tildelt 20 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 7 millioner kr fra Miljødirektoratet til aktiviteter og tiltak over hele landet. Det viktigste FL ønsker å oppnå med disse midlene er å forsterke samarbeidene mellom frivilligheten, kommunene og friluftsrådene.

Generalsekretærer og ledere i medlemsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv. De representerer et stort mangfold av aktiviteter som flere vil bli invitert med på i 2025.  

Andre tildelinger

  • Naturvernforbundet: 1.200.000 kr til "Friluftslivets år 2025" fra Miljødirektoratet.
     
  • Forbundet KYSTEN: 400.000 kr til "Sammen for havet" fra Miljødirektoratet. Dette vil gå til å forsterke flere aktiviteter og arrangementer de har i 2025. Eksempler er tre seilaser for ungdom med tradisjonsskuter i Oslofjorden, på Vestlandet og u Nord-Norge, og "Den store roen", en felles rotur i tradisjonsbåter på en gitt strekning i Bergensområdet. 
     
  • Norges Speiderforbund har fått 2.000.000 millioner kr til "Friluftslivets år 2025 – Eventyr i sikte" fra Gjensidigestiftselsen og 300.000 kr til "Speidere sprer friluftslivsglede" fra Miljødirektoratet. 
     
  • Norges KFUK-KFUM-speidere har fått 100.000 kr til Sommerskolespeiding og 250.000 kr "Oppdag friluftslivets gleder: mangfoldet av friluftsaktiviteter" fra Miljødirektoratet.
     
  • Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF): Har fått 600.000 kr fra Miljødirektoratet til "Hele Norge spiser ute".
     
  • Norges Orienteringsforbund har fått tildelt 1 millioner kr fra Miljødirektoratet fordelt på tre satsninger: 
    500.000 kr til "Hele Norge Orienterer - opplæring i orientering", 
    200.000 kr til "Naturens pusterom - TurOrientering for kreftpasienter" 
    300.000 kr til "TurO High five - i lokale nærmiljøer" 
     
  • Norges Klatreforbund: 450.000 kr fra Miljødirektoratet til "Buldresprell".
     
  • Norges sopp- og nyttevekstforbund: 500.000 kr fra Miljødirektoratet til "Hele Norge sanker". 
     
  • Kristen idrettskontakt (KRIK): 150.000 kr til "Økt friluftsdeltakelse" fra Miljødirektoratet. 
     
  • Norges Turmarsjforbund: 300.000 kr til "Hele Norge vandrer".
     
  • Syklistforeningen: 300.000 kr til "Hele Norge sykler".
     
  • Skogselskapet: 600.000 kr fra Miljødirektoratet til Hele Norge ut i skogen

Det er mange andre organisasjoner som også har fått tilskudd. Se full oversikt i disse artiklene:  

Friluftslivets år 2025: Tildelinga er klar (miljodirektoratet.no)

Tildeling - Aktiv i naturen (gjensidigestiftelsen.no)

Les mer

Om Friluftslivets år 2025