Go Norsk Friluftsliv to main content

Hvordan bli bedre på å inkludere alle i friluftslivet

Friluftslivet er for alle uansett bakgrunn, fysisk eller mentale funksjonsnedsettelser, alder, kjønn, kultur, religion, økonomi og foreldre sine ressurser.

Foto: Paulina Cervenka
Foto: Paulina Cervenka

«Friluftslivet og livet med naturen er et liv som bærer i seg kimen til holdninger og handlinger, og et verdivalg som griper inn også i resten av vårt andre liv…»., skriver Stein P. Aasheim i boken Fjellene har meg nå. 

Friluftsliv er en viktig del av den norske folkesjela, og Norge er et av verdens beste land for naturopplevelser, også i nærmiljøet. Likevel er det ikke alle som vet om mulighetene – eller opplever at de har tilgang til dem.

I Friluftslivets år oppfordrer vi alle til å sette ekstra søkelys på inkludering og mangfold.
 

Råd om inkludering og mangfold fra Norsk Friluftsliv

På nettsiden til Norsk Friluftsliv, under Mangfold og inkludering, finner du dette:  

  • Hvorfor inkludere
  • Hvordan inkludere
  • 10 fordeler ved å være god på inkludering
  • Tilskuddsordninger for inkludering
  • Om å endre oppfatninger og verdier i en organisasjon
  • Barrierer for deltagelse
  • Prosjekter som skal bidra til mer inkludering i organisasjoner og lokallag

Klesplakaten

Hva bør du ha på deg for å ikke fryse eller bli for varm? Bestill, eller last ned klesplakaten gratis.

Plakaten fungerer som en sjekkliste for hva du bør ha på deg ute når du skal være i aktivitet i ulikt vær, med utgangspunkt i «lag-på-lag»-prinsippet.

Den egner seg godt hos organisasjoner,  på skoler, i barnehager, i voksenopplæring, på frivilligsentraler og i mange andre kommunale tjenester. Målgruppen er alle som er lite vant med friluftsliv, og den egner seg for både barn og voksne.

Allemannsretten på sju språk

Se hva friluftsloven sier om allemannsretten og allemannspliktene. Videoene kan være spesielt relevant for introduksjonsprogram, voksenopplæring og skoler, og andre som underviser i, eller informerer om, friluftsliv. Men filmene er også nyttige for alle som ønsker å lære om friluftsloven, eller dele informasjonen med andre.

Åpne spilleliste om allemannsretten (youtube.com)

Turmat fra hele verden

Turmat fra hele verden er et inkluderingsverktøy som bygger bro mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur. Her finner du oppskrifter, og tips til hvordan du kan bruke turmat som inkluderingsverktøy i friluftsliv.  

Det handler om møter mellom mennesker

For enkelte kan skogen virke fremmed, eller til og med skummel. 

– Inkludering og mangfold handler først og fremst om menneskemøter, om å se muligheter og løsninger, være fleksible og åpne for ulike måter å gjøre ting på – både for dem som organiserer og de som deltar, sier Erika Wollner, prosjektleder for inkludering og mangfold i Norsk Friluftsliv.

Det er mange grunner til å komme seg ut, men også mange barrierer for å få det til. En persisk kvinne fortalte Erika at dette om sin motivasjon for å oppleve friluftsliv:
- Jeg begynte å gå på tur for å ha noe å snakke om rundt lunsjbordet på jobb etter helga. 

- Hadde det ikke vært for Stolpejakten hadde jeg blitt sittende etter siste beinbrudd, sa en 80 år gammel kvinne under en skogsrunde i Tønsberg nylig.
- Jeg føler meg trygg når vi er mange ute sammen, sa en dame på Flerkulturell friluftsfest på Sognsvann. 

Informasjon og invitasjon

Vi kan ikke forvente at de som er ukjente med friluftslivet finner veien dit på egen hånd. Vi må nå frem til dem, og invitere dem, gjennom blant annet organisasjoner, trossamfunn og kommunale tjenester. 
- Det handler om å være inkluderende, om å ønske velkommen og ta godt i mot når nye mennesker blir med, sier Erika.

Tydelig informasjon og en inkluderende invitasjon er avgjørende i dette. Og ikke nøl med å invitere. La hver enkelt selv vurdere om de ønsker å delta, spesielt personer med funksjonsnedsettelser. 

Dersom du hele vinteren kun venter på sommeren, blir den veldig lang

Det er verdifullt for alle å vise interesse for ulike kulturers forhold til naturen. Nå nærmer det seg vinter. For mange med bakgrunn fra andre land kan det å være ute da være både uvant og utfordrende. Å forstå andre perspektiver kan være krevende, men det gir også nyttige og lærerike innsikter.

Kjerneverdiene for Friluftslivets år er lekenhet, nysgjerrighet og respekt. Dette er  verdier som også kan berike inkluderingsarbeidet. Det viktigste med inkluderingsarbeid er at mennesker føler at de kan ta del i fellesskapet som den de er. Vi ser fram til å høre nye friluftshistorier i 2025. 

En hilsen fra Safari 

Safari kom til Norge for ti år siden, og har siden den gang reist på kryss og tvers av vårt langstrakte land. Han har vært deltager i 71 grader nord, hatt tre sesonger av YouTube-suksessen Safari på safari, og egen internasjonal reise-serie.

I 2025 skal vi bli med Safari på safari i friluftslivet hvor han inviterer med seg kjente profiler som er ukjente for friluftslivet ut på tur. Dette blir en underholdene serie på fem episoder som skal glede og inspirere hele Norge i friluftslivets år, og ikke minst vise frem friluftsorganisasjonene for nye målgrupper.