Go Norsk Friluftsliv to main content

H.K.H. Kronprins Haakon blir høy beskytter for Friluftslivets år 2025

I 2025 blir det friluftsfest over hele landet der alle inviteres til gode opplevelser ute. I Friluftslivets år skal alle få sjansen til å utforske alt friluftslivet har å by på.

Foto: Det kongelige hoff
Kronprins Haakon på tur i skogen.
Foto: Det kongelige hoff

Organisasjoner, lokallag og kommuner over hele landet er i full gang med å planlegge for hvordan de kan invitere flere med på turer, aktiviteter og arrangementer i sine områder, nettopp for å senke terskelen for å komme seg ut i naturen.

Vil få flere barn og unge med ut

Friluftsliv og naturopplevelser har godt dokumentert positiv effekt på livskvalitet og helse. Kronprinsen er særlig opptatt av at de som i dag ikke er så aktive i friluftslivet, skal få oppleve de mange fordelene det gir. Det gjelder spesielt barn og unge.

Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene i Norge. De leder forberedelsene av året, som skapes av friluftslivorganisasjonene, frivilligheten, friluftsrådene, myndigheter, kommuner, skoler, stiftelser, næringsliv og enkeltpersoner.

– Det betyr veldig mye å ha Kronprinsen med på laget. Han er en god ambassadør for både friluftsliv og frivillighet så dette er motivasjon til alle ildsjeler og bidragsytere over hele landet som nå jobber med forberedelsene, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Ta vare på det vi er glade i

I tillegg til å få flere med ut i naturen, skal Friluftslivets år inspirere til et mer naturvennlig friluftsliv. Det handler om alt fra transport og forbruk av klær og utstyr, til sporløs ferdsel der vi tar hensyn til dyr, planter, sårbar natur og andre mennesker. 

Marte Bøhm Nordahl, prosjektleder for Friluftslivets år i Norsk Friluftsliv, håper også at året vil bidra til nye bekjentskaper og samarbeid organisasjonene imellom.

– Friluftslivets år skapes i lokalsamfunnene. Vi ønsker at man i alle kommuner finner frem til gode samarbeid mellom friluftsliv, skole, helse, frivillighet, kultur, næringsliv, grunneiere, naturvitere og andre bidragsytere for hvordan dette kan gjennomføres. Kanskje fotballaget blir med på en sopptur, eller barnehagen kan invitere eldresenteret til å lage mat sammen ute?, sier Bøhm Nordahl. 

Friluftslivets år arrangeres hvert tiende år. Kronprinsen var også høy beskytter i 2015, og deltok på flere arrangementer året gjennom.

 

Fakta om Friluftslivets år 

  • I 2025 er det Friluftslivets år. Dette arrangeres hvert tiende år og er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016)
  • Feiringen skapes av friluftslivorganisasjonene, og hele bredden av frivilligheten, friluftsrådene, sentrale og lokale myndigheter, skoler, næringsliv og enkeltpersoner
  • Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 19 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, er prosjekteier og har prosjektledelsen for året
  • Dette skjer i samarbeid med blant annet Klima- og miljødepartementet og øvrige relevante departementer og direktorater
  • Markeringen består både av å løfte frem lokale aktiviteter i hele Norge og nasjonale tiltak


Les mer

Om Friluftslivets år 2025

Hvordan lykkes med Friluftslivets år i din kommune

Organisasjoner får 75 millioner kr til Friluftslivets år - se hva de planlegger