Sammen skal vi skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv, og senke terskelen for å delta. Målet er at alle finner sin friluftsglede. Den kan du finne når du er til stede i naturen og møter den med lekenhet, nysgjerrighet og respekt – gjerne sammen med andre.
Friluftslivets år ønsker å inspirere deg til å:
- Oppdage din nærnatur
- Invitere andre ut
- Prøve nye friluftslivsaktiviteter
Hva skjer i Friluftslivets år?
Det vil bli masse oppmerksomhet om friluftsliv, og du vil bli invitert med på aktiviteter i din nærnatur.
Hele Norge båler | 18. januar (og påfølgende uke)
Hele Norge båler er konseptet for åpningsarrangementer over hele landet lørdag 18. januar. Organisasjoner, lokale lag og kommuner er i gang med å planlegge hvordan dette kan løses hos seg. Kanskje du kan bidra med noe? Tanken er at ved å samles rundt bål kan du bli kjent med andre som ønsker å være i naturen, og de som tilbyr aktiviteter for dette lokalt. Du kan også bruke denne dagen til å tenke på hva du har lyst å prøve av nye aktiviteter dette året, om det er noen du kan invitere med og hva som kan være fint å oppdage i din nærnatur. Videre er dette også en dag det kan være fint å snakke med andre om hva naturvennlig friluftsliv kan bety der du bor.
Organisasjoner inviterer deg ut
Det viktigste med Friluftslivets år er å inspirere flere til å bruke turområder og bli kjent med varige friluftslivsaktiviteter der du bor, samtidig som vi tar hensyn til naturen. Mange organisasjoner planlegger nå for hvilke av sine aktiviteter de skal få hele landet med på i 2025. Det kan være sykling, orientering, padling, gåturer, sanketurer, fisketurer og mye mer. Du vil etter hvert finne aktiviteter i kalenderen for Friluftslivets år, samtidig som det er lurt å følge med på hva skjer der du bor også i andre kanaler.
Friluftslivets uke | 30. august – 7. september
Dette skjer første uken i september hvert år og har flere markeringer over hele landet.
- Lørdag 30. august: Natt i naturen – overnatt ute et sted
- Søndag 31. august: Friluftslivets dag på Sognsvann, Oslo (gjennomføres også andre steder i landet). Dette er også Soppens dag, og det vil være aktiviteter mange steder i landet tilknyttet det.
- Onsdag 3. september: - Turmat fra hele verden-dagen: Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen.
- Fredag-søndag 5.-7. september: Tur med mening – gå en tur i helga og plukk med deg søppel. Dette er et samarbeid mellom Friluftslivets uke og Strandryddeuka.
Friluftslivsknappen
Vi jobber med å lage et opplegg som pågår hele året der du kan kvalifisere for Friluftslivsknappen når du har fullført et visst antall aktiviteter i naturen.
Andre tiltak, aktiviteter og konsepter som er under planlegging
- Finn din friluftsglede - test/ quiz som leder deg til aktiviteter
- 5.-12. juli: Speidernes landsleir på Gjøvik, 12.000 tiltak
- 10. oktober: Hele Norge sammen på tur - i sammenheng med Verdensdagen for psykisk helse
- 5. desember: Hele Norge ferier friluftslivet - Frivillighetens dag
Bakgrunn for markeringen av Friluftslivets år
Friluftslivets år skapes av friluftslivorganisasjonene, og hele bredden av frivilligheten, friluftsrådene, sentrale og lokale myndigheter, skoler, næringsliv og enkeltpersoner. Det markeres hvert tiende år og er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016). Det er Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 19 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, som er prosjekteier og har prosjektledelsen for året. Dette skjer i samarbeid med blant annet Klima- og miljødepartementet og øvrige relevante departementer og direktorater.
Friluftsliv er Norges fremste fritidsaktivitet og har noe for alle, uavhengig av forutsetninger og forkunnskaper. Samtidig finnes mange barrierer som kan hindre både barn, unge og voksne fra å få gode opplevelser i naturen. I 2025 år er målet at alle skal finne sin friluftsglede. Organisasjoner og lokale lag som tilbyr aktiviteter skal løftes frem, og det skal være enkelt å finne dem. Slik kan du bli en del av et miljø, og bli trygg på å være ute i naturen. Da blir det også enklere å utforske naturen på egen hånd når du ønsker det.
Markeringen er en mulighet til å etablere gode og varige samarbeid som styrker friluftslivet. Nå mobiliserer vi alle gode krefter i planleggingen. Følg med i vårt nyhetsbrev og på vår nettside for oppdateringer. Tenk gjerne på hvordan Friluftslivets år kan forsterke hva du jobber for, og ta kontakt med lokale lag, kommune og andre for å planlegge.
Målsetninger og rammer for Friluftslivets år
Last ned presentasjon om Friluftslivets år (ppt)
Last ned pitch og årshjul for Friluftslivets år (pdf)
Visjon: Alle skal finne sin friluftsglede
Oppdrag: Å øke oppmerksomhet om friluftsliv og å øke deltakelsen i friluftslivet i alle deler av befolkningen – med varig effekt.
Hovedmål: I Friluftslivets år skal vi skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv, og senke terskelen for å delta.
Delmål:
- synliggjøre friluftslivets mangfold og verdi for den enkelte og for samfunnet
- invitere inn til det fellesskapet friluftslivet er, og inspirere flere til å prøve nye aktiviteter og dele sine erfaringer
- dele kunnskap om grunnleggende friluftslivferdigheter og allemannsretten
- mobilisere og samarbeide slik at nasjonale kampanjer og lokal aktivitet henger sammen
Hovedmålgrupper:
1) Barn og unge
2) De som har lyst å være mer aktive i naturen
3) De som ikke kjenner friluftslivet
Temaer
1. Friluftsliv for alle: Sammen skal vi tilrettelegge for at alle, uavhengig av fysiske evner, økonomisk situasjon og bakgrunn, kan glede seg over naturen og alt den har å tilby.
2. Friluftsliv i nærmiljøet: Du trenger ikke reise langt for å oppleve naturen. Vi skal inspirere deg til å utforske og ta vare på din nærnatur, og oppdage muligheter for friluftsliv der.
3. Naturvennlig friluftsliv: Vi skal nyte naturen gjennom sporløs ferdsel, bevare naturområder for fremtidige generasjoner og ivareta mangfoldet som lever der.
4. Friluftsliv og folkehelse: Tid ute i naturen er bra for vår fysiske og psykiske helse.
5. Frivillighet i friluftslivet: Friluftslivssamfunnet er bygget på frivillig arbeid. Vi skal løfte frem verdien av dette, og synliggjøre hvordan du også kan være med.
Hva kan du gjøre nå?
Har du en rolle der du kan samle, eller nå mennesker som jobber med friluftsliv, folkehelse, frivillighet og inkludering? Lag gjerne møteplasser der dere finner felles mål, og ser på hvordan dere kan forsterke hva dere jobber for gjennom den økte oppmerksomheten friluftsliv får i 2025.
Tenk på hvordan vi kan skape miljøer innen friluftslivet der alle føler seg hjemme, verdsatt og forstått. For å senke terskelen for å delta, og få flere med inn i det fellesskapet friluftslivet er, finner du tips, hjelpemidler og verktøy på temasiden Inkludering.