Go Norsk Friluftsliv to main content

Se hva organisasjonene planlegger i Friluftslivets år

Miljødirektoratet har tildelt 25 millioner til 25 organisasjoner, og Gjensidigestiftelsen har tildelt 50 millioner kr til ni organisasjoner.

Foto: Yvonne Michalsen
Jenter i hengekøye.
Foto: Yvonne Michalsen

Miljødirektoratet sine tilskudd går til organisasjoner med satsinger som blir gjennomført i store deler av landet gjennom regionale og lokale lag. Formålet er å holde oppe og helst øke deltakelsen i friluftsliv i alle grupper i befolkningen.

Målet med utlysningen til Gjensidigestiftelsen er å styrke allerede etablerte friluftslivstilbud, etablering av nye tilbud og få flere til å engasjere seg som frivillige.

Begge tilskuddsordningene bygger opp under Friluftslivets år sine målsetninger og budskap som oppdag og ta vare på din nærnatur, inviter hverandre ut og prøv nye friluftlivsaktiviteter. 

- Vi håper at alle nå er nysgjerrig på hverandres satsinger og tar kontakt med andre lokale lag og foreninger for mulige samarbeid, sier Marte Bøhm Nordahl, prosjektleder for Friluftslivets år. 

Siste: Løftebrudd fra regjeringen om Friluftslivets år

"Et hav av opplevelser" skal fornye interessen for friluftsliv langs kysten

Norges Seilforbund, Norges Padleforbund og Norges Dykkeforbund samarbeider om tiltaket "Et hav av opplevelser". Tiltaket er tildelt 2 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 400.000 kr fra Miljødirektoratet. 

Dette er en landsdekkende holdningskampanje med aktiviteter langs hele kysten. Den skal rettes spesielt mot dem som i dag har begrenset tilgang til, eller lite erfaring med friluftsliv ved vannet.

– Gjennom bruk av utstyr som alle våre medlemsforeninger eier vil vi vise at padling, dykking og seiling ikke er så vanskelig tilgjengelig som mange tror. De fleste av oss bor i nærheten av vannet, og vi ønsker å fremme et friluftsliv som kan utøves i og ved sjøen, sier Per Christian Bordal, leder i Norges Seilforbund.

Et hav av seil-, padle- og dykkeropplevelser (norgesseilforbund.org)

Den Norske Turistforening (DNT) ønsker lokale samarbeid 

DNT har fått 9 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 7 millioner kr fra Miljødirektoratet til "Aktiv i nærnaturen med DNT".

- Friluftslivets år må være det året alle finner sin friluftsglede. Det gjør at folk kommer til å fortsette med friluftsliv, også i 2026 og årene som kommer, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Organisasjonen ønsker å gjøre Friluftslivets år til en ekte og inkluderende folkefest i naturen. For å få til det oppfordrer DNT kommuner, lokalt næringsliv, skoler, barnehager og alle slags lag og foreninger om å bli med gjennom ulike samarbeid. DNTs medlemsforeninger og turlag står klare for samarbeid om turer, aktiviteter og arrangementer i nærnaturen det kommende året.

Samarbeid med oss i Friluftslivets år (dnt.no)
Friluftslivets år (dnt.no)

4H Norge – Hele Norge blir med 4H på tur

4H Norge får 1,5 millioner kr fra Miljødirektoratet til å invitere ikke-organiserte barn (8-10 år) til 150 gratis arrangement i hele landet. Målet med tiltaket er å inkludere barn med interesse for dyr, naturbruk og friluftsliv slik at de kan finne sin friluftsglede, og bli en del av fellesskapet ved friluftslivet. 

Norsk Friluftsliv og prosjektet Friluftslivets år 

Miljødirektoratet har tildelt 5 millioner kr til prosjektet Friluftslivets år. Midlene vil disponeres til blant annet Friluftslivsknappen. Friluftslivsknappen er et oppgavehefte om friluftsliv først og fremst for barn, og de rundt barna. Ved å løse noen av disse oppgavene kvalifiserer du til å få Friluftslivsknappen. I tillegg ser prosjektet på "Finn din friluftsglede", som er digitale løsninger for å lede deltakere fra kampanjer til aktiviteter og miljøer lokalt gjennom en nettside. Dette kan blant annet skje gjennom en intelligent friluftslivstest og en kalender som henter data fra andre kalendere. 

Friluftsrådenes Landsforbund (FL)

Friluftsrådenes Landsforbund er tildelt 20 millioner kr fra Gjensidigestiftelsen og 7 millioner kr fra Miljødirektoratet til aktiviteter og tiltak over hele landet. Det viktigste FL ønsker å oppnå med disse midlene er å forsterke samarbeidene mellom frivilligheten, kommunene og friluftsrådene.

Generalsekretærer og ledere i medlemsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv. De representerer et stort mangfold av aktiviteter som flere vil bli invitert med på i 2025.  

Andre tildelinger

  • Naturvernforbundet: 1.200.000 kr til "Friluftslivets år 2025" fra Miljødirektoratet.
     
  • Forbundet KYSTEN: 400.000 kr til "Sammen for havet" fra Miljødirektoratet. Dette vil gå til å forsterke flere aktiviteter og arrangementer de har i 2025. Eksempler er tre seilaser for ungdom med tradisjonsskuter i Oslofjorden, på Vestlandet og u Nord-Norge, og "Den store roen", en felles rotur i tradisjonsbåter på en gitt strekning i Bergensområdet. 
     
  • Norges Speiderforund har fått 2.000.000 millioner kr til "Friluftslivets år 2025 – Eventyr i sikte" fra Gjensidigestiftselsen og 300.000 kr til "Speidere sprer friluftslivglede" fra Miljødirektoratet. 
     
  • Norges KFUK-KFUM-speidere har fått 100.000 kr til Sommerskolespeiding og 250.000 kr "Oppdag friluftslivets gleder: mangfoldet av friluftsaktiviteter" fra Miljødirektoratet.
     
  • Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF): Har fått 600.000 kr fra Miljødirektoratet til "Hele Norge spiser ute".
     
  • Norges Orienteringsforbund: 300.000 kr fra Miljødirektoratet til "TurO High five - i lokale nærmiljøer".
     
  • Norges Klatreforbund: 450.000 kr fra Miljødirektoratet til Buldresprell og 500.000 kr til "Hele Norge Orienterer - opplæring i orientering".  
     
  • Norges sopp- og nyttevekstforbund: 500.000 kr fra Miljødirektoratet til "Hele Norge sanker". 
     
  • Kristen idrettskontakt (KRIK): 150.000 kr til "Økt friluftsdeltakelse" fra Miljødirektoratet. 
     
  • Norges Turmarsjforbund: 300.000 kr til "Hele Norge vandrer".
     
  • Syklistforeningen: 300.000 kr til "Hele Norge sykler".

Det er mange andre organisasjoner som også har fått tilskudd. Se full oversikt i disse artiklene:  

Friluftslivets år 2025: Tildelinga er klar (miljodirektoratet.no)

Tildeling - Aktiv i naturen (gjensidigestiftelsen.no)

Les mer

Om Friluftslivets år 2025